Korona pakottaa innovoimaan uutta – lue mitä eri yrittäjät ovat keksineet liiketoiminnan ylläpitämiseksi
Lisää aiheesta
Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot lamauttivat hetkessä monen yrityksen liiketoiminnan. Paniikkireaktioiden jälkeen yritykset etsivät nyt ratkaisuja nykyisen bisneksen elvyttämiseen tai uuden kehittämiseen. Palvelujen digitalisointi tai ärhäkämpi myynti ja markkinointi luovat uutta pöhinää ainakin osalle yrityksistä.
1 Tanssinopetusta livenä olohuoneisiin
Helena Ahti-Hallberg, Elevent Group
Tapahtumajärjestäjien ja esiintyvien taiteilijoiden kalenterit tyhjenivät, kun suuria yleisötapahtumia ei voi järjestää.
– Aloimme heti ideoida uusia vaihtoehtoja toimintamme tulevaisuuden varmistamiseksi, sanoo Elevent Groupin perustaja Helena Ahti-Hallberg.
Tanssiopettajana tunnetun Ahti-Hallbergin ja viihteen monitaituri Mikko Leppilammen yritys järjestää kotimaisia ja kansainvälisiä tanssikisoja sekä yritystapahtumia. Kun kevään tapahtumat peruuntuivat, päättivät he viedä verkkoon vahvimman osaamisensa eli tanssivalmennuksen.
– Investoimme laadukkaaseen kuvaus- ja striimauskalustoon, sillä uskomme, että pitkällä tähtäimellä tästä syntyy uusia, erilaisia palveluja, Ahti-Hallberg sanoo.
Videoidut tanssivalmennukset tulivat myyntiin huhtikuun alussa, ja 48 tunnin tanssipassi on herättänyt paljon kiinnostusta. Luvassa on myös mahdollisuus ostaa henkilökohtaisia valmennuskursseja alan huippuosaajilta.
– Verkkovalmennuksesta löytyy tanssia moneen makuun: vakio- ja latinalaiset tanssit, seura- ja lavatanssit, latinomix ja hikijumppa.
Ahti-Hallberg uskoo, että EleventLIVE-verkkopalvelusta voi kasvaa monipuolinen tapahtuma-alusta, jossa on tarjolla tanssivalmennuksen ohella myös eri artistien konsertteja ja teatteriesityksiä.
– Olemme kasvaneet parissa vuodessa kovaa vauhtia sen ansiosta, ettemme pyörittele peukaloita vaan teemme asioita. Nyt osaamisemme digitalisoitui pakon edessä, mutta uskon, että tästä tulee tulevaisuudessa iso juttu.
2 Uutta keikkaa ruokakuljetuksista
Timo Liikanen, Kymenlaakson taksi
Työntekijöiden siirtyminen etätyöhön vähensi ravintola- ja kahvilapalveluiden käyttöä sekä taksikeikkoja, kun ihmiset liikkuvat harvemmin. Eristäytyminen ja etätyö ovat lisänneet voimakkaasti verkkokaupan suosiota.
Verkkokauppojen ruuhkista ja toimitusaikojen pitkittymisestä ovat taksit löytäneet asiakaskatoonsa uutta keikkaa ruokakuljetuksista.
– Taksien välittämiä ruokakuljetuksia käyttävät etenkin vanhemmat ikäryhmät, sanoo Kymenlaakson Taksin toimitusjohtaja Timo Liikanen.
Liikasen mukaan kysyntä on kasvamaan päin ja hän näkee palvelussa jalostamisen mahdollisuuksia.
– Voimme tarjota asiakkaille jatkossa laajempaakin asiointipalvelua, joka kattaa ruuan lisäksi myös esimerkiksi apteekki- tai lemmikkieläintuotteiden noudot, Liikanen sanoo.
3 Mahdollisuuksia virtuaalimessuihin tutkitaan
Marie Mroue, Messukeskus
– Olemme joutuneet siirtämään kevään tapahtumiamme syksyyn, ja isku on meille luonnollisesti kova, toteaa Messukeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Marie Mroue.
– Nyt keskitymme ennen kaikkea huolehtimaan asiakkaistamme, jotta he tietävät, miten jo hankittujen lippujen kanssa voi menetellä. Yritysasiakkaillemme tarjoamme esimerkiksi joustoa maksuaikoihin.
