Vihreää kultaa -sukat on suunnitellut OP:n varallisuudenhoidon uudistamishankkeessa työskentelevä palvelutuotantopäällikkö Kati Biström.

– Ajattelin, että metsä sopii hyvin kuvastamaan OP.n perinteitä ja historiaa,  vahvaa läsnäoloa maakunnissa ja suomalaisten vaurastumisen perustaa. Luonto kuvaa hyvin myös vastuullisuutta, sen  monimuotoisuuden säilyttämistä ja vihreitä valintoja. Ylipäätään metsässä liikkuminen ja oleilu ja sen palauttava vaikutus on kaikille suomalaisille tärkeää. Sitten kun vielä sattumalta löysin kimaltavan vihreän langan, niin se oli mielestäni nappivalinta ja siitä nimi ”vihreää kultaa, Biström kertoo.

Neuleohje

Koko: n. 39  

Lanka:

  • Seitsemän veljestä, valkoinen 011
  • Seitsemän veljestä, appelsiini 278
  • Seitsemän veljestä, Lapintaika (vihreä kimaltava) 877

Puikot: 3.5

Neuletiheys: 22 s sileää neuletta = 10 cm 

Resori

Luo valkoisella 50 s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 10-15-10-15. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten suljettuna neuleena valepalmikko-resoria ohjeen mukaan.

Neulo ensin 3 kerrosta *3 oikein, 2 nurin* -joustinneuletta. Toista *–* kerroksen loppuun.

1. krs: *Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 2 oikein, vedä nostettu silmukka kahden neulotun yli, neulo 2 nurin*. Toista *–* kerroksen loppuun.

2. krs: *Neulo 1 oikein, tee langankierto, 1 oikein, 2 nurin*. Toista *–* kerroksen loppuun.

3.–5. krs: *Neulo välikerrokset 3 oikein, 2 nurin*. Toista *–* kerroksen loppuun.

Toista mallikerrosta yhteensä 3 kertaa, kuvan mukaisesti.

 

Kuva 1

Varsi 

Resorin jälkeen neulo vielä yksi kerros oikeaa, jolla lisäät 10 silmukkaa tasaisin välein. Neulo sen jälkeen kuvan 2 mukaisesti kirjoneuletta ja tee kavennukset kuvan osoittamilla kerroksilla. Kavennukset tehdään aina 1. puikon alussa ja 4. puikon lopussa. Kuvassa musta väri kuvaa kavennettuja silmukoita.

Muista lankadominanssi, jotta haluamasi väri nousee paremmin ja tasaisesti kirjoneuleesta esille. Kirjoneuletta tehtäessä langanjuoksujen ei tulisi olla 5 silmukkaa pidempiä, voit joko kiepauttaa langat keskenään tasaisin väliajoin ympäri, käyttää tikapuutekniikkaa tai voit antaa langanjuoksujen olla pidempiä, mutta muista sukkia päätellessä kiinnittää lenkit neuleeseen. Kirjoneuletta tehtäessä, kiinnitä huomiota siihen, että langat eivät ole liian kireällä, mutta eivät myöskään liian löysällä, jotta värin vaihtumisen kohdasta tulee tasainen.

Kun olet tehnyt varren kirjoneuleena, niin jatka sen jälkeen vihreällä langalla vielä yksi kerros oikealla ja sen jälkeen valepalmikon tekemistä kuvan osoittamien kerrosten mukaisesti. Valepalmikko tehdään 50 silmukalla.

Kuva 2

Kantalappu vahvennettuna neuleena

 Ennen kantalapun aloittamista jaa silmukat seuraavasti: 1. ja 4. puikoille kummallekin 13 silmukkaa ja 2. ja 3. puikoille kummallekin 12 silmukkaa. Aloita kantalappu neulomalla 1 puikon silmukat oikealla 4 puikolle (= 26 silmukkaa). Jätä muut s:t odottamaan.

Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1 silmukka neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 silmukka neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 silmukka oikein*, toista *-* kerros loppuun. Käännä työ. Toista 1.-2. krs:ia yhteensä 13 kertaa (=26 krs).

Kantapohjan kavennukset

Aloita kantapään kavennukset nurjalla ja jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Nosta 1 silmukka neulomatta ja jatka nurjalla, kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Neulo seuraavat 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ. Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 8 silmukkaa vahvennettua neulosta ja tee sitten ylivetokavennus (= nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana eli 10:nä. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat 2 puikolle (5,5).

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 15 silmukkaa + 2 silmukkaa kantalapun ja 2. puikon välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein vasemmanpuoleisella kantapohjan puikolla ja neulo välistä nostetut 2 silmukkaa takareunasta oikein yhteen. Neulo 2 ja 3 puikon silmukat oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 15 silmukkaa + 2 silmukkaa 3 puikon ja kantalapun välistä, sillä puikolla, jolla on 5 silmukkaa. Neulo välistä nostetut 2 silmukkaa takareunasta oikein yhteen ja loput poimitut silmukat kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein. Työssä on nyt 66 silmukkaa (21-12-12-21).

Aloita kirjoneule ja kiilakavennukset kuvan 3 mukaisesti.

Kiilakavennukset

Neulo 1 puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4 puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ja toista kavennukset. Tee kavennukset joka 2. kerros. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa, lopeta kavennukset. Jatka kirjoneuletta kuvan mukaisesti ja lopuksi valkoisella, niin kauan kunnes pikkuvarvas peittyy. Aloita sitten kärkikavennukset.

Kuva 3

 

Kärkikavennukset

Neulo 1 ja 3 puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 silmukka oikein ja neulo 2 sekä 4 puikon alussa 1 silmukka oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs kunnes joka puikolla on jäljellä 5 silmukkaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun jokaisella puikolla on 2 silmukkaa, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Päättele langanpäät työn nurjalle puolelle. Höyrytä sukat kevyesti.

Lue myös:

Pidä jalat lämpimänä: Neljä villasukkaohjetta

Neuleohje: Modernit klassikot -villasukat

Neuleohje: Yhdessä yli kaikkien aikojen -sukat

Neuleohje: Oranssi aalto -villasukat