Haluan oman kämpän. Tämä ajatus iski 24-vuotiaan Rosanna Kujalan päähän alkuvuodesta. Hän oli asunut vuokralla Tampereen Tammelassa alle vuoden.

– En erityisesti unelmoinut asunnon ostamisesta, mutta olen aina ollut kiinnostunut vaurastumisesta ja sijoittamisesta enkä halunnut maksaa asumisesta enää kenellekään muulle, Kujala sanoo.

Hän alkoi katsella myynnissä olevia asuntoja netistä, käydä asuntonäytöillä ja vertailla kohteita.

Aloin kilpailuttaa pankkeja eli pyysin lainatarjouksia myös muista pankeista. Sain OP:lta hyvän tarjouksen ja päädyin vaihtamaan pankkia.

Samalla piti myös opiskella sitä, mitä kaikkea asuntokauppoihin oikein liittyy.

– Aiemmin minulla ei ollut mitään hajua siitä, mikä on euribor tai yhtiön rahoitusvastike.

Rosanna Kujala pitää kiinni vaalean keittiön kaapinovesta ja hymyilee.
Ensiasunnon ostamisen myötä Rosanna Kujala oppi paljon uutta asunnon omistamiseen liittyvistä kuluista.

Kujala selvitteli myös, minkä verran hän voisi saada asuntolainaa. Hän kysyi lainatarjousta ensin omasta pankistaan, mutta tarjouksessa oli niin iso marginaalikorko, että hänelle tuli huijattu olo.

– Aloin sitten kilpailuttaa pankkeja eli pyysin lainatarjouksia myös muista pankeista. Sain OP:lta hyvän tarjouksen ja päädyin vaihtamaan pankkia.

Vakuutena on vanhempien omakotitalo

Nyt Kujala on onnellinen ensiasunnon omistaja. Kaikki kävi äkkiä. Netissä vastaan tuli lähellä Tampereen keskustaa sijaitseva 53-neliöinen kerrostalokaksio 1970-luvulla rakennetusta taloyhtiöstä. Se ei ollut kuvien perusteella kovin ihmeellinen, mutta Kujala päätti silti mennä katsomaan.

Sisällä olikin todella kodikasta ja ihanaa: valoisa läpitalon huoneisto oli hyvässä kunnossa ja korkealla, talon kuudennessa kerroksessa. Asunnossa oli myös erillinen keittiö.

– Ihastuin lämpimään tunnelmaan ja olin heti, että kyllä, ostan tämän.

Rosanna Kujala keittiönpöydän ääressä kuppi kädessä.
Kujalalla oli säästöjä, joita hän käytti asunnon ostamiseen. Hänen vanhempansa takasivat lainan.

Kujalan ensimmäistä tarjousta ei aluksi hyväksytty. Myyjä tuli hieman vastaan mutta ehdotti silti korkeampaa hintaa kuin Kujalalle sopi. Hän pysyi tiukkana.

– Sanoin, että tämä on ensimmäinen ja viimeinen tarjoukseni, ottakaa tai jättäkää. Lopulta tarjoukseni hyväksyttiin. Kannattaa pitää pää kylmänä, sillä pyyntihinnassa aina laskemisen varaa.

Kaksion lopullinen hinta oli 220 000 euroa. Kujala otti pankista asuntolainaa 205 000 euroa ja laittoi asuntoon omaa pääomaa 15000 euroa. Lisäksi lainaan tarvittiin vakuuksia. Kujalan lainan vakuutena on vanhempien omakotitalo.

“Olen säästänyt aina”

Omia säästöjä Kujalalla oli peräti noin 40 000 euroa. Säästämisen on mahdollistanut se, että Kujala on tehnyt töitä eri työpaikoissa nuoresta asti. Hänellä on kaksi ammattia, parturi-kampaaja ja hammashoitaja, ja hän on käynyt töissä myös opiskelun ohella.

Nykyisin hän tekee täysipäiväistä keikkatyötä hammashoitajana ja tienaa noin 3000 euroa kuussa.

Olen tienannut kaikki rahani itse, en ole ikinä ottanut lainaa enkä maksanut osamaksulla.

– Lisäksi olen saanut hyvin rahaa tekemällä somea: aiemmin tein livelähetys-striimiä Twitch-alustalle, nykyään teen Tiktokia ja yhteistöitä Instagramissa.

Kujala kertoo säästäneensä aina, siitä lähtien kun rahaa on alkanut tulla.

