Riidelläkö vai sittenkin sopia?
Lisää aiheesta
Noora riitautui sukulaisensa kanssa yrityksen raha-asioista ja joutui lopulta palkkaamaan juristin tilannetta selvittämään. Asiantuntija vinkkaa, mitkä asiat kannattaa käydä mielessä läpi ennen kuin ryhtyy riitelemään.
Ensimmäiset riidat koskivat yrityksen osinkoja.
Noora oli pyörittänyt yhteistä yritystä sukulaisensa kanssa noin vuoden ajan, kun tämä yllättäen kimpaantui Nooralle. Miksi yritys tuottaa niin huonosti, hän huusi Nooralle puhelimessa. Eikö tässä vaiheessa pitäisi jo voida nostaa osinkoja?
Noora väitti vastaan: tämän alan yrityksessä sitä ei voi vielä odottaa.
– Tuntui, että meillä oli yritystoiminnasta hyvin erilaiset näkemykset, ja ne törmäsivät. Sukulaiseni ajatteli, että kun perustaa yrityksen, rahaa alkaa tulla, vaikkei tekisi mitään. Itse tiesin, ettei tämän alan yritys ala tuottaa voittoa vuodessa, Noora kertoo.
Riitely ja piikittely tapahtui muiden edessä
Erimielisyydet jatkuivat. Sukulaisen mielestä Noora teki liian vähän töitä, ja siksi yrityksen tili oli lähes tyhjä. Noora yritti kertoa, että hän kyllä hoiti työnsä samalla panoksella kuin sukulainen ja huolehti lisäksi useista yrityksen juoksevista asioista.
Sukulainen korotti ääntään usein yrityksen tiloissa työntekijöiden kuullen. Hän haukkui ja piikitteli Nooraa. Ensin Noora puolustautui ja koetti sitten vetäytyä.
Noora lopetti työskentelyn yrityksessä. Sen jälkeen hän on kommunikoinut sukulaisensa kanssa vain asianajajansa välityksellä.
– En olisi halunnut riidellä muiden edessä. Aloin vältellä häntä, ettemme olisi samaan aikaan töissä.
Firmalla meni yhä huonommin. Tilanne kärjistyi, kun sukulainen ehdotti yrityksen ajamista konkurssiin. Noora olisi mieluummin halunnut ostaa sukulaisen ulos yrityksestä, mutta se ei hänelle käynyt.
Lopulta Noora ja sukulainen eivät pystyneet enää keskustelemaan asiasta. Noora lopetti työskentelyn yrityksessä. Sen jälkeen hän on kommunikoinut sukulaisensa kanssa vain asianajajansa välityksellä.
Tarkka sopimus auttaisi sovussa
Nooran ja sukulaisen välit menivät poikki. Riitelyyn on palanut myös rutkasti rahaa.
– Pelkät asianajajien kulut ovat maksaneet minulle useita tuhansia euroja. Lisäksi yrityslaina kasvaa korkoa koko ajan, enkä voi maksaa sitä takaisin ennen kuin minut ostetaan yrityksestä ulos tai yritys ajetaan konkurssiin.
Nyt Noora ajattelee, ettei sukulaisen kanssa olisi kannattanut alkaa väittelemään. Sen sijaan olisi pitänyt ottaa aikalisä.
– Jo silloin kun tuli tuntemuksia, ettei yhdessä työskentely tunnu hyvältä, olisi pitänyt sanoa: näin ei voi jatkaa.
Välirikon jälkeen Noora oli surullinen. Hän syytti itseään tilanteesta. Suhteet muihin sukulaisiin ovat kärsineet, koska osa on asettunut yrityskumppanin puolelle.
– Jälkikäteen ajatellen ei olisi ikinä pitänyt perustaa osakeyhtiötä sukulaisen kanssa, varsinkaan sellaisen, joka ei ymmärrä yritystoimintaa eikä osaa käsitellä rahaa.
Noora on käsitellyt asiaa ammattilaisen kanssa ja kokee nyt olevansa aiempaa vahvempi. Hänen mukaansa jo alussa olisi pitänyt keskustella enemmän siitä, miten hankalat tilanteet ratkaistaan.
– Yhtiökumppaneiden kannattaisi tehdä aina osakassopimus, jossa olisi tarkasti määritelty molempien osapuolten roolit, vastuut ja velvollisuudet. Meillä sellaista ei ollut.
