Vuosittain noin 850 perhettä saa kaksoset Suomessa. Kun toukokuussa 2015 ultraäänitutkimuksessa lääkäri hihkaisi meille, että kaksihan täällä on, alkoi loputtomalta tuntuva tavaroiden hankkiminen. Piti muuttaa myös isompaan asuntoon, etsiä isompi auto ja päättää satsaako kaksosten yhdistelmärattaisiin yli 1000€ vai 500€.

Lapsillemme oli lopulta hankittu ennen syntymää vaunut, turvakaukalot, vaatteita (reilusti yli todellisen tarpeen), leluja, amme, hoitotaso, pinnasängyn reunapehmusteet, kesto- tai kertakäyttövaippoja, kuumemittari, kynsisakset, tuttipulloja… Puhumattakaan siitä, mitä minä odottava äitinä tarvitsin raskausaikanani ja raskauden jälkeen. Joten jo ennen kuin meidän vauvat olivat parkaisseet ensimmäiset itkunsa, he olivat välillisesti kuluttajia.

Raskausajan lopussa itselleni iski vielä hirveä paniikki: mitä, jos kaksoset tarvitsevatkin koliikkikeinut tai itselläni ei ole tarpeeksi imetysrintaliivejä, entä onko imetystyynyyn satsattavat lähemmäs 100€? Sänkykin meni lopulta vaihtoon, kun futonilla en pystynyt enää nukkumaan saati pääsemään ylös jättimahani kanssa.

Noh, lopulta vähempikin ostelu olisi riittänyt. Turhakkeiksi osoittautuivat nopeasti nallenmuotoinen kylpytuki ja tuttipullojen höyrysteriloija. Vaatteita meillä oli (ja on edelleen) aivan liikaa, mutta laadukas rintapumppu ja melkein uutena ostetut yhdistelmärattaat tekivät arjestamme huomattavasti helpompaa, kun yritimme selviytyä vauvavuodesta kaksostemme kanssa. Samoin ensikuulemalta turhilta vaikuttaneet silikoniset smoothiepussin korkit ovat säästäneet auton takapenkin pahemmilta sotkuilta pitkillä ajomatkoilla mummolaan. Niin, ja on siitä uudesta sängystä edelleen iloa niinä hetkinä, kun siinä saa/ehtii kunnolla nukkua.

Viime aikaisista ostoksista eniten iloa on tuonut arkeemme pyöräkärry. Lapset menevät kärryn kyytiin istumaan huomattavasti helpommin kuin auton kyytiin ja jokainen päiväkotireissu on muuttunut iloiseksi pyöräretkeksi riemunkiljahduksineen. Loppupeleissä kaksoset ovat enimmäkseen logistinen haaste, kuten toinen kaksosten äiti ja bloggari Hanna Gullichsen toteaa.

Kuluttamisemme ei sinänsä varmasti eroa kovinkaan paljoa siitä, miten muut perheet kuluttavat. Väitän kuitenkin, että kaksosperheiden kuluttamisessa suurimpia haasteita asettaa se, kuinka kaikki pitää hankkia yhtaikaa molemmille lapsille ja usein vielä samankokoisena sekä samoissa kuoseissa tai väreissä. Me itse ostamme miltei kaiken käytettynä ja meillä lapset ovat pääasiallisesti aina erilaisissa vaatteissa osin juuri tästä syystä. Harvoin nimittäin on myynnissä käytettynä kahta samankokoista vaatetta samoissa väreissä tai kuoseissa.

Olemme saaneet paljon myös ilmaiseksi vaatteita etenkin serkultani, jolla on myös kaksoset. Uutena ostamme todella harvoin vaatteita, mutta koska Rovaniemellä on karkeasti laskettuna puolet vuodesta talvi, talvihanskoihin ja merinovillaisiin vaatteisiin satsaamme.

Se, millä maksuvälineellä isommat ja uutena tehtävät ostokset tehdään, tulee myös pohdittua tarkkaan meidän perheessämme. Isommat ostokset teemme nimittäin OP-Visallani, koska saamme silloin ostoksillemme Tuoteturvan, joka korvaa tietyin ehdoin kortilla rikkoutuneet tuotteet. Kaksi taaperoa ehtii yllättävän nopeasti paikasta toiseen, joten isoimmille hankinnoille mielelläni otan ekstraturvaa. Meillä on mm. yksi läppäri lentänyt lattialle kohtalokkain seurauksin ja tabletti löytynyt lastenhuoneen leikeistä, ehjänä tosin. Eikä sitä itsekään aina ihan skarpeimmillaan tässä mahtavassa ruuhkavuosipyörityksessä ole, joten myös meidän aikuistenkin varalle lisäturva on hyvä juttu.

Välillä toivoisin, että kaksosperheet osattaisiin ottaa paremmin huomioon asiakkaina ja kuluttajina. Puistoissa on usein vain yksi taaperokeinu, kaikissa kaupoissa ei ole kärryjä kahdella lastenistuimella ja ravintoloista saattaa löytyä vain yksi syöttötuoli, joka on tietysti juuri sillä hetkellä varattuna. Olen myös jättänyt menemättä joihinkin kauppoihin, joihin en mahtunut tuplaleveiden lastenvaunujen kanssa ovesta sisään. Kerran mahduin erääseen pieneen ruokakauppaan sisään, mutten ulos ilman erikoisjärjestelyjä.

Me suosimme (kuten varmaan monet muutkin kaksosperheet etenkin vauva- ja taaperovaiheessa) paikkoja, joissa kaksoset on otettu käytännön tasolla huomioon. Toisaalta kaksosten vanhempana olen oppinut luovimaan näissä tilanteissa ja pyytämään apua silloin, kun omat kädet eivät riitä.

PS. Minulla on nykyään oma blogi nimellä Tosca^2!

Seuraa Toscaa Instagramissa @tittityy ja tutustu myös muihin op.median omistaja-asiakasbloggaajiin!

Lue seuraavaksi:

Suurperheeksi täysin yllättäen – Ia ja Panu saivat kahdet kaksoset lyhyellä aikavälillä