Tahmaisille koiranomistajille riitti – kehittivät globaalin tuoteinnovaation koiran nameille
Lisää aiheesta
Yrittäjäpari kyllästyi koiransa palkitsemisen hankaluuteen ja tahmaisuuteen. Tuloksena syntyi uusi tuoteinnovaatio, joka kerää kehuja koiraharrastajilta Oseaniaa ja Pohjois-Amerikkaa myöten.
Vuosikymmenen taitteessa Outi Syrjälahti oli suorittamassa espanjanvesikoiransa Epen kanssa RallyToko-tunnilla annettua tehtävää. Toisessa kädessään hän piteli koiran hihnaa ja toiseen kouraan oli litistettynä kattaus Epen palkitsemisherkkuja, nakinpaloja.
Tehtävä vaati hihnan siirtämistä kädestä toiseen selän taitse. Ote pilkotuista nakeista kirposi ja herkut pomppivat pitkin harjoitushallin lattiaa.
– Silloin kamelin selkä katkesi. Olin jo ihan kypsä siihen, että kädet ovat koiraa palkitessa nakkilimassa. Nyt palkkiot eivät enää pysyneet edes kädessä, Outi muistelee.
Palkitsemistyökalun prototyyppi syntyi kansalaisopiston kurssilla
Outi alkoi kartoittaa aviomiehensä Sami Syrjälahden kanssa sopivaa palkitsemistyökalua koiran kouluttamisen tarpeisiin. Fiksua ja toimivaa laitetta ei kuitenkaan löytynyt, ja puuinsinööriksi valmistunut Sami alkoi kehittää ratkaisua vaimonsa pulmaan.
– Mitäpä ei tekisi vaimonsa hyväksi, Sami naureskelee.
Kehitystyön kantavana ajatuksena oli, että laitteeseen jemmatut makupalat eivät sotkisi käsiä tai leviäisi pitkin harrastehallin lattiaa tai lenkkipolkua. Koiran kouluttaminen on haastavaa jo itsessään, ja siksi välineiden on oltava kunnossa.
– Kehitin Jyväskylän kansalaisopiston puutyökurssilla puisen proton, jonka sisään mahtui yksi nakki. Puista terää painamalla nakista leikkautui puolen sentin siivu koiran saatavaksi, Sami kertoo.
Materiaaliksi biokomposiitti
Prototyyppi sai Epen jakamattoman huomion osakseen heti ensitreeneistä lähtien. Kun lähipiiriin kuuluvat koiranomistajatkin liputtivat tuotteen puolesta, alkoi kutkuttaa ajatus palkitsemisautomaatin jatkokehittämisestä ja viemisestä markkinoille.
– Me ollaan oltu aina vähän propellipäitä. 29 vuoden yhdessäolon aikana olemme kehittäneet monenmoisia yritysideoita, mutta aiemmin ne ovat jääneet mietinnän asteelle. Nyt päätimme tarttua tilaisuuteen, Sami muistelee.
Sami viimeisteli tuotteen 3D-suunnitteluohjelmalla, ja pian Train’N’Treatiksi nimetty laite oli valmis. Valmistusmateriaaliksi valikoitui elintarvikekäyttöön hyväksytty biokomposiitti.
Tuotannon Syrjälahdet halusivat pysyvän kotimaassa. Sopivat yhteistyökumppanit löytyivät suhteellisen helposti. Kokoamiseen työllistettiin Mehiläisen Ykköskodin kuntoutujia.
Vauhdikkaasti liikkeelle
Syrjälahdet muodostavat mainion start up -duon. Sami on tehnyt pitkän uran tuotekehityksen ja kansainvälisen myynnin parissa, Outi vetää omaa Kasvumanageri-yritystään. Ei ihme, että Syrjälahtien perustaman Sidebay Oy:n vauhti on ollut huima.
– Perustimme yrityksen talvella 2020, ja vuoden loppuun mennessä valmistuksemme oli käynnistynyt, some-kanavamme sekä oma Euroopan verkkokauppamme olivat valmiina ja Pohjois-Amerikan myyntimme oli startannut Amazon-verkkokaupassa, Outi sanoo.