Tiedosta roolisi ja erota ne
Kun on kyse rahasta, riidat paisuvat helposti isoiksi ja voivat tulla lopulta hyvin kalliiksi. Psykologi, psykoterapeutti Pirkko Hurmeen mukaan riidoista tulee yleensä sitä vaikeampia, mitä läheisempiä riidan osapuolet ovat.
Hurme ei tunne jutussa mainittua Nooran tapausta vaan kommentoi aihetta yleisellä tasolla.
Ennen riitaan ryhtymistä olisi syytä tiedostaa, missä roolissa tilanteessa on.
– Tilanteet, joissa osapuolilla on yksityisiä ja muita rooleja samaan aikaan, ovat vaikeita, sillä eri ihmiset voivat odottaa eri asioita toisiltaan.
Jos osapuolet eivät pysy selkeästi joko yksityisissä tai työrooleissa, tilanne voi kriisiytyä.
Joku voi olettaa, että sukulaisuus takaa solidaarisuuden, mutta yhtiökumppani voikin ajatella vain omaa etuaan.
Jos osapuolet eivät pysy selkeästi joko yksityisissä tai työrooleissa, tilanne voi kriisiytyä.
– Myös perintöriidat yltyvät tyypillisesti siksi, että raha-asioiden hoitamiseen sekoittuu lapsuudenaikaisia tunteita: esimerkiksi mustasukkaisuutta tai kateutta vanhempien huomiosta.
Yksi ratkaisu roolien sekoittumiseen on sanoa: “Sukulaisena tai vanhana ystävänäsi ymmärrän tilannettasi mutta liikekumppanina en sitä voi hyväksyä. Yritetään pitää nämä asiat erillään ja ratkaista niihin liittyvät ongelmat erikseen.”
Varaa aikaa valmistautumiseen
Vaikeisiin keskusteluihin on syytä valmistautua pohtimalla tilannetta eri osapuolten kannalta.
– Kiireessä ei ehdi miettiä, mikä olisi oikein. Silloin ihminen hätääntyy ja kiihtyy. Viha on ensisijaisesti hätätilatunne, Hurme sanoo.
On hyvä miettiä, mikä olisi realistinen tavoite ja miten siitä voidaan sopia. Ratkaisu löytyy usein kompromissista.
Keskeneräiset asiat vievät energiaa. Kuinka paljon tähän asiaan on käytettävissä energiaa ja mitkä asiat ovat tärkeitä?
– Sitäkin kannattaa pohtia, yrittääkö ratkaista rahakeskustelussa jotain muuta, tunnepitoista asiaa tai vanhaa kaunaa.
Hyvin kiukkuisena ei kannata ryhtyä tärkeään rahakeskusteluun.
– Aiheesta voi jutella etukäteen luotettavan ulkopuolisen kanssa. Tämä on eräänlainen kenraaliharjoitus, joka voi avata uusia näkökulmia.
Mieti häviön taloudellisia seurauksia
Itselle on hyvä selvittää pari asiaa: Mitkä olisivat häviön taloudelliset seuraukset? Miten paljon minulla on varaa menettää? Voisinko joustaa, jotta saisin asian pois päiväjärjestyksestä?
– Keskeneräiset asiat vievät energiaa. Kuinka tähän asiaan on käytettävissä energiaa ja mitkä asiat ovat tärkeitä?
Jos tilanne etenee riidaksi, jossain vaiheessa on hyvä ottaa aikalisä.
– Jos molemmat ovat kiihtyneitä, voisi rauhassa todeta, että tähän päästiin mutta nyt ei kannata jatkaa – sovitaan keskustelulle uusi aika. Se olisi jo ensimmäinen askel yhteistyössä.
Myös anteeksiannon ja sovinnon pohtiminen etukäteen voi liennyttää riitaa.
– Kannattaa miettiä, miten itse osaisi toimia niin, ettei oma käytös hävettäisi jälkikäteen, vaan sen kanssa voi elää rauhassa. Kannattaa olla se, joka tarjoaa ensin joustoa ja sovinnon kättä – sitten selviää, herättääkö se vastakaikua.
Asiantuntijana psykologi, psykoterapeutti Pirkko Hurme Oy Perendie Ltd:stä. Nooran nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.