Kiinteistöjen julkisivut ovat muuttuvissa sääoloissa entistä kovemmalla koetuksella. Etenkin leudot ja sateiset syyskelit ovat otollisia erilaisille levä-, jäkälä- ja mikrobikasvustoille. Tämä riski on vielä suurempi, jos sienien vierustoilla kasvaa varjostavia puita tai pensaita.

Moni omakotiasuja saattaakin terassin tai pihan pestyään pohtia, saisiko hieman nuhruiselta näyttävän talon palautettua alkuperäiseen hohtoonsa pesemällä myös sen ulkoseinät.

Kiinteistöjen kuntotarkastuksiin erikoistuneen Raksystems Oy:n tekninen päällikkö Antti Heimlander kuitenkin suhtautuu pesuprojektiin etenkin puu- ja tiilitalojen kohdalla varsin varauksellisesti.

– Ulkoverhouksen pesusta voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pesuvettä saattaa päätyä rakenteisiin esimerkiksi saumoista tai ikkunapeltien alta ja aiheuttaa tätä kautta kosteusvaurioita, hän toteaa.

Puutalon pesu on hänen mielestään muutenkin tarpeetonta, sillä se on joka tapauksessa edessä ulkoseinien maalauksen yhteydessä eli noin 10 vuoden välein.

– Tällainen välipesu voi toki siirtää maalaustarvetta pari vuotta eteenpäin, mutta muuta hyötyä siitä ei juurikaan ole. Ulkoseinien sijaan kannattaa pestä mieluummin talon katto ja huolehtia sadevesirännien kunnosta. Ne ovat kiinteistön kunnossapidon kannalta huomattavasti tärkeämpiä kohteita.

Varsinkin painepesuria käytettäessä seinät saattavat jäädä laikukkaiksi, sillä likaisempia kohtia on todennäköisesti ruiskutettu muita kauemmin. Maalipintaa ohenee ja myös rapattu pinta kärsii.

Maltti ja varovaisuus ovat valttia

Mikäli ulkoverhouksen epäpuhtauksista haluaa kuitenkin päästä eroon, kannattaa työssä pitää maltti mukana. Parhaita työkaluja ovat harja ja tavallinen vesiletku.

Painepesuriakin voi käyttää, mutta vedenpaineen on oltava todella maltillinen.

– Painepesuri rikkoo helposti maali- ja rappauspinnan, jolloin pesu voi tuottaa vain enemmän vahinkoa. Lisänä ovat jo nuo aiemmin mainitut kosteusvaurioriskit, joista voi olla jälkikäteen vaikea neuvotella vakuutusyhtiön kanssa, hän muistuttaa.

Vaikka itse pesu-urakasta selviäisi kunnialla, voi lopputulos olla silti pettymys.

– Varsinkin painepesuria käytettäessä seinät saattavat jäädä laikukkaiksi, sillä likaisempia kohtia on todennäköisesti ruiskutettu muita kauemmin. Maalipintaa ohenee ja myös rapattu pinta kärsii.

Katse mieluummin yksittäisiin kohteisiin

Koko ulkoseinäurakan sijaan kiinteistöalan ammattilainen suosittaakin yksittäisten kohtien varovaista puhdistusta. Niitä löytyy useimmiten pohjoisen puolelta, sadeveden piiskaamista seinän osista sekä puiden ja pensaiden katveista, jonne ilman epäpuhtaudet, lehtivihreä, levät ja mikrobit helposti tarttuvat.

– Pesun yhteydessä kannattaa myös kartoittaa, mistä epäpuhtaudet lopulta johtuvat. Tihkuva ränni kannattaa korjata ja seinän vierustalla kasvava pensas leikata tai poistaa.

Lisäksi pesutyö kannattaa tehdä mahdollisimman kuivina ja lämpiminä kesäpäivinä ennen loppukesän ja alkusyksyn yökasteita.

– Näin varmistetaan, että talo myös kuivuu pesun jäljiltä, Heimlander tähdentää.

Olipa kotona sattunut vahinko iso tai pieni, aiheuttaa se harmia ja usein myös ylimääräisiä kuluja. Omakotitalon kotivakuutus turvaa samalla kertaa sekä rakennuksen että tavarasi esimerkiksi äkillisen vuotovahingon, murron tai tulipalon varalta. Lue lisää.

Lue myös:

Miten kodin tuhoeläimistä pääsee eroon?

Kellari täyttyy sadevedestä – korvaako vakuutus?

Hyvät välineet talon maalaamiseen saa alle 50 eurolla – Asiantuntijan mukaan välineiden laadusta tinkiminen voi pilata lopputuloksen