Julkinen liikenne sähköistyy - kotimainen Linkker iskee kiinni megatrendiin
Lisää aiheesta
Ennusteiden mukaan jopa puolet Euroopassa käytettävistä busseista on energiatehokkaita sähkömalleja vuonna 2030. Suomalainen kasvuyritys Linkker haluaa ottaa oman siivunsa nopeasti kasvavista markkinoista.
Vihreä vallankumous on parhaillaan käynnissä maailman teillä. Sähköbusseja liikennöi jo monissa maailman metropoleissa.
Sähköbussien kysyntää vauhdittaa yhteiskuntien tarve löytää julkisen ja yksityisen liikenteen kasvihuonepäästöjä leikkaavia ratkaisuja ja torjua ilmastonmuutoksen seurannaisvaikutuksia.
Esimerkiksi Helsingin Seudun Liikenne HSL antoi lokakuussa ilmastositoumuksen, jonka mukaan sen tarjoama joukkoliikenne tulee olemaan lähes päästötöntä vuoteen 2025 mennessä. Pariisin kaupunki on puolestaan linjannut, että vuonna 2025 kaupungin kaikki noin 5 000 bussia ovat nollapäästöisiä ja sähköbussien osuus niistä olisi 80 prosenttia.
Sähköbussien vihreän vallankumouksen veturi on tällä hetkellä Kiina. Bloomberg New Energy Finance Reportin mukaan liikenteessä on sähköbusseja nyt maailmalla 385 000 kappaletta, joista peräti 99 prosenttia on käytössä Kiinassa. Esimerkiksi Guangdongin maakunnassa eteläisessä Kiinassa sijaitsevan 12 miljoonan asukkaan Shenzhenin kaupungin kaikki 16 000 bussia on sähköistetty.
– Kiinassa valmistetut sähköbussit on tehty raskaammalle korille ja ne käyttävät suuria akkuja, jotka ladataan varikolla, mikä lisää ajokustannuksia. Tämä toimintamalli ei ole kovin energiatehokas ja skaalautuu huonosti Euroopan markkinoille, sanoo myyntijohtaja Tom Granvik, joka on yksi lahtelaisen teknologiayritys Linkkerin perustajista.
Yli puolet Euroopan busseista käy sähköllä vuonna 2030
Linkkerin tapaan monet eurooppalaiset autonvalmistajat ja startup-yritykset kehittelevät nyt uusia teknologiaratkaisuja energiatehokkaille sähköbusseille, joiden avulla vähennetään suurkaupunkien liikennepäästöongelmia.
IdTechEx-tutkimuslaitoksen mukaan sähköbussien markkinoiden odotetaan kasvavan 500 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä. ZeEUS eBus Report puolestaan arvioi, että Euroopassa käytettävistä busseista jo yli puolet on energiatehokkaita sähköversioita vuonna 2030.
– Sähköbussit ovat osa smart city -ilmiötä. Kaupungit kilpailevat investoinneista ja kehittävät uusia järjestelmiä, joista yksi on päästötön joukkoliikenne. Se on vetovoimatekijä, joka houkuttelee vastuulliseen, vihreään ja älykkäästi ajattelevaan kaupunkiin uusia asukkaita ja investoijia, Granvik sanoo.
Kevyempi runko ja pikaladattavat akut kilpailuvaltteina
Lahtelainen Linkker perustettiin vuonna 2014 silloisen Tekesin, nykyisen Business Finlandin rahoittaman ja VTT:n koordinoiman ECV (electric commercial vehicle) -ohjelman spinoff-yrityksenä.
Linkkerin valmistamien sähköbussien kilpailuvaltteja ovat teräsrakenteisia autoja kevyempi alumiinirunko, energiatehokkaampi voimalinja ja pikaladattavat akut. Kevytrakenteisempi auto kuluttaa vähemmän energiaa ja pikaladattavien akkujen ansiosta lataus voidaan tehdä bussilinjan päätepysäkeillä ja lataus riittää 10–30 kilometrin kaupunkireitteihin.
– Linkker-bussi kuluttaa energiaa noin yhden kilowatin per kilometri. Rahaksi muutettuna se tarkoittaa noin 7– 10 senttiä kilometrillä, kun dieselbussi nielaisee noin 40– 50 senttiä kilometrillä, Granvik vertaa.