Messukeskus järjestää vuosittain 50 ammatti- ja yleisömessua sekä tuhat kokousta ja kongressia. Nyt on mietitty ja tutkittu myös virtuaalimessuja ja muita digitaalisia vaihtoehtoja.
– Fyysisten messujen yhteydessä meillä on jo hyödynnetty paljon digiä, lisättyä todellisuutta ja verkkokauppa-alustoja. Niiden tuoma lisäarvo ei kuitenkaan korvaa fyysisiä messuja, joissa vieraat pääsevät tutustumaan ja koskettelemaan tuotteita.
– Olemme kuitenkin löytäneet keinoja auttaa yritysasiakkaitamme ja viihdyttää messukävijöitä sosiaalisen median kanavissa ja omissa digitaalisissa messuklubeissamme.
Mroue uskoo, että syksystä tulee valoisampi, kun tapahtumia päästään toivottavasti tekemään entiseen tapaan.
– Eristäytymisen aikana on tullut selväksi, että ihmisten kohtaaminen on tärkeä arvo.
4 Kertasiivouksilla ja desifioinnilla kysyntää
Henri Haho, Puhtaaksi Oy
Aika kodinaskareille on kortilla, kun monet vanhemmat ovat siirtyneet etätöihin ja lapset etäkouluun. Samaan aikaan on panostettava puhtauteen ja hygieniaan. Siivousfirmoille aika on kaksijakoista.
– Markkinat ovat pudonneet puolella, ja meillä liikevaihto on kutistunut noin 30 prosenttia. Lomautuksiakin on pitänyt tehdä. Kysyntää löytyy, mutta sitä pitää etsiä ärhäkämmin, kertoo perheyritys Koti Puhtaaksi Oy:n siistijä ja kehitysjohtaja Henri Haho.
– Pikaisesti tilatuille kotitalouksien kertasiivouksille on kysyntää. Perhe lähtee pariksi tunniksi ulos reippailemaan, ja käymme sillä aikaa siivoamassa kodin puhtaaksi.
Myös uudisrakennustuotannon desinfioinnit ja loppusiivoukset ovat pitäneet Hahon perheyrityksen vireessä. Passivoitumisen sijaan hän kannustaa markkinoimaan ja myymään osaamistaan.
– Nyt kannattaa mainostaa. Esimerkiksi Facebook-mainonta on edullisimmillaan, Haho vinkkaa.
5 Hack the Crisis -haastoi ideoimaan
Jussi Tapio, Ghost Company
Kun valmiuslaki otettiin käyttöön maaliskuun puolivälissä ja Suomi alkoi sulkeutua, innovaattori Jussi Tapio Ghost Companystä päätti, että Suomen talouden hyväksi pitää tehdä jotain – ja nopeasti.
Hän polkaisi tyhjästä käyntiin Hack the Crisis -haasteen, johon ilmoittautui viikossa yli 800 asiantuntijaa kehittämään ideoita Suomen pelastamiseksi koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä. Mukaan lähtivät muun muassa Helsingin kaupunki, työ- ja elinkeinoministeriö ja Business Finland sekä lukuisia yrityksiä ja huippunimiä eri aloilta.
– 48 tunnin hackathonissa syntyi 230 kehitysideaa, joista osa on jo käytössä, Tapio kertoo.
Verkossa järjestetyn haasteen viisi voittajaa on päässyt mukaan Business Finlandin rahoitusputkeen. Tapahtuman innoittamana Helsingin kaupunki, Accenture, Microsoft, muutama pääomasijoittaja sekä sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntija ovat perustaneet ratkaisuryhmän.
Hackathonin myötä on syntynyt myös uutta yritystoimintaa, joka kaupallistaa ideoita.
– Opimme, miten digitaalisessa ympäristössä voi nopeasti ja tehokkaasti luoda merkittävän tapahtuman verkkoon. Kokemus vahvistaa näkemyksiämme yrityksen tarkoituksesta – kun on hyvä tarkoitus, saa aikaan uskomattomia asioita, Tapio sanoo.
Lue myös:
Korona muutti kevään suunnitelmat – keksin muuta tilalle
Minimoi verkkokaupan tietoturvariskit - tutustu kybervakuutukseen ja pyydä tarjous.
Yritysykkönen on uuden ja kokeneen yrittäjän helposti ajan tasalla pidettävä vakuutuspaketti - tutustu ja pyydä tarjous.
Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.