Koirahieroja Darja Ollikainen: ”Minulle oli suuri oivallus, että voin tehdä palkkatyötä eläinten parissa”
Lisää aiheesta
Koirahieroja työskentelee pääasiassa lattiatasossa ja käyttää kehoaan työkaluna. Sekarotuinen Lucy on jo kokenut hieronnassakävijä, mutta villakoira Usva saapuu hierontaan ensimmäisen kerran.
Kun 8-vuotias sekarotuinen Lucy kävelee omistajansa kanssa koirahierontaan, hän tutkii hierontahuoneen tarkkaan: Haistelee hieroja Darja Ollikaista, suurta ja pehmoista mattoa sekä koirahierontaa seuramaan tullutta kuvaajaa ja toimittajaa.
– Teen koirahierontaa usein kotikäynteinä, sillä koira rauhoittuu tutussa ympäristössä yleensä nopeammin, Ollikainen sanoo.
Hän hieroo koiria myös koirapäiväkoti ja koirahotelli Koiraparkin tiloissa Helsingin Herttoniemessä. Hierontahuone on tavallisesti koirapäiväkodin käytössä, mutta tänään se on varattu hieronta-asiakkaille. Naapurihuoneista kuuluu haukuntaa silloin tällöin, mutta muuten on hiljaista.
Ollikainen tarkkaillee Lucya, kun se liikkuu huoneessa. Koiran liikkeiden tarkkaileminen on tavallisin tapa aloittaa hieronta. Omistaja pyytää Lucya istumaan. Hieroja kertoo, että koiran käveleminen ja istuma-asento näyttävät normaaleilta.
Kun Lucy asettuu kylkimakuulle matolle, omistaja palkitsee sen herkuilla. Hieroja silittää pitkin vedoin Lucyn selkää ja tunnustelee koiraa käsin. Sen jälkeen hän alkaa hieroa samaan tapaan kuin ihmisiäkin hierotaan.
– Hieronnan yhteydessä voi tehdä tarvittaessa passiivisia venytyksiä sekä mobilisointia, Ollikainen lisää.
Hieronnan hyödyt ovat moninaiset
Ollikaisen mukaan koirahieronta parantaa koiran liikkuvuutta, poistaa lihasjumeja ja rentouttaa. Hierontaa käytetään myös leikkausten ja traumojen jälkihoitona. Erityisesti siitä hyötyvät, urheilukoirat, ikääntyneet koirat ja koirat, joilla on tuki- ja liikuntaelinvaivaivoja.
– Parasta tässä työssä on erilaisten eläinpersoonien tapaaminen ja auttaminen sekä se, että saan omin silmiin nähdä tai kuulla myöhemmin asiakkaalta, miten koira voi hieronnan jälkeen paremmin.
Lucy menee toiseen asentoon lattialla, ja Ollikainen vaihtaa hierottavaa kohtaa. Koirahierojan työ on fyysisesti vaativaa, sillä hierojan tärkein työkalu on oma keho.
– Jotkut tekevät koirahierontaa osa-aikaisesti sen takia, että työ kuormittaa kehoa niin paljon.
Ollikainen kokeili aluksi tehdä hierontaa kokoaikaisesti, mutta toimeentulon hankkiminen pelkällä koirahieronnalla osoittautui vaikeaksi.
Hän on todennut, että koirien hierominen osa-aikaisesti sopii hänelle parhaiten. Yrittäjyyden ohella hän on työskennellyt määräaikaisena eläintenhoitajana esimerkiksi Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksessä.
Eläinten auttaminen on osa identiteettiä
Fyysisen kestävyyden lisäksi koirahierojan työssä tarvitaan kykyä lukea eläimiä ja ihmisiä. Ollikainen on opiskellut puolitoista vuotta kestävän eläintenhoidon ammattitutkinnon, osaamisalanaan koirahieronta.
Kiinnostus koirahierontaan heräsi halusta huolehtia omien koirien hyvinvoinnista. Ollikaisella on neljä rescuekoiraa. Hän on myös tehnyt pitkään vapaaehtoistyötä rescue-eläinten parissa. Eläinten auttaminen on osa Ollikaisen identiteettiä.
