Liiketoimintajohtaja Kirsi Välimäki OP:sta muistuttaa, että eri taloyhtiöiden ottamissa lainoissa ja niiden ehdoissa voi olla merkittäviäkin eroja. Asiaan vaikuttavat muun muassa kohde, lainasumman suuruus sekä ajankohta, jolloin lainasta on sovittu.

− Taloyhtiölainat voivat olla nykyään huomattavankin isoja. Uudiskohteissa, joissa asuntojen myyntihinnat on haluttu pitää matalina, taloyhtiölainan osuus saattaa olla jopa 60−70 prosenttia velattomasta hinnasta. Toisaalta taloyhtiölainoissa on myös pienempiä lainoja, jotka on esimerkiksi otettu vanhojen taloyhtiöiden remontteihin. 

Yksi asia yhdistää kuitenkin kaikkia erilaisia taloyhtiölainoja:

− Yksittäisen taloyhtiölainan ehdot ovat samanlaiset sen kaikille osakkaille. Taloyhtiölaina ei jousta elämäntilanteen mukaan, Välimäki korostaa.

Asuntolaina antaa mahdollisuuksia suojautua riskeiltä

Kun taloyhtiölainan maksaa pois henkilökohtaisella asuntolainalla, saa samalla joustoa ja mahdollisuuksia suojautua talouden riskeiltä.

− Asuntolainan ehdot, esimerkiksi laina-ajan ja lyhennykset, voi neuvotella juuri omaan elämäntilanteeseen sopiviksi. Asuntolainaan on mahdollista sopia vaikkapa lyhennysvapaita. Niitä ovat suosineet perinteisesti esimerkiksi nuoret lapsiperheet, joille on tullut perheen kasvun myötä uusia menoja.

Asuntolainaan voi ottaa lisäksi lainan takaisinmaksuturvan työttömyyden, työkyvyn menettämisen tai kuoleman varalta. 

Asuntolainassa ohjakset ovat itsellä

Asuntolainaan voi ottaa helposti esimerkiksi korkosuojauksen. 

− Korkosuojauksen voi ottaa myös taloyhtiölainaan, mutta käytännössä asia voi osoittautua varsin vaikeaksi, sillä päätökseen vaaditaan osakkaiden kesken käyty keskustelu ja suostumus, sekä taloyhtiön hallituksen päätös.

Kun korot ovat viime aikoina nousseet, monet ovat pienentäneet asuntolainansa hoitokuluja tekemällä ylimääräisiä lyhennyksiä. Asuntolainassa tämä onnistuu vaivattomasti, mutta monissa taloyhtiölainoissa se saattaa olla vaikeaa.

− Asuntolainassa ohjakset ovat ylipäätään paljon enemmän itsellä kuin taloyhtiölainassa, Välimäki summaa.

Pankista apua laskelmiin

Kirsi Välimäki pohtii, että taloyhtiölainan korvaaminen kannattaa usein, mutta poikkeuksiakin voi toki olla.

− Asuntomarkkinoilla on ollut paljon uusia asuntoja, joissa myyntihinta on ollut suhteellisen alhainen, mutta myyntihinnan päälle on tullut taloyhtiölaina. Tämä on tarjonnut keinon päästä helpommin kiinni omistusasumiseen. Mikäli on nyt itse aikeissa myydä oman asuntonsa, voi miettiä, kannattaako toimia samalla tavalla, jolloin asunto saattaa käydä paremmin kaupaksi. Ostaja saa sitten päättää, pitääkö hän taloyhtiölainan vai maksaako sen pois.

Välimäki vinkkaa, että jos miettii lainan vaihtamista, kannattaa olla jo varhaisessa vaiheessa yhteydessä pankkiin.

− Pankin asiantuntijat auttavat löytämään itselle parhaiten sopivan vaihtoehdon. Alkuun pääsee kysymällä henkilökohtaista asuntolainatarjousta. Sen jälkeen asiaa on jo paljon helpompi puntaroida.

Paljonko sinä voisit saada asuntolainaa? Katso asuntolainalaskurista

Lue myös:

24-vuotias Rosanna osti ensiasunnon, vaikka ajat ovat epävarmat

Tiedätkö, mitä eroa on asunto-osakkeen ja omakotitalon ostamisessa?

Kannattaako asuntolainan ohessa sijoittaa rahastoihin? Katso kaksi laskelmaa