Elämäntapavuokralaiseksi itseään kuvaava 35-vuotias Mallu Korpisalo asuu tällä hetkellä pääkaupunkiseudun kupeessa 60-neliöisessä vuokra-asunnossa kahden lapsensa sekä perheen kissojen kanssa.

– Kesällä muutosta tulee kuluneeksi kaksi vuotta. Asunto on tilava sekä hyväkuntoinen, ja mahdumme tänne kaikki hyvin, hän kertoo.

Korpisalo on muuttanut elämänsä aikana yli kymmenen kertaa, lähes aina vuokra-asunnosta toiseen. Poikkeus sääntöön tuli muutamia vuosia sitten, jolloin hän asui hetken asumisoikeusasunnossa.

Asumisoikeusasumisella tarkoitetaan yleensä asumismuotoa, jossa asukas omistaa asumisoikeuden asuntoon. Sisäänmuuton yhteydessä maksetaan kertaluontoinen asumisoikeusmaksu, sen jälkeen kuukausittaista vastiketta. Korpisalo kuvailee asumisoikeusasumista omistusasumisen sekä vuokra-asumisen välimuodoksi.

– Se tuntui helpolta ja tavallaan pidinkin siitä. Elämäntilanteen muuttuessa asunto olisi käynyt liian kalliiksi, joten päädyin laittamaan sen pois. Sitten muutin takaisin vuokra-asuntoon.

Loppuelämän rahareikä?

Paluu vuokralaiseksi ei ollut Korpisalolle ongelma, sillä ajatus asunnon omistamisesta ei ole tuntunut hänelle koskaan houkuttelevalta tai sopivalta vaihtoehdolta.

Vuokra-asuminen on myös aina ollut Korpisalolle lähes itsestään selvä valinta, sillä malli siihen on tullut hänen vanhemmiltaan. He omistivat asunnon sijasta kesämökin. Lisäksi ajatus omistamisesta siihen kuuluvine velkataakkoineen tuntuu Korpisalosta stressaavalta. Hän kuvailee itseään lama-ajan lapseksi.

– Omistaminen on kuin mörkö, erityisesti silloin, kun kuulen tai luen juttuja korkojen nousemisesta, hän sanoo.

Korpisalo myös uskoo, että omistusasumisen hintalappu ei jää vain asuntokaupoista muodostuvaan hintaan. Häntä arveluttavat asunnossa mahdollisesti eteen tulevat lisätyöt.

– Välikattoremontti, putkiremontti sekä muut vastaavat kasvattavat velan määrää. Olen seurannut sivusta asunnon omistamista ja miettinyt, onko tuossa mitään järkeä. Tulisiko asunnosta vain loppuelämän rahareikä?

Korpisaloa miellyttävät erityisesti vuokra-asumisen helppous sekä joustavuus. Tilan tarpeen muuttuessa uusi vuokra-asunto löytyy yleensä helposti, eikä omistusasunnon myynnistä sekä uuden sopivan kodin löytämisestä tarvitse murehtia. Jos asunto ei miellytäkään tai siinä on jotakin vikaa, uuteen vuokrakotiin pääsee nopeasti.

– Voisin halutessani pakata kamat ja lähteä kuukauden irtisanomisajalla. Nykyiseen asuntooni olen kuitenkin todella tyytyväinen, enkä halua muuttaa pois, hän sanoo.

“Päänsärky, jota en kaipaa”

Kaikki eivät ymmärrä Korpisalon päätöstä asua vuokralla. Asiaa ihmetellään esimerkiksi Korpisalon työpaikalla, koska korkeakoulutettu ja vakituisessa työssä käyvä usein ostaa oman asunnon.

– Valintaani on helppo perustella sillä, etten ole hankkinut asuntolainaan vaadittavia säästöjä. Vuokralla-asuminen on kalllista, eikä säästöjä juuri arjessa jää. Mutta asunnon omistaminen olisi minulle myös päänsärky, jota en kaipaa.

Korpisalo haluaa murtaa stigmaa siitä, että vuokralla asujat ovat poikkeuksetta pienituloisia tai työttömiä. Hänen tuttavapiiristään löytyy saman ikäisiä, vakituisessa työsuhteessa olevia vuokralaisia - aivan Korpisalon kaltaisia. Siltikin valtaosa tutuista omistaa asunnon.

– Minulla ei ole toki pohjaa asunnon ostoon, mutta se ei ole koskaan häirinnyt minua. Sanon suoraan, etten ikinä halua omistaa asuntoa, hän päättää.

Pohditko asunnon ostoa? Lainalaskurilla saat arvion asuntolainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla. Kokeile lainalaskuria.

Lue myös:

Asuntojen hintojen kasvu hidastunut, omistusasumisen kustannukset nousussa

OP:n asiakkaan laina maksetaan pois takaisinmaksuturvalla joka toinen päivä: vastauksia kysymyksiin lainan vakuuttamisesta