Reloven Noora Hautakankaan yrittäjäelämässä muhii taas paljon uutta. Viiden Relove-kahvila- ja second hand -myymälän ja yhden vintage-merkkilaukkuja myyvän showroomin lisäksi hän on mukana kesällä Helsingin Esplanadille avattavassa, ”täysin uudentyyppisessä" ravintolakonseptissa.

Hautakangas sanoo arvostavansa mentaliteettia, jossa ei tehdä kuten aina ennenkin, vaan haastetaan uuteen ajatteluun.

Mistä lapsuudenkodin opeista on ollut hyötyä työelämässä?

Työn arvostaminen ja kiitollisuus siitä, että työtä on ja sitä voi tehdä. Isäni työskenteli metsurina ja äiti terveydenhoitajana. He ovat olleet kovia touhuamaan, esimerkki yrittäjyyteen tuli sitäkin kautta. Myös veljeni on yrittäjä.

Ensimmäinen kesätyöpaikkasi?

Olen kasvanut Soinissa. Siivoilin 13-vuotiaana kesätöinäni leirintäalueella mökkejä ja myin paikan grillikioskista hamppareita ja jäätelöitä. Seuraavana kesänä olin istuttamassa kurkkuja paikallisessa puutarhassa. Olen aina rakastanut muotia, taisin ostaa rahoilla Leviksen 501 -farkut. Niiden piti olla silloin ehdottomasti valkoiset.

Noora Hautakangas nojaamassa seinää vasten
Noora Hautakangas sanoo aina rakastaneensa muotia. Ensimmäisistä kesätöistä ansaituilla rahoilla piti ostaa Levis 501-farkut, silloin valkoiset.

Millainen olit koulussa? 

Säntillinen, tunnollinen ja itseohjautuvakin. Pänttäsin aika paljon. Olisin halunnut olla kympin oppilas, mutta en läheskään aina sitä ollut. Jouduin lukemaan paljon. Kävin alakoulun pienessä kyläkoulussa, ja saimme yksilöllistä opetusta. Yläkoulun jälkeen pääsin Tampereelle ilmaisupainotteiseen lukioon.

Miten työllistit itsesi aikuistuttuasi?

Opiskelin lukion jälkeen apuvälinetekniikkaa, kunnes sain päähänpiston osallistua missikisoihin. Miss Suomi -vuoden juontokeikat ja kuvaukset tein toiminimen kautta. Missivuoden jälkeen laitoin pystyyn osakeyhtiön. Lukion aikana ja sen jälkeen tein myös töitä vaateliikkeessä myyjänä ja somistajana.

Mikä innosti sinua lähtemään mukaan nykyiseen yrityskuvioon?

Ei ollut paikkaa, jossa käytettyä vaatetta olisi kohdeltu filosofiani mukaisesti: käytetty vaate on arvokkaampi kuin uusi. Käytettyjen vaatteiden liikkeistä oli myös nuhjuinen mielikuva, joten halusin luoda paikan, jossa voi viettää myös aikaa. Kahvittelu ja herkut kuuluvat olennaisesti elämykselliseen shoppailuun. Siksi Relove on ollut alusta saakka konseptiliike, josta löytyy sekä kahvila että second hand-myymälä. Samalla käytetyt vaatteet ovat myynnissä arvoisessaan eli viihtyisässä ja kauniissa paikassa.

Käytetty vaate on arvokkaampi kuin uusi, ja sitä pitää kohdella sen mukaisesti.

En koe, että keksimme pyörää kokonaan uudelleen, olemme ajaneet sitä vain vähän eri tavalla. Ensimmäinen Relove Second hand & Cafe avattiin vuonna 2016. Nyt toimipisteitä on viisi. Kuudes on Bulevardin showroom, jossa myydään secondhandina luksuslaukkuja ja asusteita. 

Oppi, jonka haluat jakaa?

Kantapään kautta tulleita oppeja on aika monta. Ehkä yksi tärkeimmistä on se, että pitää uskoa intuitioon. Se ohjaa ja kertoo myös, jos on menossa väärään suuntaan. Olen tehnyt myös virheitä: sekin on oppi, että niitä kuuluu tehdä. Silloin on tärkeä pysähtyä sen äärelle, miksi päädyttiin tällaiseen päätökseen. Niistä opitaan, mutta niihin ei kannata jäädä jumittamaan.

Noora Hautakangas kurkistaa verhon takaa
Hautakangas sanoo myös työelämässä uskovansa intuitioon ja haasteisiin. Joojoo-mentaliteetti ei sovi hänelle.

Ihminen, jolta olet oppinut eniten?

Olen oppinut omalta tiimiltäni paljon. Kannattaa kerätä ympärille itseään fiksumpia ihmisiä, joilla on samanlainen energia ja draivi tehdä asioita.

Nyt olemme tekemässä Esplanadille aivan uudenlaista ravintolakonseptia. Olen saanut nauttia ammattilaisista, joilla on kahdenkymmenen vuoden tietotaito ravintola-alalta. Olen ollut montaa kertaa haltioissani, että voiko tuollaistakin tehdä! Pidän ilmapiiristä, jossa voidaan haastaa toisiamme, eikä mennä joojoo-mentaliteetilla. Googlen ja tekoälyn mukaan heinäkuussa aukeava ravintolamme on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Miten saat pidettyä tasapainon yrittäjyyden ja siviilielämän välillä?

Kun puhutaan intohimosta ja rakkaudesta lajiin, on hyvä tiedostaa, että nekin voivat väsyttää. Stressaavissa ajanjaksoissa saatan mennä kahvin voimalla. Se ei ole kestävää. Yritän pitää kiinni ruokailusta ja sportista: käyn lenkillä Wallu-koiran kanssa, spinningissä tai hot joogassa.

Lomalla sen sijaan en kiellä itseäni ajattelemasta työasioita. Tykkään hakea reissuilla inspiraatioita, fiilistellä paikkoja tai materiaaleja.

Sijoitatko? Vai miten olet varautunut tuleviin eläkepäiviin?

Olen aina ollut aika hyvä tuhlaamaan, nauttimaan hyvästä ruoasta ja elämästä. Olen osannut onneksi lukita yhden tilin, johon en pääse käsiksi. Sinne olen kerryttänyt pientä pesämunaa ja sijoittanut turvallisesti matalan riskin rahastoihin. 

Noora Hautakangas istumassa liikkeen pöydän ääressä
Virheitä kuuluukin tehdä, mutta niihin ei saa jäädä muhimaan, on Noora Hautakankaan yksi kantapään kautta oppimista asioista yrittäjyydestä.