Rosanna nojaa keittiön tasoon ja syö välipalaa.
Kujala on jo varautunut siihen, että asuntolainan korot nousevat.

– Olen tienannut kaikki rahani itse, en ole ikinä ottanut lainaa enkä maksanut osamaksulla. Valitsen ruokakaupoissa halvimpia tuotteita ja aina kun ostan jotain, mietin, tarvitsenko sitä oikeasti. Osaan myös olla rennosti, jos tarvitsen jotain, mutta en törsäile.

Vertaile, tutki ja ota selvää

Asuntokaupat tehtiin maaliskuussa. Ensiasunnon ostaminen tuntuu Kujalasta vieläkin epätodelliselta. Eniten jännittää se, että korot ovat nousseet ja saattavat edelleen nousta.

– Lainan korko tarkistetaan vuoden päästä ja toivon, että se on pienempi kuin nyt. Olen varautunut siihenkin, että se nousee. Tämänhetkisillä tuloilla voin maksaa korkeampiakin korkoja, ja säästöt auttavat.

On turha stressata tulevaisuutta, kun siihen ei voi periaatteessa vaikuttaa itse. Täytyy vain pitää huolta omasta taloudellisesta tilanteesta.

Pientä pelkoa aiheuttavat myös mahdolliset tulevat remontit taloyhtiössä ja yhtiövastikkeiden nousu, joka tapahtuu ensimmäisen kerran kesällä.

– Yleinen taloustilanne on jännittävä, mutta pitää mennä hetki kerrallaan. On turha stressata tulevaisuutta, kun siihen ei voi periaatteessa vaikuttaa itse. Täytyy vain pitää huolta omasta taloudellisesta tilanteesta.

Tarkka budjetti auttaa ennakoimaan

Asunnon ostaminen ei ole tuonut isoa muutosta Rosanna Kujalan rahankäyttöön. Hän maksaa lainanlyhennystä noin tuhat euroa ja yhtiövastiketta noin 200 euroa kuussa.

– Minulla on aina säästökuuri. Budjetoin aika paljon ja olen laskenut, minkä verran rahaa minulla menee ruokaan ja muihin arjen kuluihin. Rahaa jää ihan hyvin vielä säästöön, ja uskon, että töitä riittää.

Vaikka asumiseen laitettava summa on nyt isompi kuin vuokralla asuessa, Kujalalla on hyvä mieli siitä, että raha menee itselle.

– En tiedä, oliko ensiasunnon ostaminen järkevää tässä maailmantilanteessa, mutta se on kuitenkin investointi, jota maksetaan omaan pussiin. Myös se tuntuu hyvältä, että jos haluan vaikkapa laittaa taulun seinälle, ei enää tarvitse kysyä keneltäkään lupaa.

Rosanna Kujala istuu sohvalla ja hymyilee.
Vaikka korkotaso mietitytti, Kujalan päätöksessä painoi paljon se, että omaa asuntoa maksetaan itselle.

Kujalan neuvot muille ensiasunnosta haaveileville:

  1. Vertaile. Käy katselemassa useita eri asuntoja, niin tiedät paremmin, millaisen kodin haluat.
  2. Ota asioista selvää. Tutki taloyhtiöiden taustat ja se, milloin niissä on viimeksi tehty esimerkiksi sähkö- tai putkiremontti. Jos isoista remonteista alkaa olla lähes 30 vuotta aikaa, voi olla, että sellainen on tulossa lähiaikoina, mikä tarkoittaa yhtiövastikkeen nousua. Myös lämmitysjärjestelmä ja se, onko talo omalla tontilla, vaikuttavat kuukausikuluihin.
  3. Pidä kiinni päätöksistäsi. Ole tarkkana sen kanssa, minkä verran olet valmis maksamaan asunnosta ja millainen on haaveidesi asunto. Kyse on kuitenkin sinun kodistasi – pääasia on, että itse tykkäät siitä.
Haaveiletko omasta asunnosta? Katso OP Kodin myytävät kohteet täältä

Lue myös: 

Ole askel edellä – kokeneen välittäjän 5 vinkkiä etenkin ensiasunnon ostajille

ASP-tilille saa nyt ilmaisen korkokaton ja säästöille hyvää korkoa – vuodenvaihteen muutokset parantavat ensiasunnon ostajien asemaa asuntomarkkinoilla

Opiskelija, muista nämä vakuutukset, kun muutat omillesi