– Minulle oli suuri oivallus, että voisin tehdä palkkatyötä eläinten parissa.
Valmistuttuaan eläintenhoitajaksi ja koirahierojaksi Ollikainen perusti toiminimen. Hän pitää yrittäjän itsenäisyydestä ja kannustaa alasta kiinnostuneita rohkeasti opiskelemaan koirahierontaa.
Ollikainen ajattelee, että koirahierojan urasta haaveilevan on hyvä olla tietoinen siitä, että ergonomiasta huolehtiminen ei ole työssä aina kovin helppoa.
Koirahieronta maksaa 50 euroa tunnilta
Koirahieroja puhelee Lucylle hieronnan lomassa rauhallisesti ja kehuu koiraa. Lucyn vasemmassa lavassa on kohta, jossa lihaksista löytyy kireyttä. Ollikainen hieroo lavan alueen lihaksia hellästi. Lucy makaa paikoillaan.
Noin puoli tuntia hieronnan alkamisesta Lucy nousee ylös. Hieroja kehottaa koiraa juomaan vettä. Lucy suunnistaa kohti hierontahuoneen nurkassa olevaa vesikippoa ja juo pitkän tovin.
– Eläimellä lähtevät hieronnassa nesteet liikkeelle, aivan kuten ihmiselläkin.
Toisinaan koiran aloilleen asettumiseen kuluu pidempi aika, jolloin hieronta voi kestää puolitoista tuntia. Jos koira on arka ja sitä hierotaan ensimmäisen kerran, hierontaan voi varata myös puolen tunnin ajan. Tavallisin hieronta-aika on yksi tunti.
Hieronnan hinta vaihtelee hieman keston mukaan: Ollikaisen toiminimiyrityksessä tunnista puoleentoista tuntiin kestävä hieronta maksaa 50 euroa, puoli tuntia taas 25 euroa.
Usvan ensimmäinen hierontakerta
Seuraava hieronta-asiakas on keskikokoisen villakoiran ja kääpiövillakoiran risteytys Usva. Usva on täyttää seuraavaksi kaksi vuotta eikä ole aiemmin ollut hieronnassa. Lucyn tavoin se tutkii ja haistelee hierontahuonetta sekä siellä olevia ihmisiä.
Ollikainen tarkkailee Usvan liikkumista, kun koiranomistaja leikittää sitä huoneesta löytyvällä vetolelulla. Usva ei malta asettua paikoilleen hierottavaksi.
Joidenkin minuuttien kuluttua se kuitenkin rauhoittuu makaamaan lattialla istuvan omistajansa jalkaa vasten. Koirahieroja silittelee ja tunnustelee koiraa hitaasti ja juttelee tälle hiljaisella äänellä.
Usva on tyypillinen ensikertalainen: se vähän ihmettelee, että mikä tämä juttu on. Useimmiten seuraavalla hierontakerralla koira pystyy jo rentoutumaan paremmin.
Hieronta alkaa koiran selästä. Kun hieroja etenee Usvan ruumiin takaosaan, se hypähtää jaloilleen ja lähtee pois. Ollikaisen mukaan vaikuttaa siltä, että Usvalla on takajalan ylälihaksessa jokin jumi, jota koira arastaa.
Hetken tauon jälkeen Usva palaa takaisin ja saa omistajaltaan palkinnoksi herkkuja. Hierontaa koitetaan jatkaa, mutta Usvalle tämä vaikuttaisi riittävän ensimmäiseksi hierontakerraksi.
– Usva on tyypillinen ensikertalainen hieronta-asiakkaana: se vähän ihmettelee, että mikä tämä juttu on. Useimmiten seuraavalla kerralla koira pystyy jo rentoutumaan paremmin, Ollikainen kertoo.
Lue myös:
”Katsotaan videon välityksellä koiran silmäluomea” – Yhä useampi koira tai kissa käy etäeläinlääkärin vastaanotolla