Kalevi, 81, ei halunnut perintöriitoja – teki oman ratkaisunsa ja jakoi omaisuutensa ennakkoon
Lisää aiheesta
Kalevi tunsi riittämiin ikäviä tarinoita perinnönjaosta. Siksi hän jakoi yritysomaisuutensa jälkikasvulleen jo työvuosinaan. 81-vuotias Kalevi on tehnyt myös testamentin ja on rauhallisin mielin.
Kalevi tarkkailee ikkunasta pihamaata harmaana talvipäivänä läntisellä Uudellamaalla. Hänen ulkomaalainen vaimonsa on lähtenyt töihinsä.
Oikeastaan Kalevin pitäisi olla parhaillaan jossain aivan muualla kuin 1900-luvun alussa rakennetussa synnyinkodissaan: vaimon lämpimässä kotimaassa, jossa aamuisin ei tarvitse pukeutua paksuun talvitakkiin ja hiekoittaa jäistä pihaa.
– Asun puolet vuodesta ulkomailla, missä minulla on omistusasunto. Mietin, mitä täällä kotimaassa tapahtuu, jos kuukahdan siellä. Olen tehnyt testamentin niin, että ulkomailla oleva omaisuuteni siirtyy kuolemani jälkeen vaimolleni ja kotimaassa oleva omaisuuteni rintaperillisilleni, Kalevi kertoo.
Testamentin tarkka sisältö selviää perunkirjoitusten yhteydessä. Siihen mennee vuosia, Kalevi hyväntuulisena vitsailee, sillä hän on perinyt vanhemmiltaan hyvät geenit. Lapset tietävät tosin jo nyt, että he perivät isältään ison omakotitalon. Muun omaisuutensa Kalevi on jakanut jo vuosia sitten lapsilleen. Hän haluaa rohkaista muitakin miettimään, miten omaisuuttaan voisi siirtää jälkipolville ennakoivasti ja fiksusti.
Yritykset konserniksi ja osakkeet lapsille
Kalevi teki pitkän työuran yrittäjänä monella toimialalla. Kiinteää omaisuutta karttui muun muassa kuljetusalalta, isännöinti- ja matkailubisneksestä.
Kuusikymppisenä, eläkeiän lähestyessä hän pohti, mitä hänen kannattaisi tehdä, jotta omaisuus jakaantuisi tasaväkisesti kolmelle lapselle. Heistä kaksi oli päätöksentekohetkellä täysi-ikäisiä ja yksi alaikäinen. Kalevi halusi välttää tilannetta, jossa hänen lapsensa riitelisivät isänsä perinnöstä.
– Käännyin tutun juristin puoleen ja kysyin neuvoa. Hän ehdotti, että yhdistän kaikki yritykseni konserniksi ja luovutan osakkeet lapsilleni, Kalevi kertoo.
Poikien mielestä isän yritysten taloudenpito oli aina ollut hyvää, ja järjestely sopi heille. Hallinnollinen järjestely tuntui järkevältä myös silloisen yritysverotuksen näkökulmasta, ja konsernirakenne oli helpoin ratkaisu.
Kalevi jatkoi yritystoimintaansa vielä kymmenisen vuotta, ennen kuin hän siirtyi operatiivisesta toiminnasta sivummalle. Hän jätti itselleen konsernin toimitusjohtajuuden ja sen myötä oikeuden nostaa itselleen palkkaa tarvittaessa.
– Vieläkin parempi tapa järjestellä omaisuutta olisi ollut se, että olisin antanut kaiken lastenlapsille, mutta siihen aikaan sellaisia ei vielä ollut. Silloin ei tarvitsisi maksaa perintöveroja kahta kertaa.
Nyt tilanne on toinen: suku on jatkunut viiden lapsenlapsen voimin. Myös yritystoimintaan on tullut muutoksia. Osa Kalevin yrityksistä on myyty, ja jäljelle jäänyt liiketoiminta on vähentynyt minimiin. Kalevi on vetäytynyt eläkepäivien viettoon.
Lapsille parempi tulevaisuus
Kalevilla on paitsi bisnesvainua, myös raskas historia, jota hän ei halua toistaa omien lastensa elämässä. Kalevi menetti isänsä sodassa ja jäi äitinsä ja veljensä kanssa isänisän rakentamaan taloon – tähän samaan, jossa hän nyt asuu.
Elämä kohteli Kalevin äitiä karusti, sillä suku hääti tämän pienine poikineen talosta. Tarina päättyi kuitenkin onnellisesti, sillä myöhemmin talon omistaja testamenttasi kiinteistön Kalevin pojille. Koska pojat olivat tuolloin alaikäisiä, Kalevi sai taloon hallinta- ja käyttöoikeuden, joka pysyy hänellä elämän loppuun asti. Hänen ei tarvitse pelätä häätöä kodistaan toisin kuin äitinsä. Tutussa talossa on turvallista asua. Turvallisuuden tunnetta lisää sekin, että kaksi lasta on rakentanut kotinsa naapuritonteille.
Yrittäjävuodet toivat Kaleville laajan tuttavapiirin. Eläkeläisen arki sujuu uutisia seuraillen ja ihmisiä tapaillen. Kalevi on seurallisena miehenä jäsenenä monessa yhdistyksessä, jotka tuovat omalta osaltaan päiviin vipinää.
Taloudellisesti elämä on niukkaa, mutta sisällöllisesti rikasta.
– Se vähän harmittaa, että rahat ovat nyt tiukoilla, mutta tiedän, minkä vuoksi. Järjestelin omaisuuteni ennakkoon niin, ettei lapsille tulee riitaa kuolemani jälkeen, hän toteaa.
Sotavuosien kasvatti on tottunut vaatimattomaan elämäntapaan.
Kalevin nimi on muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi.
Kalevin vinkit riidattomaan perinnönjakoon:
- Mieti perinnönjako niin, ettei lapsille tule riitaa jälkikäteen. Puhu lastesi kanssa.
- Hyppää tarvittaessa yhden sukupolven yli.
- Tee omaisuusjärjestelyt hyvissä ajoin ja ota juristi mukaan, jotta kaikki menee oikein.
- Huolehdi asunnon tai kesänviettopaikan hallinta- ja käyttöoikeuksista, jotta voit nauttia elinaikanasi itsekin omaisuudestasi.
Tarkempaa tietoa perintösuunnittelusta täällä |
Lue myös:
Metsätilasta luopuminen ei ole häpeä
Ennakkoperintö, lahja ja hallintaoikeus – lue asiantuntijan vinkit perintösuunnitteluun