Aluksi oli vain ryteikköinen tontti meren rannalla. Joku muu olisi kääntynyt kauhuissaan takaisin, mutta Soile ja Matti Hosionaho näkivät paikassa mahdollisuuden.

Kokkolalaiset Hosionahot olivat etsineet sopivaa mökkiä pitkään, mutta sitä ei vain löytynyt. Yhdet mökkikaupat olivat peruuntuneet kaupantekopäivänä.

Ajatus valmiista mökistä vaihtui pikku hiljaa haaveeksi rakentaa mökki itse.

Viisi vuotta sitten Hosionahot bongasivat Kokkolan Pirskerissä sijaitsevan merenrantatontin, jonne oli matkaa kotoa vain 15 kilometriä.

Pirskeri on mantereelta pitkälle Pohjanlahteen työntyvä niemi, jonka päässä on iso saari. Lapsena seudulla mökkeillyt Soile tiesi, että tämä tontti sijaitsi lahden rannalla suojaisassa paikassa ja sellaisessa ilmansuunnassa, että kylmät merituulet eivät siihen osuisi.

Pahasti metsittyneellä tontilla ei kuitenkaan oltu tehty mitään vuosikymmeniin ja sillä seisoi myös keskeneräinen sauna ja parakkirakennus.

– En olisi lähtenyt mökkiprojektiin, jos olisin tiennyt, miten hirveä raivaaminen tontissa oli, Soile Hosionaho sanoo ja nauraa.

– Tiesimme, että edessä oli valtava määrä työtä. Silti heti tuntui, että nyt löytyi se oma paikka, jossa haluamme olla, Matti Hosionaho lisää. 

Kesällä aurinko paistaa mökkipihaan koko päivän. Perheen lapset viihtyvät pihalla leikkien, palloa pelaten ja meressä tai paljussa uiden.

Mökkeily on arjelle vastapainoa

Nyt tontilla seisoo uusi 80-neliöinen vaaleanharmaa hirsimökki, joka valmistui nelisen vuotta sitten. Mökin piha on avara ja nurmikkoinen, ja vedenrajaa reunustaa leveä hiekkaranta. Valmis mökkipaketti ja mökin piha rakennettiin osittain itse ja osittain apuvoimia käyttäen.

– Aluksi kaikki vapaa-aika meni suunnitteluun, itse tekemiseen ja organisointiin. Työtunteja ei parane laskea. Halusimme kuitenkin tehdä mökistä meille ympärivuotisen kakkoskodin, ja viihdymme siellä todella hyvin, Matti sanoo.

Mökillä olemisesta on tullut nopeasti iso osa perheen elämää. Hosionahot viettävät mökillä oikeastaan kaiken vapaa-aikansa, viikonloput ja lomat. Kolme viimeistä jouluakin on vierähtänyt mökillä.

Jo siinä vaiheessa kun perheen autot starttaavat kotipihasta perjantai-iltaisin, Soilen mielen valtaa vapauden tunne.

– Kahden yrittäjän ja kahdeksan lapsen perheessä arki on hektistä, mutta mökillä oleminen on arjelle vastapainoa, Soile sanoo.

– Minulle merkkaa tosi paljon se, että mökillä pääsee rauhoittumaan hetkeksi kaupungin hälinästä. Mökillä on hyvä olla, se on meidän turvapaikkamme, Matti sanoo.

Hosionahojen perheen kahdeksasta lapsesta nuorin on 3-vuotias ja vanhin 17-vuotias. Aina mökille ei tulla ihan koko porukalla, vaan välillä isommat lapset haluavat jäädä kotiin.

– Mökille on helppo tulla, koska ajomatka kestää vain 15 minuuttia ja täältä löytyy kaikki tarvittava, Matti sanoo.

Merellinen luonto on Hosionahojen mielestä aivan omaa luokkaansa. Usein lokit ja tiirat kaartelevat veden yllä. Lahden toisella puolen nököttävät vanhan kalasataman punaiset puurakennukset. – Moni taivastelee, ettei voi olla tottakaan, miten upea paikka tämä on.

Sisälle ei kasata vanhoja tavaroita

Hosionahojen mökissä on kaksi makuuhuonetta ja parvi, jossa isommat lapset ja heidän kaverinsakin mahtuvat patjoilla nukkumaan. Pihalla on myös aitta, jossa voi yöpyä kesällä.

– Tilaa voisi olla meille enemmänkin, mutta neliöihin nähden kokonaisuus on toimiva. Olemme tehneet itse pieniä muutoksia pikku hiljaa, muun muassa hankkineet lisää säilytystilaa. Toisaalta olemme yrittäneet pitää sisätilat avarana, emmekä ole halunneet sinne puolen suvun vanhoja tavaroita, Soile kertoo.

