Nykarleby Innovation Center (NIC) on voittoa tavoittelematon startup-yhteisö ja työtila, joka auttaa yhdistämään yrittäjyyteen tarvittavat resurssit ideoiden toteuttamiseksi. Hallituksen puheenjohtaja Frank Sandqvist painottaa tehokasta maksujen hallintaa yhdistyksen toiminnassa.

– Yhdistystä ylläpitävät voittoa tavoittelemattomat yrittäjät, mikä tarkoittaa, että voimme käyttää rajallisesti aikaa toimintaan. Siksi on ollut tärkeää automatisoida toimintoja mahdollisimman paljon.

Yrittäjä Rauli Arjatsalo on mukana kahdessa yrityksessä saman osakasporukan kanssa. Cloud City Oy tarjoaa pienille ja keskisuurille yrityksille webhotelli- ja pilvipalveluja. Toinen on kuluttajille suunnattu Kuvat.fi-sivusto, jonka taustalla toimii Mediadrive Oy.

– Kumpikin yritys hyödyntää API-rajapintaa saapuneiden maksujen kirjaamiseen järjestelmään. On tärkeää, että saapunut maksu käsitellään ja siihen liittyvä maksuaika kirjautuu järjestelmään heti.

API (Application Programmin Interface) tarkoittaa ohjelmointirajapintaa, jonka avulla yritykset voivat luoda yhteyden pankkiin omista sovelluksistaan reaaliaikaisesti. Maksujen lähetys ja tilikyselyt voidaan API-rajapintoja hyödyntämällä automatisoida täysin, mikä nopeuttaa yritysten prosesseja maksatuksessa ja saatavien seurannassa.

Manuaalinen työ vähenee huomattavasti

Arjatsalo pitää maksujen välitöntä käsittelyä erityisen tärkeänä Kuvat.fi:ssä, jossa asiakkaat maksavat palvelusta yleensä ennakkomaksua ”prepaid”-periaatteella. Vaikka suorat verkkopankkien maksutavat ja erilaiset maksukortit ovat tärkeässä asemassa, haluavat monet asiakkaat maksaa silti laskulla.

– Näiden saapuneiden maksujen käsittelyssä API on omiaan. Nopea käsittely antaa myös luotettavan vaikutelman asiakkaalle.

Cloud Cityssä tietyt palvelut edellyttävät niin ikään ennakkomaksua. Nopea maksetun laskun käsittely on tärkeää, jotta palvelut voidaan toimittaa asiakkaan käyttöön.

Rauli Arjatsalo

API-rajapintojen käyttöönotto oli sujuvaa

NIC:n jäsenmäärä puolestaan kasvaa jatkuvasti, joten automatisoitu tapa lähettää laskuja ja rekisteröidä maksut on tarpeen. Sandqvist kertoo, että ennen API:n käyttöönottoa laskut lähtivät automaattisesti, mutta saapuvien maksujen merkitseminen maksetuksi ei tapahtunut automaattisesti, mikä tiesi manuaalista käsittelyä.

– Nyt kun järjestelmä on automatisoitu, toiminnallisuutta on helppo laajentaa kattamaan useampia käyttötapauksia.

NIC käyttää laskutuksessa Stripen tarjoamaa API-rajapintaa. Kun tämä on yhdistetty OP:n tarjoamaan, syntyy toimiva ja helppokäyttöinen kokonaisuus.

– Asensimme joka ilta pyörivän Google Cloud Function -toiminnon, joka pyytää viimeisimmät maksut pankista ja lähettää ne Stripelle pyynnöin merkitä laskut maksetuiksi. Tämä oli melko sujuva prosessi toteuttaa.

Arjatsalo kertoo, että heillä koko asiakasrekisteri, laskutus- ja reskontrajärjestelmä on omaa tuotantoa, mikä helpotti integrointia. Heidän palautteensa auttoi myös dokumentaation kehittämisessä.

– Kuvat.fi:n osalta olemme alkaneet hyödyntää rajapintaa myös ulosmenevien maksujen lähetykseen (Corporate Payment API). Käytämme tätä, kun maksamme yritysasiakkaillemme heille kuuluvia kuvatuotteiden myyntituottoja.

Asiakas voi itse seurata kuvamyyntinsä tuottoa ja tehdä tilityksen haluamanaan ajankohtana. Järjestelmä lähettää rahat SEPA-pikasiirtona API:n avulla suoraan asiakkaalle lähes välittömästi. Nopea maksu voi olla monelle pienyrittäjälle merkittävä apu haastavassa tilanteessa.

Frank Sandqvist

Maksuliikenteen automatisointi mahdollistaa käyttökokemuksen kehittämisen

Arjatsalo uskoo, että maksuliikennettä on jatkossa aiempaa enemmän, niin sisään kuin ulospäin. Kokonaan kotimaisin voimin rakennettu Kuvat.fi on jatkuvasti kehittyvä kuvagalleria ja mediapankki, joiden myyntitoiminnot kehittyvät entisestään.

– Maksuliikenteen käsittely on automatisoitu käytännössä kokonaan, joten nyt voimme kehittää koko palvelun käyttökokemusta vieläkin paremmaksi ja reaaliaikaisemmin toimivaksi.

NIC järjestää säännöllisesti tapahtumia, joihin se saa mukaan huippuluokan nimiä, kuten Peter Vesterbacka ja Mårten Mickos. Kun maksuliikenne on automatisoitu ja yleiskustannukset siltä osin kurissa, voi keskittyä palvelujen kehittämiseen.

– Aiomme käyttää DeskMe-palvelua tarjoamaan jäsenillemme hot-desking-palvelua jäsenillemme lähitulevaisuudessa. Koska DeskMe on yhteydessä Stripeen, toiminnallisuuden laajentamisen OP:n sovellusliittymään pitäisi olla helppoa, Sandqvist maalailee.

Lue lisää:

Maksuliikenteen API-ratkaisut

SuoraTyön tarina osuu suoraan työn murrokseen: API-rajapintojen kautta keikkatyöläinen saa palkan heti tililleen 

Pikasiirto - Unohda pankkipäivät ja odottelu maksuissa