Se aiheuttaa euforiaa kuin päihde, mutta toisin kuin päihteistä, siitä ei koidu haittoja vaan monenlaista hyötyä. Se ehkäisee kipuja ja mielenterveysongelmia sekä pitää kropan kunnossa. Sen parista voi löytää uusia kavereita, vaikka voi siitä nauttia yksinkin.

Mistä on kyse? Tietysti liikunnasta.

Lukuisten terveysvaikutusten takia lapset kannattaa ohjata liikunnan pariin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, neuvoo UKK-instituutin Terve urheilija -ohjelman fysioterapeutti, Sporttimestari Veli-Matti Talonen.

Näin se onnistuu:

1. Koulumatkat tärkeässä roolissa

Liikunnan pariin kannustaminen onnistuu niinkin arkisen asian kuin koulumatkan kautta.

– Vanhempien kannattaa mahdollisuuksien mukaan opettaa lapsi menemään kouluun ja harrastuksiin pyörällä tai kävellen. Se on tutkimusten mukaan todella tärkeää, sillä tällä tavalla lapset valitsevat kävelyn tai pyöräilyn tulevaisuudessakin, Talonen sanoo.

Lapsi saattaa nurista asiasta, mutta Sporttimestarin mielestä vanhemman täytyy pysyä tiukkana.

Tärkeää olisi, että vanhemmat liikkuisivat itsekin ja harrastaisivat lasten kanssa liikuntaa – opettaisivat heille liikunnallisen elämäntavan.

– Jos lapsi ei halua mennä vaikkapa pyörällä, hänen toiveisiinsa ei tarvitse aina myöntyä. Tämä on tietysti vaikea kasvatuksellinen kysymys, mutta olen sitä mieltä, että ei kannata antaa periksi.

”Elä kuten opetat” on vanha sananlasku, ja se toimii myös lasten liikuttamisessa.

– Tärkeää olisi, että vanhemmat liikkuisivat itsekin ja harrastaisivat lasten kanssa liikuntaa – opettaisivat heille liikunnallisen elämäntavan.

2. Lasta voi innostaa vaihtoehtojen kautta

Jos liikuntaharrastukset eivät kiinnosta lasta, pakottaminen tai painostaminen harvemmin tepsivät. Niiden sijaan lapselle voi esittää liikunnan mahdollisuutena: katso, mitä kaikkea kivaa on tarjolla.

– Urheiluseurat ja kaupungit tarjoavat paljon erilaisia lajikokeiluja. Ilmaiseksikin löytyy vaikka mitä. Kannattaa viedä lapsi tutustumaan näihin mahdollisuuksiin, antaa hänen kokeilla kaikenlaista ja katsoa, mikä sytyttäisi ja mistä löytyisi vaikkapa kavereita.

Ammattimaiset e-urheilijatkin painottavat paljon fyysisen kunnon hyötyjä.

Uiminen on edelleen liikuntamuoto, josta monet lapset tykkäävät, etenkin kesäisin.

– Mutta täytyy olla joku, joka lasta siihen innostaa. Liikunnan lahja on sellainen, että vanhempi voi sen antaa tai olla antamatta.

E-urheilu eli elektroninen urheilu on nykyään todella suosittua, ja sitäkin voi käyttää liikunnan puolesta puhumiseen: ammattimaiset e-urheilijat painottavat paljon fyysisen kunnon hyötyjä.

– Jos pelaa vaikka sulkapalloa, silmä hermottuu uudella tavalla, jolloin jaksaa teoriassa pelata virheettömästi pidempään e-urheilupeliä.

3. Koululiikunnalla on iso merkitys

Tuore LIITU-tutkimus kertoo, että koulu ja urheiluseurat ovat liikuntakasvattajina tärkeässä roolissa.

Koululiikunnan merkitys on Talosen mukaan suuri. Sillä pyritään varmistamaan, että lapsi saisi liikuntaa ainakin 2,5 tuntia viikossa eli sen verran kuin hän tarvitsee pysyäkseen terveenä.

– Liikunnanopettajien kouluttaminen on tärkeää, sillä sen kautta opettajat löytävät uusia tapoja innostaa lapsia. Pitää olla perillä trendeistä. Koko toiminta on murroksessa, kun teknologiaa käytetään lasten innostamiseen. Esimerkiksi Pokemon Go! -peliä on käytetty koululiikunnan tukena.

4. Pelkkä kävelykin hyödyttää

Liikkumattomuus on vakava uhka kansanterveydelle, ja Talosen mukaan lapsissa ja nuorissa muhii pahimmillaan diabetespommi.

Eläkeikä on Suomessa korkea, ja liikunnallinen elämäntapa auttaa jaksamaan työelämässä paremmin. Myös opiskelu sujuu jouhevammin, jos harrastaa liikuntaa.

– Liikunta on siitä kiva juttu, että siitä on pelkkää hyötyä, ja jos siihen oppii jo lapsena, siitä voi tulla ilonaihe koko loppuelämäksi.

Iän myötä lihasmassa vähenee ja luuntiheys pienenee, mutta säännöllisellä kävelyllä pystyy hidastamaan tai jopa estämään muutoksia.

Mutta entäpä jos liikkumiselle on fyysisiä rajoitteita tai siihen ei ole rahaa tai voimavaroja?

– Kävely on ihmelääke. Iän myötä lihasmassa vähenee ja luuntiheys pienenee, mutta säännöllisellä kävelyllä ja liikunnalla pystyy hidastamaan tai jopa estämään muutoksia. Suomi on hieno paikka asua, apua saa tässäkin asiassa varmasti, kun vaan uskaltaa pyytää. Kaupungit ja kunnat tarjoavat esimerkiksi liikuntaneuvontaa, Talonen kannustaa.

Lue myös:

Lasten harrastusten vakuuttaminen – miten valita oikea vakuutus?

Taas väsyttää – mikä avuksi?