Eikä mökillä tietysti vain sisällä istuta, vaan suurimman osan vuodesta vietetään aikaa ulkona.

Lapset leikkivät pihalla, pelaavat palloa, pyöräilevät tai juoksevat rallia paljusta mereen ja takaisin. Aikuisilla on usein meneillään jokin rakennus- tai viljelyprojekti tai muu puuha. Viime kesänä Matti rakensi pihaan kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Myös lavakauluksissa kasvaa syötävää.

– Nautin siitä, että mökillä saan puuhailla viljelmien parissa kaikessa rauhassa, yksin ja pitkäjänteisesti, toisin kuin kotona. On myös ihanaa, että lapset näkevät, miten kasvikset kasvavat, Soile sanoo.

Perhe syö kasvimaan satoa ahkerasti. Omasta maasta nostettua perunaa riitti viime kesänä syyslomaan asti. Soile ja Matti tykkäävät laittaa erilaisia ruokia pidemmän kaavan kautta, ja sitä varten mökille on hankittu muun muassa savustin ja hiiligrilli.

Myös luonnon antimia riittää. Matti ja perheen pojat kalastavat virvelillä ja verkoilla, ja Matti käy syksyisin metsällä pienriistan perässä.

– Olemme myös täysin hurahtaneet sienestykseen, Matti sanoo.

Vaikka pariskunta tykkää puuhastella mökillä, välillä pitää myös rentoutua.

– Viikonloppuaamut aloitetaan terassilla poreammeessa. Se on pientä arjen luksusta, Matti kertoo.

– Ja terassilla istutaan aina aamukahvilla, joskus jopa talvella, Soile nauraa.

Meri on oma maailmansa

Mökin isosta päätyikkunasta avautuu kaunis maisema merenlahdelle.

Merellä on Soilelle erityinen merkitys. Hänen isänsä työskenteli merivartijana ja opetti hänelle merenkäynnin perustaitoja. Lapsuudessa vesillä oltiin usein koko perheen voimin, ja joskus Soile pääsi myös isän mukana merelle töihin.

– Merellä oleminen on ihan oma maailmansa. On uskomaton vapauden tunne, kun ollaan ulkomerellä ja näkyy vain horisontti, missä ei ole mitään. Myös meriluonto on upea, kaikkialla kalliota, kiviä, jäkälää ja kitukasvuista vähän kuin Lapissa, Soile sanoo.

Veneily kuuluu kesäkaudella mökkielämään tiiviisti. Mökkirantaan on ankkuroitu pienellä sähkömoottorilla varustettu soutuvene, jolla Matti ja perheen pojat tekevät kalareissuja lähivesille, sekä sporttinen Buster-vene, jolla pääsee nopeasti hurauttamaan rannasta saariretkille ja kauemmaskin ulkomerelle.

Välillä vesille lähdetään isommalla porukalla, toisinaan Soile ja Matti pääsevät veneilemään hetkeksi kahdestaan, kun isommat lapset vahtivat pienempiä.

– Teemme veneellä pikku lenkkejä iltaisin ja välillä käymme pidemmillä retkillä. Mökiltä pääsee vesitse vaikka Krunnin ja Tankarin saarille saakka, jotka ovat Kokkolan matkailijoillekin tuttuja paikkoja, Soile kertoo.

Paikka, jossa teemme asioita yhdessä

Soilen ja Matin mielestä mökillä oleminen tarjoaa tärkeää yhteistä aikaa perheen kanssa.

– Asumme arkena kahta eri huushollia ja työaikamme ovat vaihtelevat, mutta mökki on kaikille yhteinen paikka, jossa teemme asioita yhdessä, Soile sanoo.

Toisin kuin moni nykyaikana, Hosionahot eivät ole tehneet mökillä etätöitä. Ihan tarkoituksella.

– Haluamme pitää mökin nimenomaan vapaa-ajan paikkana.

Tulevaisuudessa tosin asia saattaa olla toisin. Soile ja Matti haaveilevat, että jonakin päivänä kun lapset ovat lentäneet pesästä, mökillä voisi asua pysyvästi. 

Soile ja Matti Hosionaholle on tärkeää, että mökille on kotoa lyhyt matka. – On kiva, että mökki ei ole ihan korvessa, vaan ympärillä on elämää.

Etsitkö unelmiesi mökkiä? Katso myynnissä olevat loma-asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Pariskunta remontoi saarimökin minibudjetilla: ”Välillä on vaikea uskoa, että paikka on todella meidän”

Ystävykset ostivat siirtolapuutarhamökin – mökillä jaetaan niin työt, kustannukset kuin elämän ilot