Tutustutaan ensin termistöön. Vuokralaisen asunnon vuokraamista eteenpäin toiselle kutsutaan usein virheellisesti alivuokraukseksi.

  • Alivuokraus on kyseessä silloin, kun asukas itse jatkaa asumista asunnossa mutta vuokraa siitä osan kuten yhden huoneen toiselle. Tyypillistä tämä voi olla esimerkiksi kimppa-asumisessa, kun ottaa kämppäkaverin asuinkuluja jakamaan.
  • Jälleenvuokraus taas on kyseessä esimerkiksi silloin, kun yritys vuokraa asunnon ja vuokraa sen edelleen esimerkiksi työntekijälleen.
  • Asunnon hallinnan väliaikainen luovutus on puolestaan sitä, että vuokralainen vuokraa vaikkapa kesäksi koko asunnon toiselle.

– Jos muuton syy on työ tai opiskelu toisella paikkakunnalla, voidaan tehdä sopimus hallinnan väliaikaisesta luovutuksesta. Vuokra-asunnon voi siis luovuttaa tilapäisesti, enintään kahdeksi vuodeksi, toisen käyttöön. Tyypillinen tilanne tähän aikaan vuodesta on juuri muutto toiselle paikkakunnalle kesätöihin, tietää Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Kysyimme Viidalta ohjeet onnistuneeseen kesävuokraukseen.

Tarvitaanko vuokranantajan lupa?

Hallinnan väliaikaiseen luovutukseen ei tarvita vuokranantajan lupaa, mutta hallinnan luovutuksesta on ilmoitettava kirjallisesti vuokranantajalle vähintään kuukautta aiemmin.

Ehtona tosiaan on, että työ- tai opiskelupaikka siirtyy toiselle paikkakunnalle.

Mitkä ovat osapuolten vastuut?

Vastuu asunnosta säilyy päävuokralaisella, eli hänen velvollisuutensa vuokranantajaansa kohtaan eivät katoa. Päävuokralainen vastaa edelleen paitsi asunnon kunnosta, myös vuokranmaksusta omalle vuokranantajalleen.

Suosittelen, että maksuliikenne kulkisi aina päävuokralaisen kautta.

Asunnon omistajalle ei synny suhdetta hallinnan väliaikaiseen saajaan, ja jos riitatilanne tulisi, päävuokralainen ja kesävuokralainen hoitaisivat tilanteen keskenään.

– Suosittelen, että maksuliikenne kulkisi aina päävuokralaisen kautta. Kesävuokralainen siis maksaisi vuokransa päävuokralaiselle ja tämä maksaisi vuokran omalle vuokranantajalleen, aivan kuten tähänkin saakka, Viita sanoo. 

Tämä siksi, ettei pääsisi syntymään kauhuskenaariota: päävuokralainen kuvittelee vuokrien olevan hoidossa, mutta saakin syksyllä vuokrasopimuksen purkuilmoituksen maksamattomien vuokrien vuoksi.

Mainittakoon vielä, että päävuokralainen ei voi laajentaa oikeuksia vuokratessaan asunnon eteenpäin. Jos lemmikit ja tupakointi eivät ole sallittuja hänen omassa sopimuksessaan, eivät ne ole sallittuja myöskään hallinnan väliaikaiselle saajalle.

Minkälainen sopimus tarvitaan?

Sopimus kannattaa tehdä huolellisesti. Hallinnan väliaikainen luovutus tehdään aina määräaikaisesti. Olennaista on sopia paitsi sähköstä, vedestä ja netistä, myös muun muassa siitä, mitkä kalusteet ja laitteet ovat kesäasukkaan käytössä.

– Suosittelen tekemään kalusteluettelon, vaikka se vähän vaivannäköä vaatiikin, Viita sanoo. 

Alivuokrasopimus. Nainen asettelee taulua suoraan asunnossa.
On parasta miettiä etukäteen, mitä tarvikkeita jättää asuntoon.

– Asunnon vakituisena asukkaana miettisin tarkasti, mitä pakkaan mahdollisesti mukaani tai häkkivarastoon. Arvokkaimmat maljakot voi vaikka nostaa yläkaappiin ja sopia, että niitä ei käytetä, tai sitten poistaa asunnosta kokonaan.

Omaan vakuutusyhtiöön kannattaa olla yhteydessä ja varmistaa, mitä kotivakuutus kattaa asunnon vuokraamisessa eteenpäin.

Miten hinnoitella kalustettu asunto?

Vuokranantajat hinnoittelevat tarkastelemalla alueen kysynnän ja tarjonnan tilannetta. Hinnoittelussa kannattaa tietysti ottaa huomioon myös hintaan sisältyvät palvelut, kuten vaikkapa netti ja sähkö. Myös kalusteista voi veloittaa pienen käyttökorvauksen. Nämä kannattaa eritellä sopimuksessa.

– Jos vesimittarit voidaan lukea ennen ja jälkeen halinnan luovutuksen, suosittelen sitä. Tällöin vedestä voidaan veloittaa käytön mukaan, eikä ikäviä yllätyksiä tule. Toisen henkilön vedenkäytön tapa voi poiketa omasta paljonkin.

Kesävuokralaiselta voi pidättää vakuuden. Se on tarkoitettu vuokranmaksun ja vuokrasuhteen velvoitteiden turvaamiseksi. Vakuuden kanssa ei kannata mennä kohtuuttomuuksiin, sillä korkea vakuussumma lyhyelle asumiselle voi vaikeuttaa asunnon vuokraamista eteenpäin.

Vuokranantajalla on myös oikeus tarkistaa vuokralaisensa luottotiedot.

Miten verot maksetaan?

Vuokratuloa verotetaan pääomatulojen mukaan, mikä tarkoittaa 30 prosentin veroa alle 30 000 euron tuloista. Tämäkin kannattaa hinnoitteluvaiheessa ottaa huomioon.

Jos vuokrauksesta aiheutuu kuluja, ne voi kirjata vähennyksiin. Tiedot ilmoitetaan viimeistään seuraavan vuoden veroilmoituksessa.

Mitä muuta kesävuokraajan tulisi ottaa huomioon?

Vaikka vastuut saattavat tuntua painavilta, pitää muistaa, että suurin osa vuokrasuhteista menee sujuvasti ja ilman erimielisyyksiä. Asunnon hallinnan väliaikainen luovuttaminen kesävuokralaiselle on oiva keino kattaa asunnon kuluja ja saada esimerkiksi viherkasveille hoitaja kesän ajaksi.

On myös aina parempi, että asunto on asuttuna kuin tyhjillään, jos vaikkapa laitteissa ilmenee häiriöitä tai yläkerrassa sattuisi tapahtumaan vesivahinko.