Startup Refugees auttaa maahanmuuttajia työllistymään yrityksiin – Palaute on ollut hyvin positiivista
Lisää aiheesta
Startup Refugees on välittänyt jo noin 400 maahanmuuttajaa eri puolilla Suomea sijaitseviin yrityksiin. Erityisesti maahanmuuttajien kova työmoraali on kerännyt kiitosta yrityksissä.
Startup Refugees -yhdistyksen Pohjois-Suomen aluepäällikkö Matleena Aarikallio iloitsee siitä, kuinka hyvin he ovat onnistuneet välittämään vasta Suomeen saapuneita maahanmuuttajia Oulun seudulla toimiviin yrityksiin.
– Ennen kesälomia olimme onnistuneet työllistämään 40 maahanmuuttajaa ja kesän aikanakin viisi ihmistä on saanut uuden työsopimuksen, hän kertoo.
Verkosto tukee turvapaikanhakijoiden ja turvapaikan saaneiden työllistymistä tekemällä suoraa yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Tavoitteena on tehdä työllistäminen yrittäjän kannalta mahdollisimman helpoksi.
– Varmistamme sen, että kyseinen ihminen on mahdollisimman valmis, kun hän lähtee töihin kyseiseen yritykseen.
Yhdistys tukee myös oma-aloitteisesti työpaikan löytäneitä maahanmuuttajia heidän polullaan.
– Joku on saattanut itse löytää työpaikan, jolloin me tarvittaessa otamme yhteyttä kyseiseen yritykseen tai yritys ottaa yhteyttä meihin ja käymme sitä dialogia heidän kanssaan.
Startup Refugees Oulu saa yhteydenottoja hyvin monenlaisiin kysymyksiin liittyen. Jos yrittäjä on palkkaamassa maahanmuuttajataustaisen henkilön, hän saattaa kysyä yhdistykseltä vinkkejä siihen, mitä kaikkea hänen tulisi ottaa huomioon.
– Tai turvapaikanhakijan kohdalla häntä saattaa mietityttää esimerkiksi työlupien tarkistamiseen, palkanmaksuun, verotukseen tai työperäisiin oleskelulupiin liittyvät asiat, Aarikallio selventää.
Metalliala on vetänyt hyvin Pohjois-Suomessa
Aarikallion mukaan erityisesti eri teollisuuden alat ovat työllistäneet tuoreita maahanmuuttajia Oulun seudulla.
– Esimerkiksi Ekovillan paperitehtaalle olemme saaneet jo seitsemän ihmistä töihin. He avaavat tehtaan myös Vantaalle, joten sinnekin tulee työllistymään lisää ihmisiä. Myös Pudasjärven ja Haapajärven lasitehtaille on mennyt meidän kauttamme työntekijöitä.
Teollisuuden vetovoimaa selittää alalla vallitseva työvoimapula. Oulun seudultakin löytyy runsaasti työpaikkoja, joissa vaaditaan enemmän sitkeyttä kuin jotain tiettyä erityisosaamista.
– Työn yksitoikkoisuus on usein syy siihen, miksi suomalaiset eivät hakeudu samoihin paikkoihin. Tai sitten työpaikat sijaitsevat pienillä paikkakunnilla, eivätkä ihmiset ole innokkaita muuttamaan sinne. Turvapaikanhakijat ovat valmiita muuttamaan minne vain.
Yhden maahanmuuttajan rekrytoiminen johtaa usein uusien ihmisten palkkaamiseen, sillä työn sisäistänyt ulkomaalainen voi tarvittaessa avustaa uusia tulijoita. Aarikallion mukaan Startup Refugees on mukana ratkomassa esimerkiksi Sievissä vuosikausia vallinnutta kroonista särmääjäpulaa.
– Saimme Ojala Groupille arabiankielisen särmääjän, josta yritys tykkäsi kovasti, vaikka työntekijä ei puhunut suomea kovin hyvin. Sen myötä he uskalsivat palkata myös toisen arabiankielisen henkilön. Ajatuksena on, että jatkossa arabiankieliset voisivat kouluttaa toisiaan siihen työhön.
Haasteista on selvitty
Kielitaidon puuttuminen on yksi tyypillisimmistä haasteista maahanmuuttajien työllistämiseen liittyen, mutta Aarikallion mukaan yritykset painottavat kielitaidon merkitystä jopa liikaa. Kun yritys uskaltaa kokeilla vajavaisella kielitaidolla tulevan ihmisen palkkaamista, yleensä kokemukset ovat yllättävänkin positiivisia.
– Usein yrityksessä huomataan, että työssä pärjää käyttämällä soveltaen sekä englantia että suomea. Ja jos suomen kielikin on heikko, joissain tapauksissa ihminen pärjää pitkälle myös elekielellä, näyttämällä ja yhdessä tekemällä.
Kielitaidon lisäksi myös ihmisten ennakkoluulot tai tiedon puute vaikuttavat yrittäjien halukkuuteen palkata etenkin turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi muslimien kohdalla yrittäjää saattaa mietityttää ihan aiheellisestikin se, tuleeko heidän huomioida jotain erityistä ja miten esimerkiksi ramadan vaikuttaa yötyön tekemiseen.
Juuri siksi Startup Refugees pyrkii jakamaan tietoa kaikesta mahdollisesta ja houkuttelemaan yrityksiä kokeilemaan maahanmuuttajien palkkaamista rohkeasti.
– Käymme työnhakijoiden kanssa avointa ja suoraa dialogia työn edellytyksistä ja työnkuvan vaatimuksista. On havaittu, että monet ennakkoluuloista ovat enimmäkseen päänsisäisiä pelkoja, joista pääsee kokemuksella eteenpäin.
Yrityksiltä tullut positiivista palautetta
Aarikallion mukaan yrityksiltä tullut palaute työllistyneistä maahanmuuttajista on ollut pääsääntöisesti erittäin positiivista.
Kova motivaatio ja korkea työmoraali ovat Aarikallion mukaan hyviä syitä vasta maahantulleen ihmisen palkkaamiseen. Monet esimerkiksi Lähi-idästä tulleet ovat tottuneet ahkeraan työskentelyyn.
– Lähtömaassa henkilö on saattanut tehdä aamupäivällä jotain tiettyä työtä, mennä iltapäiväksi johonkin muualle ja vielä yöksi johonkin kolmanteen.
Aarikallio kehottaakin yrittäjiä ottamaan suoraan yhteyttä Startup Refugees -verkostoon ja kysymään heiltä vapaata, yrityksen tarpeisiin sopivaa työvoimaa.
– Jos yrityksessä on tarve uusille työntekijöille, niin tätä vaihtoehtoa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Me olemme tässä rinnalla ihan joka hetki, autamme kaikissa eteen tulevissa kysymyksissä ja pyrimme siten tekemään työllistämisen mahdollisimman sujuvaksi.