Voi näitä Suomen talviaamuja! Kelit vaihtelevat vesisateesta lumipyryyn. Pahimmillaan auton ikkunat ovat aivan jäässä ja lunta on päällä sekä vieressä kasoittain. Kiire tulee taas, että ehtii ajoissa perille, miten tässä taas kävikin näin?

Sääennusteen seuraaminen ja lisäajan varaaminen jäävät usealta matkaajalta valitettavasti tekemättä. Huurussa olevalla tai jään ja lumen kuorruttamalla autolla kulkijoita tapaa edelleen liian usein. Valitettavasti nämä hätähousut aiheuttavat vaaratilanteita sekä itselleen että muille. Pahimmat vielä leuhkivat kavereille saavutuksistaan.

Liikenteen sankarihahmoksi eivät myöskään nouse ne, jotka kaikissa nopeuksissa ajavat aivan kiinni puskurissa. Tällainen käytös on valitettavasti viime vuosina lisääntynyt. Näillä veijareilla on vielä bonuksena kännykkä korvalla, vaikka ilman hands free –laitetta ajaminen on kiellettyä. Edellä ajavan verenpaineen he kyllä saavat nousemaan ja kauhun hiipimään ajatuksiin, ainakin minulle.

Kulkuvälineen kunto on aina käyttäjän vastuulla. Tämä koskee niin autoa, polkupyörää kuin jalkaan sujautettuja kenkiäkin. Kaikkien jalkineiden materiaali ei valitettavasti toimi Suomen olosuhteissa, vaan kenkä muuttuu luistimeksi. Tällöin siirtyminen lämpimästä kulkuneuvosta jäiselle tienpinnalle aiheuttaa liukastumisia ja venähdyksiä. Muistuuko tämä mieleen, kun on nousemassa autosta? Näkyykö niistä auton ikkunoista oikeasti läpi, kun olet lähdössä? Koska viimeksi tarkastit rengaspaineet? Oman auton valojen heikentynyt teho valkenee usein vasta toisen auton kyydissä.

Onko oman työpaikan pihan valaistus, liukkaudentorjunta ja lumitöiden teko huolehdittu? Jos työn puitteissa liikut muualla kuin oman työnantajan huolehtimissa olosuhteissa, oletko itse varautunut muuttuviin olosuhteisiin? Voiko myös omalla työpaikalla jokainen osallistua itse esim. pihan hiekoittamiseen tai lumen lapioimiseen? Onko henkilöstöllä mahdollisuus joustaa esim. työn aloitusajassa, kun keliolosuhteet ovat erityisen vaikeat?

Olosuhteet vaihtelevat ympäri vuoden ja haastavia tilanteita liikenteessä tulee muiden tiellä liikkujien äkillisistä liikkeistä johtuen. Välillä on sekunnin sadasosista kiinni, että selviää säikähdyksellä.

Varaatko riittävästi aikaa, huolehdit omasta ja kulkuvälineen kunnosta, jätät pelivaraa edellä kulkevaan ja keskityt ajamiseen tai kulkemiseen? Liikenneturvan lanseeraamat teemat ovat loistavia kiteytyksiä turvallisesta liikennekulttuurista ”kun ajat, aja” ja ”kun otat, et aja”.

#SinäTeetSuojatien, #rohkee, Mikä on sinun Vuosisadan Liikennetekosi?