Kiireen tuntu on kaikessa mukana. Arki pyörii hetkestä toiseen kiiruhtamisen ympärillä, koko ajan on tunne riittämättömyydestä. Vastakohtana tälle siirrymme lomalle ja joko aloitamme hitaan elämän hetkeksi tai kiihdytämme uusiin harrasteisiin. Kesäkauden ajaksi työelämään astuvat nuoret, jotka kokevat kesätyön huumaa - vai kokevatko?

Muistikuvat ensimmäisestä kesätyöstä tai työstä, millaisia väristyksiä siitä vielä syntyykään. Monelle tulee mieleen, miten kaikkea ei hahmottanut ja oman tekemisen osuus kokonaisuuteen jäi lopultakin epäselväksi. Muiden ihmisten sanat, ilmeet ja tuhahdukset voivat lytätä ilon onnistumisesta. Vastaavasti kiitos ja positiivinen palaute antaa iloa ja lisää luottamusta omaan osaamiseen.

Oman työn hallinnan tunteen lisääntyessä voi keskittyä olennaiseen. Kun olo on epävarma, ei aina pysty keskittymään ja saattaa päätyä harmillisiin, jopa vaarallisiin tilanteisiin. Uudessa työssä asioita tulee kerralla usein paljon ja omaksuminen vie aikansa. Työn luonteesta ja työympäristöstä riippuu paljon se, mitä asioita pitää huomioida.

Työ voi sijoittua paikallisestikin laajalle alueelle ja siirtymäreittien hahmottaminen voi viedä aikaa. Esimerkkinä tästä oli pienehkön tuotantolaitoksen työntekijä, joka kyllä osasi työpisteeltään ruokalaan, mutta eksyi reitiltä palatessa takaisin ja kaipasi kavereiden apua. Hassultahan tämä tuntuu, mutta sama tunne tulee, kun tutun lähikaupan hyllyt järjestellään uudelleen. Tai jos lähtee kulkemaan päinvastaiseen suuntaan siinä isossa huonekaluja laatikoissa myyvässä liikkeessä. Ihan erilainen tuotevalikoima tuntuu tulevan vastaan. Uudelle työntekijälle nämä tunteet ovat jokapäiväisiä.

Meistä jokainen myös kohtaa näitä tekijöitä asiakkaan roolissa. Ehkä se palvelu saattaa olla hieman hitaampaa, mutta kannattaa muistaa, että oppiminen vie aikansa. Vaikka välillä itsellä olisikin se kiireen tuntu, niin olen päättänyt, että haluan jakaa hyvää mieltä ja kannustaa ennemmin kuin marmattaa. Sama koskee työn tekemistä, haluan jakaa omaa osaamistani ja niitä pikku kikkoja, jotka helpottavat minua. Samat auttavat myös muita ja fiilis työyhteisössä on aivan erilainen kuin silloin, kun tiuskitaan ja jätetään muut oman onnen nojaan.

Opastus ja perehdyttäminen on kaikkiin tehtäviin olennaista. Joskus muinoin perehdytys saattoi olla sellainen, että annettiin harja käteen ja sanottiin: siivoa. Lattian harjaamisenkin voi tehdä kovasti pölyttämällä tai rauhallisesti pintaa pitkin vetäen. Hengitysilmassa ja myöhemmin takaisin pinnalla olevan pölyn määrä on kovin erilainen näissä eri vaihtoehdoissa.

Kesän aikana voi alkaa vielä uusiakin työsuhteita, pätkiä tai pitkiä. Uuden tekijän kohtaamisessa kannattaa aina voi myös miettiä omaa suhtautumista ja toiselle annettua opastusta ja ohjeistusta. Onko se sellaista, jolla itse pärjäisi samassa tilanteessa? Uskaltaisitko itse kysyä asioita, joita et heti tai parinkaan toiston jälkeen hoksannut? Turvallisuus ja laatu syntyvät pienistä asioista. Yhteisellä tekemisellä ja positiivisella mielellä saa paljon hyvää aikaan.

Laita työturvallisuus kuntoon - lataa avuksesi maksuton työturvallisuuden muistilista!