Yhteydenpito eri tavoin, niin omaan työyhteisöön kuin läheisiin muutenkin on tärkeää.

Työkaverit, selkeät päivän rutiinit ja rytmit ovat olleet monelle tapa kiinnittyä ryhmään ja olla kuulolla akuuteista asioista. Työpaikalla moni asia on helppo hoitaa kasvotusten. Samalla, kun huikkaa kuulumiset, voi kysyä kommenttia tai neuvoa. Etätyössä yhteys tiimiin ja läheisiin kollegoihin helposti katoaa tai unohtuu, jos sitä ei aktiivisesti ja tietoisesti pidä yllä.

Eri työyhteisöissä ollaan hyvin eri tasolla sähköisten yhteydenpitojärjestelmien käytössä. Osa työntekijöistä on ehkä purnannut näitä uusia toimintamalleja vastaan, joten yhtäkkinen suositus siirtyä tekemään työtä etänä voi kuormittaa. Lyhytkin tuki ja briiffaus järjestelmien käyttötavoista, tieto omien kollegoiden antamasta avusta ja tuesta on osoitus yhteisöllisyydestä ja välittämisestä.

Juuri tällä hetkellä verkkojen kuormitus lienee äärimmillään ja aiheuttaa hitautta. Sama haaste on kuitenkin kaikilla. Jos et tarvitse yhteyttä jatkuvasti, kerää mahdollisuuksien mukaan työssä tarvittavat tiedostot omalle koneellesi ja käytä verkkoa tarvittaessa.

Etätyössä suositellaan normaalin työpäivän rytmin säilyttämistä. Aamulla lyhyt kävely ulkona tuo tunteen siirtymisestä työtehtäviin. Käy vaikka postilaatikolla, lähimmällä bussipysäkillä, kierrä korttelin ympäri, mikä vain tuntuu sopivalta matkalta ennen työn aloitusta. Syö lounas muualla kuin tietokoneen ääressä. Kauniina etätyöpäivänä voi vaikka ottaa eväät mukaan ja syödä sananmukaisesti ulkona.

Usein puhutaan etätyön läikkymisestä vapaa-ajalle. Poikkeavissa tilanteissa tämä voi syntyä huomaamatta, tökkivät yhteydet päiväaikaan voivat siirtää osan työstä iltaan. Huolehdi työn ja vapaa-ajan välisestä rajanvedosta äläkä jousta liikaa. Jos työntekoa siirretään osaltasi iltapainotteiseksi, ota aamu mahdollisuuksien mukaan rennommin.

Lakisääteinen vakuutusturva työtapaturmien varalle ei ole etätöissä niin kattava kuin työpaikalla, toisaalta koti on suhteellisen turvallinen paikka olla. Moni työnantaja on parantanut vapaaehtoisilla vakuutuksilla omien työntekijöidensä turvaa. Vaihtoehtoja on useita.

Tutustu Työterveyslaitoksen ohjeeseen etätyön tekemisen tueksi

Tutustu etätyövakuutukseen ja pyydä tarjous!

Lue lisää työntekijän vakuuttamisesta!