Tarkoituksena oli myydä vain omassa verkkokaupassa, mutta kansainväliset koiraharrastajat intoutuivat ylistämään Train'n'Treatia.
Alun perin Sidebayn tarkoituksena oli myydä tuotteita vain omassa verkkokaupassaan ja Amazonissa. Kansainväliset koiraharrastajat intoutuivat kuitenkin somessa ylistämään Train’N’Treatin toimivuutta, ja jälleenmyyjiltä eri puolilta maailmaa tuli yhteydenottoja.
Nyt tuotteita on jälleenmyyjien ja jakelijoiden kautta myynnissä Euroopan lisäksi Oseaniassa.
Julkisuutta ja verkostoja Leijonan luolasta
Merkittävä virstanpylväs Train’N’Treatin markkinoinnissa oli Syrjälahtien osallistuminen Leijonan luola -ohjelmaan. Ohjelman enkelisijoittajat, Jari Sarasvuo, Jenni Kynnös ja Sami Hedberg, vaikuttuivat palkitsemisautomaatista ja päättivät sijoittaa Sidebayn toimintaan 36 000 euroa.
– Raha ei ollut suurin syy ohjelmaan osallistumiseen. Saimme myös paljon näkyvyyttä sekä sijoittajien osaamisen ja verkostot käyttöömme. Jenni esimerkiksi on auttanut meitä valtavasti digitaalisen markkinoinnin kehittämisessä ja Samin (Hedberg) tuotantoyhtiö on tehnyt meille mainosvideon, Outi toteaa.
Lemmikkimessut veivät läpimurron kynnykselle
Vaikka Train’N’Treat on saanut faneja ympäri maailman, jättipottia uurastuksesta ei ole vielä Syrjälahtien pankkitilille kolahtanut. Aina kaikki ei ole myöskään mennyt kuin yrittäjyyden oppikirjoissa.
– Mainostimme tuotettamme sosiaalisessa mediassa asiakkaiden antamalla nakkipyssy-lempinimellä. Se oli virhe, sillä some-algoritmit bongasivat pyssy-sanan ja jouduimme pitkäksi aikaa Instagramin ja Facebookin mustalle listalle. Vahingosta viisastuneena käytämme laitteesta nykyään nimeä ’treat dispenser’, Outi ja Sami sanovat nauraen.
Viime keväänä Syrjälahdet kävivät esittelemässä palkitsemisautomaattiaan maailman suurimmilla Interzoo-lemmikkimessuilla Saksan Nürnbergissä. Kotiintuomisina oli tukku Sidebayn toiminnasta innostuneiden kansainvälisten jälleenmyyjien käyntikortteja.
Elokuussa pariskunnan tarkoituksena on matkata Las Vegasissa järjestettäville Pohjois-Amerikan suurimmille lemmikkimessuille. Train’N’Treat voikin olla todellisen läpimurron kynnyksellä.
Millaisia tavoitteita Syrjälahdet ovat asettaneet Train’N’Treatin maailmanvalloitukselle?
– Meillä on maailman paras herkkuannostelija, jonka haluamme tuoda kaikkien koiranomistajien saataville. Tavoitteenamme on, että saisimme yhden promillen päämarkkina-alueidemme, Pohjois-Amerikan ja Euroopan, koiranomistajista tuotteemme käyttäjiksi vuoteen 2030 mennessä, Outi Syrjälahti sanoo.
Jos Epe-koiralta kysytään, tämä tavoite täyttyy ilman muuta.
Sidebay Oy
• Perustettu Jyväskylässä 2020.
• Valmistaa, markkinoi ja kehittää koiran kouluttamiseen soveltuvia Train’N’Treat -palkitsemisautomaatteja, joita on myyty n. 10 000 kappaletta.
• Valikoimassa myös koirille kehitetyt, suolattomat, viljattomat ja huoneenlämmössä säilyvät nakit.
• Asiakkaita Suomen ja Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikassa, Oseaniassa ja Japanissa.
• Yritys valmistautuu parhaillaan kovaan kansainväliseen kasvuun.
• Sidebayn omistavat yrittäjäpariskunta Outi ja Sami Syrjälahti veljineen sekä enkelisijoittajat Jenni Kynnös, Sami Hedberg ja Jari Sarasvuo.