Modernit klassikot- sukissa vuorottelevat OP:n logot. Sukat neulotaan kärjestä varteen. Näiden sukkien neulominen vaativat jo hieman osaamista.

Tarvikkeet:

  • 100g 7-veljestä, väri 278 Appelsiini
  • 100g 7-veljestä, väri 010 luonnonvalkoinen (mallikuvassa) tai 011 valkoinen
  • pyörö- tai sukkapuikot, n. 3-4 

Mallisukkien tiheys per 10cm: 26s/29krs

Sukkien koko n. 39

Neuleohje:

Sukat aloitetaan varpaista. Jalkapöydän ja pohjan mallineuleita erottaa yhteensä 6s leveä koristeraita. Lisäykset tehdään heti koristeraidan jälkeen ja rivin lopussa juuri ennen sitä.

Sukan teräosa:

Luo 7 silmukkaa oranssilla langalla. Neulo kaikki oikein takareunasta.

Käännä työn aloitusreuna ylöspäin, oikea puoli itseesi päin. Nosta aloitusreunasta 7 silmukkaa. Neulo sitten aloitusreunan silmukat normaalisti etureunasta, ja poimitut silmukat takareunasta. Tämä on ruutupiirroksen kerros 1.

Ota valkoinen lanka mukaan työhön ja aloita kirjoneule. Kerroksen vaihtumiskohta tulee sukan sivulle, edestä katsoen vasemmalle puolelle.

HUOM! Jos kiinnität huomiota lankadominanssiin, pidä valkoinen lanka dominoivana etu- ja takakappaleiden kuvio-osuudella. Koristeraidan kohdalla pidä oranssi lanka dominoivana.

Neulo kerrokset 1-53 ruutupiirroksen mukaan.


Kerroksella 54 aloitetaan kantapää. Jos haluat neuloa kantapään kirjoneuleena, älä katkaise valkoista lankaa. Neulo 25 silmukkaa ruutupiirroksen mukaan. 

Kantakiila:

Kantapää on ranskalainen kiilakantapää. Kantakiila muotoillaan lyhennetyillä kerroksilla. Neulo 6o. Käännä työ. Nosta kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta oikealle puikolle. Kiristä silmukka niin, että se näyttää puikolla ikään kuin kahdelta silmukalta. Neulo 11o. Käännä työ, nosta jälleen ensimmäinen silmukka ja kiristä se. Neulo kantakiilan silmukat nostettuun silmukkaan asti. Jatka näin kunnes jäljellä ei ole enää yhtään nostamatonta silmukkaa. Sukan pohjan pitäisi nyt olla sinuun itseesi päin.

Kantalappu aloitetaan poimimalla nostettujen silmukoiden välistä lisää silmukoita työhön. Neulo 1s, nosta 1, toista kantakiilan loppuun asti. Olet nyt neulonut puolikkaan kantalapun silmukat, yhteensä 11s. Käännä työ. Nosta 1 silmukka, neulo 11 nurin.

Jos neulot kantalapun kirjoneuleena, kuljeta valkoinen lanka mukana kantalapun reunaan samalla kuin poimit loput silmukat: poimi jälleen lisää silmukoita työhön nostettujen silmukoiden välistä. Neulo viimeinen kantakiilan silmukka yhteen ensimmäisen sukan varren silmukan kanssa. Kerroksen lopussa sinulla on 22 silmukkaa.

Kantalappu:

Kantalappu neulotaan niin, että jokaisen kerroksen lopussa lapun viimeinen silmukka neulotaan yhteen sukan varren silmukan kanssa. Jos neulot kantalapun kirjoneuleena, neulo tämä viimeinen silmukka aina molemmilla väreillä – näin reunasta tulee siistimpi.

Voit neuloa kantapään millä tahansa haluamallasi tyylillä, vahvistettuna tai vahvistamattomana. Kantalapussa on 32 kerrosta. Huomaa, että kantapään molempiin reunoihin jäävät koristeraidan 3 silmukkaa. Näitä silmukoita ei neulota kantapään kanssa yhteen.

Kantapään viimeinen rivi neulotaan loppuun asti, koristeraidan silmukat mukaan lukien.

Varsi:

Varren 1. kerros on jalkapöydän puoleinen kerros. Neulo varsi ruutupiirroksen mukaan, tai muokkaa lisäykset itsellesi sopiviksi. Varren viimeinen kerros on myös jalkapöydän puoleinen kerros.

Katkaise valkoinen lanka. Neulo oranssilla langalla 1,5 kerrosta (kerroksen vaihtumiskohta on sukan oikeassa sivussa). Viimeinen silmukka on sukan keskitaka.

Palmikko, ”latvian braid”:

Palmikko muodostuu kolmesta kerroksesta.

Aloituskerros: ota valkoinen lanka mukaan työhön. Neulo yksi kerros kirjoneuleena, vuorotellen 1o kummallakin värillä.

Palmikkokerrokset: Siirrä langat työn eteen. Neulo koko kerros nurjaa vuorotellen kummallakin värillä niin, että otat langan aina toisen langan alta tai päältä, samasta suunnasta koko kerroksen ajan. Langat siis kiertyvät yhteen. Seuraava kerros neulotaan samalla tavalla, mutta eri kiertosuuntaan. Lankojen kierre avautuu.

Katkaise oranssi lanka.

Hiirenhammasreuna:

Neulo 3 kerrosta valkoisella.

4. kerroksella neulo *langankierto, 2 oikein yhteen* koko kerroksen ajan.

Neulo 4 kerrosta valkoisella.

Päättely:

Päättele työ haluamallasi tyylillä. Taita varsi langankiertojen kohdalta, ja kiinnitä se nurjalle puolelle. Viimeistele sukat esim. kastelemalla tai höyryttämällä, että kirjoneule tasoittuu.

Lue myös:

Pidä jalat lämpimänä: Neljä villasukkaohjetta

Neuleohje: Vihreää kultaa -sukat

Neuleohje: Yhdessä yli kaikkien aikojen -sukat

Neuleohje: Oranssi aalto -villasukat