Ikääntyvä lähiomainen tai läheinen voi tarvita arjessa apua, jota kaukana asuessa ei välttämättä voi tarjota niin paljon kuin haluaisi. Onneksi monenlaista apua on saatavilla.

Ruokahuoltoa ja asiointiapua

Miten vanhemman ruokahuolto sujuu? Kaukana asuvasta voi tuntua harmilliselta, ettei pysty käymään ikääntyvän vanhemman apuna kaupassa tai tuomaan ruokia ovelle. Onneksi ruokaverkkokaupat toimivat nykyään hyvin: esimerkiksi K-ruoka- ja Kauppakassi-palveluissa ostoskassin voi tilata valmiiksi noudettavaksi kaupasta, tai sen voi valita toimitettavaksi kotiovelle. Ikääntyvää voi kannustaa tilaamaan ruuat itse, tai tilauksen voi tehdä hänen puolestaan. Tilaukset kannattaa tehdä vanhemman kanssa vuorovaikutuksessa – mitä hän haluaisi syödä, ja miten ruuat ovat maistuneet? Ruokatoimituksia on hyvä olla ainakin kerran tai kaksi viikossa.

Tuntuuko, että pitäisi päästä muutenkin auttamaan ikäihmistä kaikenlaisessa asioinnissa, mutta se ei ole aina mahdollista välimatkan takia? Punaiselta Ristiltä voi pyytää vapaaehtoisten asiointiapua esimerkiksi lääkäri- tai apteekkiasioita varten.

Tilaa siivousapua

Millainen vanhemman toimintakyky on? Pystyykö hän huolehtimaan puhtaudesta ja hygieniasta? On hyvä, jos hän pystyy tekemään asioita itse – se ylläpitää toimintakykyä, kun tulee liikuttua ja nostettua käsiä. Vähitellen omatoimisuuden rinnalle voi ostaa palveluita, esimerkiksi siivousapua erilaisilta siivouspalveluyrittäjiltä. Palvelun voi tilata vanhemman luo, vaikka itse asuisi kaukana. Siivouksen voi laittaa verotuksessa kotitalousvähennykseen.

Jos toimintakyky alkaa huonontua, voi tulla tarve kunnallisille koti- ja tukipalveluille.

Pankkitilille rinnakkainen käyttöoikeus

Pankkiasioita kannattaa miettiä jo silloin, kun ikäihminen pystyy niitä itsekin vielä hoitamaan. Moni iäkäs kykenee käyttämään verkkopankkia melko pitkällekin. OP suosittelee, että ikäihminen antaisi pankkitilin rinnakkaiskäyttöoikeuden luotettavalle lähiomaiselle. Silloin tili liitetään lähiomaisen verkkopankkiin, tai hän voi saada kortin, jolla käyttää tiliä.

Omia pankkitunnuksia ja kortin tunnuslukua sen sijaan ei saa koskaan luovuttaa toiselle.

Jos pankkiasiat muodostuvat hankaliksi esimerkiksi puhjenneen muistisairauden takia, ikääntyneen tulisi tehdä edunvalvontavaltuutus, jonka avulla hän voi antaa omaiselleen laajat oikeudet hoitaa asioitaan.

Ikääntyvän vanhemman kanssa kannattaa jutella usein myös raha-asioista ja hieman tiedustella, minkälaisia laskuja hänelle on tullut. Esimerkiksi lehtitilauksia voi kertyä hieman enemmän, kuin mitä taloudellinen tilanne todellisuudessa antaisi myöden.

Huolehdi myös seurasta ja vuorovaikutuksesta

Tärkeää ikääntyvän vanhemman kanssa on, että juttelee hänen kanssaan ja kuuntelee häntä. Toinen ihminen ei voi tehdä hänen puolestaan päätöksiä. Voi olla kuitenkin hyvä mainita esimerkiksi siitä, kuinka vaikkapa turvaranneke voisi auttaa lapsia olemaan rauhallisemmalla mielellä.

Sukulaisia kannattaa valjastaa mahdollisimman suuri joukko olemaan yhteydessä vanhukseen. Sillä tavalla huolehditaan siitä, ettei hän jää yksin. Videopuhelut ovat mainio tapa tuntea toisen läsnäolo, vaikka asuisikin kaukana. Kun ikäihmistä näkee, hänelle voi asentaa ohjelmistot videopuhelua varten ja harjoitella niiden käyttöä.

Jotta ikääntyvä ei jäisi yksin, apua voi saada myös esimerkiksi Punaisen Ristin ystävätoiminnasta. Ystävä voi jutella puhelimessa tai netissä. Riippuu hieman alueellisesti, voiko ystävä myös tavata, jos suojaudutaan ja tavataan ulkona. Jos omainen toivoo ystävää vanhukselle, hän voi ottaa yhteyttä paikkakunnan Punaisen Ristin osastoon.

Hoidatko läheisesi pankkiasioita? Muista ainakin nämä asiat.

Lue myös:

Neljä asiaa, joista kannattaa puhua ikääntyvien vanhempien kanssa jo tänään

Kaarinan tarina: Yksinäisyys ei aina näy päällepäin