Työt on mahdollisuuksien mukaan siirretty tehtäväksi etänä. On otettu uusia tapoja tuottaa palvelua – noutopalvelut, kotiinkuljetus, yhteydenpito verkossa. Myös vanhaa liiketoimintaa on joissain lisätty tai muutettu vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

Yksittäisiä esimerkkejä ovat käsidesin tuottaminen tai pleksien valmistaminen kauppoihin, henkilöstön siirtyminen kunnissa tehtävistä toisiin. Työn tekemisen kohteiden painopiste saattaa muuttua, esimerkiksi siivoustyössä osa kohteista saattaa tarvita tehostettua siivousta. Näissä tapauksissa uusia henkilöitä tulee työskentelemään kohteissa tai tekemään töitä, joista heillä on ehkä vähäinen kokemus. Osaavakin henkilö on uudessa kohteessa ja uusien tekemisten edessä perehdytyksen tarpeessa.

Miten varmistetaan parhaalla tavalla turvallinen työskentely vaativassa työssä, vaativan koneen käytössä, vaativan kohteen siivouksessa? Ajan sanotaan aina olevan rahaa ja tässä kohdassa se on sitä myös. Toisaalta vaakakupissa on myös se, että henkilö pystyy tekemään työtä, eikä altistu tapaturmille tai sairauksille työssään.

Varmista ainakin seuraavat asiat:

  • Koneiden ja laitteiden käyttäminen turvallisesti, mitä erityisiä tilanteita voi tulla ja miten niissä toimintaan (esim. huolto, puhdistus).
  • Nostojen ja siirtojen tekeminen ergonomisesti.
  • Liikkuminen työkohteessa – liukastuminen ja kompastuminen ihan tasaisellakin pinnalla on usean vahingon takana.
  • Hygienia – pese käsiä, pysy riittävän etäällä muista, puhdista työvälineet.

Suojautuminen ja työntekeminen suositellut etäisyydet huomioiden on tärkeää. Keskustelua on käyty kovasti esim. hengityssuojainten saatavuudesta ja itse tehtyjen suojainten toimivuudesta. En halua ottaa siihen tässä kantaa, sillä varmaa tietoa ei ole. Itsestä huolehtiminen on kuitenkin tärkeää, sekä meille itselle että läheisille. Samat välietäisyydet ja lähikontaktien rajoittaminen koskee mielestäni niin työ- kuin vapaa-aikaa. Kaikissa töissä ei ole mahdollista tätä välttää, mutta parhaansa voi aina tehdä. Vapaa-ajalla valinta on vapaampi ja tarkoitan tällä kontaktien rajaamista vapaasti.

Olen itse testannut muutamia palveluita ja olen saanut tuotteet kaupan ovelle, joko tilaamalla netin kautta tai maksamalla laskulla. Uskon, että myös palveluiden tuottajat arvostavat sitä, että hankintoja tehdään, mutta kontakteja vältellään.

Laita työntekijöittesi työ- ja vapaa-ajan turva kuntoon - tutustu henkilöstön tapaturmariskeihin ja pyydä tarjous.