Asuntokaupan tilanne heikkenee Suomessa yhä, arvioivat OP Ryhmän ekonomistit asuntomarkkinakatsauksessaan. Asuntojen hinnat laskevat viime vuodesta 1,5 prosenttia, kun vielä tammikuussa hintojen odotettiin laskevan prosentin. 

Ekonomistit odottavat hienoista käännettä sekä hintojen että kauppamäärien nousulle loppuvuodelle 2024.

Ensi vuonna niin kauppamäärät kuin hinnatkin nousevat jo selvemmin, ja OP Ryhmän ekonomistit odottavat osakeasuntojen hintojen nousevan kaksi prosenttia. Edellisen huipputason saavuttaminen vie kuitenkin useamman vuoden.

Mitä asuntomarkkinoiden kehityksestä pitäisi ajatella? OP Ryhmän senioriekonomisti Joona Widgrén vastaa.

Onko nyt hyvä aika ostaa ensiasunto ja ottaa ensimmäinen asuntolaina?

Vakiovastaukseni tällaiseen kysymykseen on, että asunto kannattaa ostaa, kun sille on tarve. Asuntomarkkinoiden ajoittaminen on vähintäänkin hankalaa, ja sopivan asunnon löytäminen juuri optimaalisella hetkellä niin ikään. Toisaalta hinnat ovat laskeneet jo aika paljon, joten myös sen perusteella nyt voi olla oikein hyvä hetki lähteä asuntomarkkinoille. Oman kodin osto on kuitenkin myös muuta kuin sijoitus.

Kannattaako nyt laittaa oma asunto myyntiin ja vaihtaa uuteen omistusasuntoon?

Nyt voi olla hyväkin aika vaihtaa esimerkiksi suurempaan asuntoon, jos sille on tarvetta. Tai toisaalta jos on miettinyt esimerkiksi pienemmältä paikkakunnalta suurempaan kaupunkiin muuttamista, voi siihen olla hyvä tilaisuus. On kuitenkin hyvä muistaa, että asuntomarkkinoiden tilanne on pysynyt vaisuna, joten vanhan asunnon myynti voi viedä aikaisempaa pidempään.

Kannattaako asuntoa laittaa nyt myyntiin?

Jos ajatuksena on myydä oma asunto ja muuttaa vuokralle, on nyt etenkin pääkaupunkiseudulla runsaasti tarjontaa vuokra-asunnoista. Runsas tarjonta on myös pitänyt vuokrien nousun maltillisena. On kuitenkin todennäköistä, että vuokrat lähtevät nousuun ylimääräisen tarjonnan vähentyessä. Myös pelkän myynnin tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että myyntiajat ovat pidempiä kuin tyypillisesti.

Voivatko hinnat laskea tänä vuonna vielä ennustettua enemmän?

Voi toki, sanoisin kuitenkin, että riskit ovat aika lailla tasapainossa, eli on mahdollista, että kehitys on parempaakin. On myös hyvä muistaa, että ei ole vain yhtä asuntomarkkinaa, vaan kehitys voi erota paljonkin alueellisesti sekä esimerkiksi asunnon koon mukaan. Nyt on nähty, että pienien asuntojen hinnat etenkin kasvukeskuksissa laskevat nopeimmin. Korkojen laskiessa on todennäköistä, että suurempien kaupunkien hinnat taas nousevat nopeammin.

Pohditko asunnon ostoa? Katso myynnissä olevat asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Mikä on asuntoni arvo juuri nyt? Katso hinta-arvio laskurista

Samalla kadulla monta kohdetta myynnissä? Näin erotut myynti-ilmoituksella

5 vinkkiä, kun haluat myydä asunnon haastavassa markkinatilanteessa