Tyhjentynyt navetta sai uuden elämän, kun kahdeksan naista uudisti sen juhlatilaksi
Lisää aiheesta
Jukkolan suvun navetta sai uuden käyttötarkoituksen juhlapaikkana ja kahvilana. Kunnostus vaati vahvat visiot ja melkoisesti talkootunteja.
Viisi vuotta sitten keskipohjalainen Jukkolan suku pohti, mitä tehdä tyhjälle navetalle.
– Miehet aikoivat tehdä siitä koneiden säilytyspaikan. Ajattelin, että tämä on liian hyvä koneille, kertoo Eija Jukkola.
Navetasta ei tullutkaan konevarastoa, vaan se päätyi juhlakäyttöön. Ensimmäiseksi navetanvintillä järjestettiin maatalousnaisten elämysilta. Tila oli ilmeisen onnistunut, ja se jäi vieraiden mieleen.
– Sitten alkoi tulla soittoja morsiamilta ja tilavarauksia seuraavaksi kesäksi, Jukkola sanoo.
Tästä alkoi Jukkolan Navetanvintin tarina. Navettaa pyörittää kahdeksanhenkinen Navetan Naiset ay.
– On sisarta, miniää, siskontyttöä ja miehen siskoa. Käymme kaikki muualla töissä, mutta tämä navetta on yhteinen yrityksemme, Jukkola kertoo.
Navetta sijaitsee entisen Lohtajan kunnan alueella Kokkolassa.
Tuotantotiloja tyhjenee tasaisesti
Tyhjentyneitä maatilarakennuksia on paljon myös muualla Suomessa. Luonnonvarakeskus Luken tilastoista selviää, että tilamäärä on vähentynyt tällä vuosituhannella kolmen prosentin vuosivauhtia.
Kotieläintaloudessa lukema on vähentynyt tätäkin nopeammin, sillä esimerkiksi maidontuotantoon erikoistuneiden tilojen määrä on laskenut noin seitsemän prosenttia vuodessa.
Luken mukaan 50 500 maatilaa jätti maatalouden tukihakemuksen vuonna 2017, kun vuonna 2000 tiloja oli vielä lähes 78 000.
Vaikka maatalouden harjoittaminen loppuu tiloilla, voi näille tyhjentyneille tiloille syntyä uudenlaista liiketoimintaa. Yksi esimerkiksi uudesta liiketoiminnasta on Juvalla Wehmaan kartanon yhteydessä toimiva englantilainen teehuone TeaHouse of Wehmais. Myös hyönteisten kasvatus voi olla yksi mahdollisuus.
Juhlakäyttöön muuttaminen vei aikansa
Eija Jukkolalla on koko ajan ollut mielessään kirkas visio navetasta. Hänen miehensä on suurelta osin vastannut niiden toteutuksesta.
– Mies on todennut, että hän kyllä tekee, kunhan akat eivät riitele.
Riitelemään ei Jukkolan mukaan ole missään vaiheessa tarvinnut ryhtyä, sillä läheisten ihmisten kanssa asiat voi puhua suoraan, eikä mitään jäädä murehtimaan.
Navetan muuttaminen juhlakäyttöön vaati Jukkolan sanoin ”hirmuiset määrät talkootunteja”.
Koska navettarakennuksen käyttötarkoitus muuttui, esimerkiksi navetanvintin paloturvallisuuden varmistaminen vaati melkoisesti Gyproc-levyä. Lisäksi lupa-asiat piti käydä läpi kolmeen kertaan, sillä remonttia tehtiin kolmessa vaiheessa.
Navettaan piti rakentaa myös keittiö- ja wc-tilat. Lisäksi kahvilatoiminnan aloittaminen vaati Elintarviketurvallisuusviraston hyväksynnän.
Navetassa on nyt kolme erilaista tilaa: ensimmäiseksi kunnostettu navetanvintti on kesäisin käytössä kesäkahvilana ja juhlatilana. Uudempia, ympäri vuoden käytössä olevia tiloja ovat juhlanavetaksi ristitty tila ja kellari.
Myös navetan piha on kokenut mullistuksia. Esimerkiksi lieteallas on peitetty ja muutettu parkkipaikaksi.
Viime aikoina Jukkolan klaani on myös nähnyt mahdollisuuksia lähimetsässä. Joulun alla metsään rakentui ääni- ja valoefekteillä varustettu joulupolku, jossa lapset saivat ihmetellä niin tonttuja, seimiasetelmaa kuin Muumipappaakin.
Työmaata on luvassa myös tuleviksi vuosiksi.
– Säännöllisin väliajoin on kehitettävä uutta. Parhaillaan työstän mielessäni yhtä vanhaa riihtä tuossa pihalla, Jukkola paljastaa.
Menestyminen vaatii töitä
Navetta on mainostanut itse itseään. Jukkola kertoo, että hän ei olisi osannut edes kuvitella sosiaalisen median ja viidakkorummun voimaa.
Kaunis rakennus saa mielikuvituksen laukkaamaan.
– Näen joka kesä, että etenkin nuoret naiset istuvat meillä käsi poskella ja miettivät, että tällaista minäkin haluaisin tehdä, Jukkola kertoo.
– En halua torpata kenenkään haaveita, sillä olen itsekin haaveilija. Pitää kuitenkin muistaa, että haaveet ja todellisuus ovat eri asioita.
Juhlatilan ja kahvilan pyörittäminen vaativat paljon näkymätöntä työtä. Asiakas voi istua valmiiseen pöytään vasta, kun joku on tehnyt työtä sen eteen, että tila on siisti, pöydät katettu, astiat pesty ja ruoka valmistettu ja aseteltu tarjolle.
Jukkolanmäen Navetanvintin tapauksessa Eija Jukkola näkee etua siinä, että yrityksen takana on kahdeksan naista, joilla kaikilla on omat vahvuusalueensa. Pienemmällä porukalla myös toiminta olisi pienimuotoisempaa.
– Kannattaa miettiä tarkkaan oman jaksamisensa rajat etenkin, jos haluaa lähteä pyörittämään tämänkaltaista toimintaa yksin tai kaksin.
Työntekijän palkkaus helposti ja nopeasti, tutustu SuoraTyö-palveluun