Aidosti vanhan talon ostaminen on romanttinen idea. Jokainen antiikkia arvostava ymmärtääkin vanhan kodin viehätyksen: historiallinen rakennus on täynnä nostalgiaa sekä uniikkeja luonteenpiirteitä, joita ei nykypäivän massatuotantokodeista löydy.

Harvinaisen helmen osuessa markkinoille ostaja voikin helposti kuvitella itsensä ikivanhojen sekä kymmenien sukupolvien elämää todistaneiden seinien sisälle. Vanhan ajan kauneutta ja luonnetta henkivän kodin ostamiseen kuitenkin tarvitaan tietoja, taitoja sekä tutkimusta, jota ilman omistaja saattaa joutua pulaan sekä pahimmillaan vahingoittaa vanhaa kotia.

Historiallinen kohde Kemiönsaaresta

Esimerkki ikivanhasta talosta on Varsinais-Suomen Kemiönsaaressa parhaillaan myynnissä oleva talo, joka on rakennettu vuonna 1792. Ikänsä lisäksi asuintiloiltaan noin 150-neliöinen talo on harvinaisuus kokonsa vuoksi: 1700-luvun lopun Suomessa rakennettiin enimmäkseen pieniä torppia, joista suurin osa ei ole selviytynyt kuluvalle vuosituhannelle.

Parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva tiilikattoinen, hirsirunkoinen ja kivijalkainen talo piharakennuksineen on historiallinen kokonaisuus, josta on maininta esimerkiksi vuoden 1788 isojakokartassa sekä Suuressa Maatilakirjassa, johon on kirjattu tilan omistushistoriaa aina rakentamisesta alkaen.

Tunnelmaa kauniiseen, alkuperäisten hirsiseinien turvassa olevaan tupaan tuovat 1900-luvun PorinMatti sekä puuliesi, lisäksi isossa salissa on toimiva takka, ja pienemmän asuinhuoneen pönttöuunikin lämmittää mainiosti.

Talossa on tehty isoja remontteja, muun muassa vaihdettu katto ja kengitetty hirsiä, vanhaa kunnioittaen. Uudelle omistajalle on jätetty kunnostettavaa, sillä myös avovintti kaari-ikkunoineen on halutessa mahdollinen ottaa käyttöön.

Ota nämä asiat huomioon vanhaa taloa ostaessasi

Romanttisessa historiallisessa talossa asuminen vaatii normaalia omakotitaloa laajempaa osaamista, uskallusta sekä ylläpitoa. Tulevaisuuden remontit kannattaa tehdä vanhaa runkoa sekä rakennuksen alkuperää kunnioittaen.

Kohteen kuin kohteen tulevaisuus on kiinni uuden omistajan tavoitetasosta sekä siitä, kuinka paljon rakennusta haluaa päivittää, ja remonteista laajemmat vaativat luonnollisesti aikaa ja rahaa.

Aidosti vanhat kohteet sekä niiden vaatimat remontit ovat aina yksittäistapauksia, mutta vanhaa taloa ostaessa on syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi viemäröintijärjestelmien ajantasaisuuteen sekä katon ja sokkelin kuntoon.

Moni vanha kohde saattaa myös olla Museoviraston listaama, joten ennen mahdollisia remontteja tulisi tarkistaa onko kohteesta Museoviraston merkintöjä tai vaatimuksia kohteen suojelemisesta.

Jos kohteen historia kiinnostaa, lisätietoja vanhoista rakennuksista voi löytyä kirkonkirjoista sekä paikallislehden arkistoista tai vaikkapa Kansallisarkiston kätköjä kaivelemalla. Tiedot vapautuvat kaikkien saataville 100 vuotta takautuvasti, joten tällä hetkellä arkistoista löytyy 1920-luvun sekä sitä vanhempia tietoja.

Mutta kannattaako vanhan kohteen ostaminen? Talokaupoilla kannattaa kuunnella ammattilaisten arvioiden lisäksi myös sydämen ääntä. Jos kohde tuntuu sopivalta ja sen perusasiat ovat kunnossa, selviytyy asialleen omistautunut ostaja myös vanhan talon tulevaisuuden haasteista.

Juttuun on haastateltu Kemiönsaaren OP Kodin välittäjä Sari Hyväristä.

Etsitkö unelmiesi kotia tai vapaa-ajan asuntoa? Katso OP Kodin sivuilla olevat myytävät asunnot.

Lue myös:

Kaisa osti vanhan pappilan ja remontoi siitä upean hotellin: ”Koen, että teen nyt sitä, missä olen parhaimmillani”

Anne on kunnostanut jo neljä vanhaa puutaloa: “Minulle on tärkeää, että kotona on tilaa toteuttaa omia haaveita”