Vaikka sähköbussit maksavatkin tuplasti sen minkä dieselbussit, on energiatehokas ja päästötön sähköbussi varteenotettava tulevaisuuden vaihtoehto.
Tähän mennessä Linkker on toimittanut 30 autoa Helsingin, Espoon ja Turun lisäksi Kööpenhaminaan, Luulajaan, Moskovaan ja Singaporeen. Uusia tilauksia on sovittu Helsinkiin, Moskovaan, Malagaan ja Singaporeen.
Lisenssisopimukset rahoittavat tuotekehitystä
Ensimmäiset Linkkerin autot tuotettiin sopimusvalmistaja Fortacolla Sastamalassa, mutta nyt tuotanto on siirtynyt Lahden Autokorin entisiin tiloihin Nastolaan.
– Tällä hetkellä teemme piensarjatuotantoa, noin 20 autoa vuodessa, mutta Nastolan tiloihin mahtuisi noin sadan auton vuosituotanto, Granvik sanoo.
Linkker tähtää kansainvälisemmille vesille kisaamaan nopeasti kasvavista sähköbussimarkkinoista.
– Bussimarkkina on globaalisti hyvin fragmentoitunut. Jo muutaman prosentin markkinaosuus merkitsee satojen miljoonien liikevaihtoa, Granvik sanoo.
Hän visioi Linkkerin korkean osaamisen teknologiataloksi, jonka tuotekehitys johdetaan Suomesta käsin, mutta asiakkaille toimitetut sähköbussit kootaan Suomen lisäksi paikallisesti teollisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
Liiketoimintaa rahoitetaan nyt valmistuslisenssisopimuksilla. Niitä on viimeksi tehty Euraasian tulliunionin maihin sekä singaporelaisen yhteistyökumppanin kanssa sovitulla T&K-rahoitushankkeella, jossa kehitettiin oikealta-ajettava täysmatalabussi.
– Noin kahden miljoonan euron lisenssimaksu vastaa noin sadan bussin toimituserää. Rahoitamme lisenssisopimuksilla tuotekehitystämme. Sopimukset sitouttavat myös yhteistyökumppanimme hyödyntämään kehittämäämme teknologiaa ja tulemaan osaksi rakentamaamme ekosysteemiä, Granvik sanoo.
Kansainvälistyminen vaatii paljon pääomaa
Granvikin suurin huoli liittyy Linkkerin yritystoiminnan nopeaan kansainvälistämiseen, mikä edellyttää hänen mukaansa paljon isompia paukkuja kuin mihin suomalaisessa investointiajattelussa on totuttu.
– Suomessa eletään edelleen liikaa sitä maailmaa, että investointi on vain tuotekehitystä. Jos tuotekehitykseen sijoitetaan miljoona, niin kansainvälistämiseen pitäisi löytyä nelinkertainen määrä pääomaa. Tai oikeastaan kymmenkertainen, jos ollaan rehellisiä, Granvik sanoo.
Linkkerillä on käynnissä parhaillaan neuvottelut useiden eri kansainvälisten pääomasijoittajien kanssa ja nähtäväksi jää, millä vauhdilla toimintaa päästään kasvattamaan.
– Tämä on mielenkiintoisin mahdollinen työpaikka tällä hetkellä. Joka päivä oppii uutta ja pääsee tekemään asioita, jotka kiinnostavat kaikkialla maailmalla. Liikkumisen haasteet ja niitä ratkovat liiketoimintamallit tapahtuvat samaan aikaan globaalisti.
Linkker
- Mikä? Sähköbussien tuotekehitykseen ja valmistukseen erikoistunut teknologiayhtiö.
- Toimipaikka: Nastola
- Perustajat: Tom Granvik, Sami Ruotsalainen, Otto Pietikäinen
- Sähköbussimallit: Low entry (enemmän istumapaikkoja) ja Full low floor (suuremmat ovet ja enemmän seisomatilaa)
- Markkina-alue: Sähköbusseja toimitettu tähän mennessä 30 kappaletta. Kotimarkkinoiden (Helsinki, Turku, Espoo) lisäksi Ruotsiin (Luulaja), Tanskaan (Kööpenhamina), Venäjälle (Moskova) ja Singaporeen. Uusia tilauksia tuotannossa Moskovaan, Malagaan, Singaporeen ja Helsinkiin.