Jouni Juntunen on huolissaan ammattiliikenteen tulevaisuudesta. Auto- ja logistiikkateollisuus vaikuttaa suoraan tai välillisesti koko yhteiskunnan toimeliaisuuteen. Siksi on elintärkeää, että ala pystyy toimimaan kannattavasti tulevaisuudessakin.

– Nyt vaaditaan hurjasti liiketoimintaosaamista ja uutta ajattelua, jotta kuljetusyritykset pystyvät kilpailemaan alaa haastavia uusia toimijoita vastaan, Juntunen sanoo.

Jos kuljetusalalle alkaa puskea digitaalisia palveluntarjoajia, joilla ei ole pääomia kiinni omassa kuljetuskalustossaan, merkitsee se uudenlaista kilpailutilannetta perinteisille investointivetoisille kuljetusyrityksille.

– Bisneksen ansaintalogiikka on mietittävä uusiksi, hän sanoo.

Ensiksi kartoitetaan osaamisen koko ekosysteemi

Juntunen on innoissaan professuuristaan Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin, johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan yksikössä.

– Autoala on valtavassa murroksessa ja alalla tapahtuu samaan aikaan paljon kehitystä. Kalusto muuttuu ohjelmistopohjaiseksi. Samaan aikaan käyttövoima on muuttumassa fossiilisista polttoaineista sähköön, Juntunen sanoo.

Hän näkee ohjelmistointensiiviseksi kehittyneessä autoalassa paljon kasvun mahdollisuuksia kotimaisille tekijöille.

– Ensimmäisiä tutkimustehtäviäni on koota tietoa ja luoda kokonaiskuva autoalan osaamisesta Suomessa. Meillä on paljon esimerkiiksi ohjelmointi- ja akkuteknologiaosaamista sekä Power to X -energiaratkaisuihin liittyviä avauksia. Ekosysteemin yhteistyöllä meille voitaisiin kehittää omaa autoteollisuutta, Juntunen sanoo.

Kuljettajapula ja verotus mietityttävät

Juntunen haluaisi kuljetusalan tarttuvan rivakammin kuljettajapulaan, joka uhkaa alaa, kun pitkän uran tehneet kuljettajat jäävät eläkkeelle eikä ala houkuttele nuoria samalla tavalla kuin ennen.

– Minun ikäluokalle autojen räplääminen oli vielä jännä juttu, mutta nuorempia autot eivät enää kiinnosta samalla tavalla. Olenkin jo viritellyt alan järjestöjen kanssa keskusteluja, miten kuljetusalan houkuttelevuutta nuorten tulevaisuuden työpaikkana voitaisiin edistää, hän sanoo.

Työvoimapulan lisäksi myös auto- ja kuljetusalan verotus mietityttää Juntusta.

– Verotuksen seurauksista pitäisi saada esiin enemmän lukuihin perustuvaa tosiasiallista tietoa. Autoalalta on helppoa kerätä rahaa veroina, mutta verotuksen kustannuksia on hyvin vaikeaa mitata. Kova verotus lamauttaa taloudellista toimeliaisuutta, heikentää Suomen kilpailukykyä ja siirtää toimintaa edullisempiin maihin, Juntunen muistuttaa.

Tuplaprofessori ja rekkamies

Autoalan liiketoiminnan professuuri sopii luontevasti Oulun yliopistoon, jonka ympärille on verkostoitunut monipuolinen tutkimusyhteisö ja teknologiayritysten ekosysteemi. Professuuri on Juntuselle unelmien täyttymys jo toistamiseen.

– Halusin nuorena rekkakuskiksi ja pääsinkin. Akateemisella uralla professuuri oli tavoitteena. Nyt olen unelmaduunissa, jossa yhdistyvät urallani kertyneet käytännön ja teorian opit, hän sanoo.

Nuorena miehenä Juntunen opiskeli rekkamieheksi isän ja veljen esimerkkiä seuraten. Armeijan jälkeen hän innostui jatkamaan opintoja. Ennen oman kuljetusyrityksensä perustamista Juntunen haki Oulun yliopistoon taloustieteelliseen tiedekuntaan ja luki siellä itsensä kansantaloustieteen maisteriksi.

– Hurahdin tutkimukseen toden teolla ja halusin ahmia lisää tietoa, hän sanoo.

Opiskelut jatkuivat logistiikan puolella. Juntunen valmistui kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2010. Vuonna 2014 hän teki toisen väitöskirjan Teknilliseen tiedekuntaan Puolustusvoimien toimintaketjujen hallinnasta.

Maaseudun yritystoiminnan rahoittaminen on merkityksellistä

Tuplatohtori Juntunen ei ole enää moneen vuoteen ehtinyt työkseen ajaa rekkaa, mutta hän saa hurjasti virtaa, kun kuulee paikallisen yrittäjäkollegan hankkineen uutta kuljetuskalustoa, joka käy nesteytetyllä biokaasulla.

– Pakko päästä testaamaan, millaiset ajo-ominaisuudet uudella rekalla on, hän innostuu.

Kun hän jokin aika sitten hän ajoi veljensä Markun kuljetusyrityksen maitoautoa, palautuivat hänen mieliinsä matkat maatiloilta meijereille.

– Huoltovarmuuden kannalta on tärkeää, että meillä säilyy elinvoimainen maaseutu. Arvostan hyvin paljon Osuuspankin aktiivisuutta maaseudun yritystoiminnan suurena rahoittajana, Juntunen sanoo.

Tutustu kuljetusyrityksen vakuutuksiin ja pyydä tarjous