Oranssi aalto -villasukat on suunnitellut Ritva Suomalainen, joka työskentelee rahoituspäällikkönä OP Tervossa. Suomalaisella on takana yli 38 vuotta OP Ryhmässä: ensin Kuopion ja Pohjois-Savon OP:ssa, ja nyt viimeiset vuodet pienessä ja kohta 120 vuotta täyttävässä OP Tervossa.

– Olen näitä sukkia tehnyt läksiäislahjaksi ja kiitokseksi pois lähteville työkavereille. Villasukat ovat paljon enemmän kuin vain jalkojen lämmitin, niihin neulotaan mukaan paljon hyviä ja lämpimiä ajatuksia. Luin joskus jostain ajatuksen, että toimiva työyhteisö on kuin villasukat – tarkoitukseen sopiva, mukava ja lämmittävä. Eli näinhän meillä OP Ryhmässä, kun teemme arjessamme yhdessä perustehtäväämme sydämellä – sillä oranssilla - muistaen arvomme ja visiomme, Suomalainen kertoo.

Neuleohje:

Lanka Novita Seitsemän veljestä (oranssi ja valkoinen), puikot 3,5 tai 4. Sukan koko n. 38.

Luo oranssilla langalla 64 s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä.

Neulo resoriksi mallineuletta nro 1. (valepalmikko) n. 7 cm. Voit neuloa vaihtoehtoisesti normaalia joustinneuletta 2 oikein, 2 nurin.

Neulo 2 krs oikein oranssilla, 1 krs valkoisella, 1krs oranssilla, 3 krs *valkoinen, oranssi*toista, 1krs oranssi, 1 krs valkoinen, 2 krs oranssi.

Valepalmikon ohje

Vaihda työhön tarvittaessa paksummat puikot ja aloita kirjoneule (nro 2) 1.krs:lta. Toista 8 s:n mallikerta 8 kertaa ja neulo ruutupiirroksen krs:t 1-10. Sen jälkeen neulo 2 krs oranssi ja 1 krs valkoinen.

Kirjoneuleen ohje

Aloita kirjoneule (nro 3) oikein, toista 16 silmukan mallikertaa 4 kertaa ja neulo ruutupiirroksen kerrokset 1-9, sen jälkeen oranssilla 2 krs, valkoinen 1 krs ja oranssilla 2 krs.

Aloita kirjoneule (nro 2) ja neulo ruutupiirroksen kerrokset 1-10. Neulo sen jälkeen 2 krs oranssilla, yksi valkoisella, yksi oranssilla ja sitten 3 krs vuoroin oranssi ja valkoinen silmukka. Neulo vielä kerros oranssilla ja kerros valkoisella. Seuraavaksi oranssi kerros ja kavenna samalla neulomalla kullakin puikolla seuraavasti: neulo puikolta oikein 7 silmukkaa, sitten 2 silmukkaa oikein yhteen, 7 silmukkaa oikein ja 2 yhteen (puikolle jää 14 silmukkaa), toista sama kaikilla puikoilla. Työssä on nyt yhteensä 56 silmukkaa.

Aloita sitten kantalappu neulomalla I puikon silmukat oikein IV puikolle (= 28 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo vahvistettua neuletta seuraavasti: 1.krs: (nurja puoli) nosta 1.s nurin neulomatta, neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2.krs: (oikea puoli) *nosta 1 s oikein neulomatta, lanka jää työn taakse, neulo 1 o*, toista *-* puikko loppuun. Toista 1-2 krs:ia, kunnes kantalapun korkeus on 26 krs:ta. 

Kantapohja: jaa kantalapun s:t 3 puikolle, reunimmaisilla puikoilla on 9 s ja keskimmäisenä 10 s. Jatka vahvistettua neuletta. Neulo työn oikealla puolella reunimmaisen puikon s:t ja keskimmäisestä puikosta 9 s. Tee sitten ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1.s nurin neulomatta, neulo 8 nurin, 2 nurin yhteen (= keskimmäisen puikon viimeinen s + reunimmaisen puikon ensimmäinen s). Jatka neulomista edelliseen tapaan ja neulo aina keskimmäisen puikon viimeinen s yhteen reunapuikon ensimmäisen silmukan kanssa. Kun kaikki reunapuikkojen s:t on kavennettu, jaa kantapohjan s:t kahdelle puikolle =5 s molemmille. Vasemmanpuoleinen puikko = I puikko, oikeanpuoleinen puikko on IV puikko.

Kiilaosa: poimi kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 13 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi IV puikolle kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo IV puikon s:t kiertäen oikein. I ja IV puikolla on nyt 19 s molemmilla. Jatka näillä kaikilla 68 s:lla suljettuna neuleena sileää neuletta ja tee kiilakavennukset seuraavasti: neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja neulo IV puikon alussa 2 s ylivetäen yhteen. Toista kavennukset vielä joka 2.krs, kunnes joka puikolla on 14 s.

Jatka sileää neuletta oikein oranssilla, tee halutessasi raitoja valkoisella neuloen 3 krs, oranssilla 3 krs jne ja neulo oranssilla kunnes pikkuvarvas peittyy tai sukan terän pituus kantapää mukaan lukien on 22 cm.

Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka 2.krs kunnes joka puikolla on jäljellä 7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla.

Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Lue myös:

Pidä jalat lämpimänä: Neljä villasukkaohjetta

Neuleohje: Vihreää kultaa -sukat

Neuleohje: Modernit klassikot -villasukat

Neuleohje: Yhdessä yli kaikkien aikojen -sukat