Mies, joka herää yöunien jälkeen väsyneenä pelkää, että elämä loppuu koska tahansa. Vaikka miehellä on ikää vasta 34 vuotta, hän on polttanut elämänlankaansa liian nopeasti.

Viime vuosien aikana miehen paino on noussut noin 40 kiloa. Sen lisäksi yrittäjän arki on vaatinut veronsa, sillä lukuisat allergiat, laktoosi-intoleranssi, jatkuvat flunssat, kakkostyypin diabetes, närästys, ärtyneen suolen oireyhtymä, valkopälvi, rytmihäiriöt ja jatkuva väsymys kiusaavat miestä.

Oululainen IT-yrittäjä Toni Väyrynen on kiertänyt lääkäriltä toiselle etsien syytä huonoon oloonsa. He kirjoittavat reseptejä, mutta mikään lääke ei tehoa.

Eräänä aamuna rytmihäiriöt pahenevat. Väyrynen ymmärtää, että tätä menoa hän ei näe lastensa kasvavan, aloittavan koulua, pääsevän ripille tai tutustu näiden ensimmäisiin seurustelukumppaneihin.

Väyrynen huomaa laiminlyöneensä itsensä täysin yrityksen ja kiireisen lapsiperheen elämän vuoksi. Liikunta ei ole kuulunut Väyrysen elämäntapoihin. Hän on ollut viime vuosina niin laiska, ettei ole jaksanut lähteä edes lasten kanssa läheiseen leikkipuistoon kävellen.

‒ Siinähän olisi voinut, vaikka nilkka muljahtaa, hän kuvailee tekosyitä, joita antoi ennen itselleen.

Aamupalaa hän ei ole syönyt juuri koskaan. Työpäivinä myös lounas ja päivällinen ovat jääneet usein välistä. Väyrynen on syönyt kerran tai kahdesti päivässä ‒ tuhdisti.

Jotain on tehtävä, ja Väyrynen tajuaa, että sen muutoksen pitää lähteä hänestä itsestään.

Ensimmäisenä aamiainen

Seitsemässä vuodessa on tapahtunut paljon. Väyrynen, 41, muun muassa elää yhä. Hän on nyt 40 kiloa kevyempi, juossut puolimaratonin ja tekee ahkerasti voimaharjoittelua.

Lisäksi hän on myynyt osakkuutensa IT-yrityksestä ja perustanut sen tilalle MyPT ‒ My Personal Trainer Oy:n. MyPT tarjoaa hyvinvointivalmennusta ja personal trainer -palveluita. Väyrynen pyörittää myös Voimala-nimistä kuntosalia Oulussa.

Hänen elämänasenteensa on muuttunut. Kun IT-yrittäjänä arki oli sumeaa ja negatiivista, nykyisin Väyrynen menee töihin aina hyvillä mielin.

Ajattelu on kääntynyt elämänmyönteisemmäksi, minkä lisäksi hän on oppinut asettamaan itselleen ja yritykselleen tavoitteita.

Elämäntaparemontin Väyrynen aloitti lisäämällä päiväänsä terveellisen aamupalan, lounaan ja päivällisen. Vähän myöhemmin hän alkoi syödä iltapäivisin myös välipalan. Väyrynen palasi kuntosalille ja ryhtyi lenkkeilemään.

‒ Pienillä askelilla saadaan pysyviä muutoksia aikaiseksi. Heti mulle kaikki nyt -asenne kannattaa unohtaa, koska sillä ei saavuta mitään.

Väyrynen huomasi nopeasti, että kroppa voi paremmin ja väsymys hävisi. Myös paino alkoi pudota.

‒ Nykyisin en käytä enää lääkkeitä. Minulla ei ole rytmihäiriötä eikä laktoosi-intoleranssia. Verkkokalvon rappeumatauti on pysähtynyt, enkä ole sairastanut edes flunssaa useampaan vuoteen.

Jokainen iso muutos vaatii motivaatiota. Väyryselle sitä lisäsi halu nähdä omien lasten kasvavan.

Elämäntapamuutoksen keskellä kiirettä riitti. Vuonna 2012 Väyrysen yritys sulautui osaksi isompaa yritystä, ja hän päätti jättää IT-bisneksen hiljalleen taakseen. Pari vuotta sitten hän siirtyi kokopäiväiseksi hyvinvointialan yrittäjäksi.

Sitä ennen Väyrynen oli opiskellut personal traineriksi ja ravintovalmentajaksi.

Hän koki, että Suomessa oli paljon ihmisiä, jotka tarvitsivat apua elämäntapamuutoksen tekemiseen. Omien kokemustensa vuoksi Väyrynen uskoi olevansa hyvä valmentamaan muita samanlaista muutosta kaipaavia.

‒ Minusta hienointa on se, että teen nyt työtä, jonka tulokset näen, saan kiitosta ja huomaan myös ihmisten sisäisen muutoksen. Tällä työllä on merkitystä toisille ihmisille, Väyrynen perustelee.

Kaiken päälle Väyrynen käy luennoimassa elämäntapamuutoksista ja hyvinvoinnista erilaisissa tilaisuuksissa ja yrityksissä.

Koskettava vuosipäivä

Puolimaratonin Väyrynen juoksi elämäntaparemonttinsa ensimmäisenä vuosipäivänä.

Kun hän ylitti maaliviivan, mieheltä pääsi itku. Muutoksen eteen tehty työmäärä ja lähes varmalta kuolemalta pelastuminen saivat tunteet pintaan. Maalissa koettu tunnemyrsky on painunut elävästi Väyrysen mieleen.

‒ Siihen hetkeen on hyvä palata aika ajoin, jos miettii elämänsä tarkoitusta. Halu auttaa muita on iso.

Yrittäjäksi Väyrynen ryhtyi vuonna 2005. Parasta yrittämisessä oli sen vapaus tehdä, mitä itse halusi. Ensimmäisestä yrityksestä luopuminen oli osa Väyrysen läpikäymää muodonmuutosta.

Hyvinvointialan yrittäjäksi ryhtyminen oli hänelle luonnollinen ratkaisu, vaikka pitkät päivät ja yrittäjyyteen kuuluva kiire nostivat pintaan pelon.

‒ Varsinkin alussa mietin paljon, mitä oli aiemmin tapahtunut.

Hän on kuitenkin huomannut, että itsestä huolehtiminen on kaikkea yritystoimintaa tärkeämpää. Lisäksi tällä kertaa hän jaksaa olla paremmin läsnä perheelleen.

‒ Vaikka pyrin aina ajattelemaan positiivisesti, minullakin on joskus huonoja päiviä. Yrittäjänä oma hyvinvointi unohtuu herkästi. Joudun tekemään välillä sen eteen töitä. Kun muistan levon, ravinnon, arkiaktiivisuuden ja liikunnan, jaksan paremmin.

Yrittäjän on helppo pistää kaikki muu itsensä edelle. Väyrysen mukaan omasta hyvinvoinnista ei pidä tinkiä.

‒ Mitä hyötyä on uupuneesta tai terveytensä menettäneestä yrittäjästä, Väyrynen kysyy.

Hän tietää omasta kokemuksestaan, ettei mitään.

Tutustu Pohjola Sairaalan työterveyspalveluihin.

Lue myös:

Arki ei ole kaikille samanlainen - 35 prosentilla yrittäjistä jaksaminen on koetuksella

7 merkkiä työuupumuksesta ‒ yrittäjä, katkaise kierre heti alkuunsa