Maistuivatko kesällä jäätelöt, saunajuomat ja grilliherkut? Onko vaikea palata arkeen ja luopua herkuttelusta? Loma-aikoina ruokailurytmi muuttuu helposti epäsäännölliseksi ja rutiinit paukkuvat, kun moni haluaa palkita itsensä vuoden uurastuksesta ja päästä hetkeksi eroon arjesta.

Loman jälkeen herkuttelusta ja tissuttelusta halutaan eroon, mutta se voi olla vaikeaa. Koko ruokailurytmin muutos voi vaatia harppauksia – ajallisesti jopa usean viikon.

Muutoksen vaatima aika riippuu siitä, miten kauas arjen ruokailutottumuksista on menty. Näillä vinkeillä saat ruokailurytmin taas raiteilleen.

Aloita rauhassa

Useimmille ihmisille sopii, että ruokailurytmin muutoksiin totuttelee pikkuhiljaa. Etene rauhassa. Kerralla ei tarvitse saada kuriin herkuttelua, korjata unirytmiä ja pienentää annoskokoja.

Pidempiaikaiset repsahdukset kannattaa hoitaa lempeällä korjausliikkeellä kuntoon. Pidä päiväkirjaa aterioista, se voi auttaa.

Syö keskipäivällä tukevin ateria

Lomalla tukevat ateriat painottuvat usein iltapuoleen. Arkirytmissä raskaita aterioita olisi puolestaan hyvä välttää iltaisin, jotta ruokailu ei häiritse nukahtamista.

Lomalta palaava on harvoin nälkäinen aikaisin aamulla, koska illalla on tullut syötyä raskaasti. Siksi lounaan merkitys korostuu ja tukevin ateria kannattaa syödä keskipäivän aikoihin.

Tee aamiaiseksi vaikka smoothie, jotta nälkä iskee lounasaikaan ja saat rytmin muuttumaan. Kellota ateriat niin, että syöt noin neljän–viiden tunnin välein.

Korvaa kesän herkut ja napostelut

Napostelu sekoittaa nälän tunteen, siksi siitä olisi hyvä päästä eroon. Päästäksesi alkuun korvaa sokeripitoiset herkut ja naposteltavat, kuten keksit, leivonnaiset ja makeiset, tummalla- tai raakasuklaalla.

Jos taas suolaiset naposteltavat ovat heikkoutesi, muista, että esimerkiksi sipseissä moni jää koukkuun rapsakkaan suutuntumaan. Samaa tuntumaa voi hakea pähkinöistä.

Seuraavaa kesää ajatellen voit harkita luopuvasi esimerkiksi valkoisesta sokerista kokonaan arjessa. Kun suolisto voi paremmin, se palautuu lomarepsahduksista nopeammin.

Alkoholia huippuhetkiin

Kesän huoleton tissuttelu jää helposti päälle. Jos nollalinja, sekä kivennäis- ja makuvesi tuntuvat huonoilta ratkaisuilta, voit yksinkertaisesti vähentää alkoholin määrää. Nauti alkoholia lasi–pari juhlavasta syystä tai palkintona kiireisen viikon jälkeen.

Alkoholin rooli korostuu erityisesti sosiaalisissa kanssakäymisissä. Muista, että tässä mielessä saman asian voi hoitaa sokeriton limonadi tai alkoholiton olut tai siideri.

Laita kuona-aineet liikkeelle

Nopeampi aineenvaihdunta auttaa ateriarytmin korjaukseen ja pöhöttyneeseen oloon. Vilkastuta aineenvaihduntaa juomalla enemmän vettä.

Mustaherukka, omena, luumu, mansikka sekä kuidut puhdistavat suolistoa, ja aineenvaihduntaa voi edistää yrteillä, kuten siankärsämöllä ja piharatamolla. Pilko niitä salaattiin tai levitteen sekaan.

Varma tapa aineenvaihdunnan vilkastamiseen on myös liikunta. Reipas puolen tunnin kävely iltaisin parantaa yleiskuntoa, sekä kohentaa mielialaa.

Hyödynnä sadonkorjuun aika

Jos kesä kului lihapitoisten, mausteisten ja rasvaisten grilliherkkujen parissa, ei hätää. Loppukesä ja alkusyksy ovat hyvää aikaa ruokaremontille.

Ota sadonkorjuun aikana ilo irti kotimaisista kasviksista. Pakasta kaikkea lehtikaalista marjoihin asti, jotta pidennät satokautta. Kasvien ja marjojen ravintoainepitoisuudet säilyvät pakastaessa melko hyvin.

Vaihda kovat rasvat rypsi-, oliivi-, tai auringonkukkaöljyyn. Kevennä syömällä broileria ja kalaa punaisen lihan rinnalla. Jos kesällä on tullut syötyä paljon vehnäpitoista maalaisleipää ja pullaa, korvaa ne kokojyvätuotteilla.

Motivoidu seuralla ja resepteillä

Motivoidu muutokseen. Paras tapa pysyä kärryillä siitä mitä syö, on tehdä ruuat itse sen sijaan, että söisi ulkona. Kokeile uusia reseptejä ja löydä inspiraatio kokkaamiseen. Kannusta koko perhe mukaan muutokseen sekä kutsu ystäviä syömään.

Ruualla palkitsemisen kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta kahvitteluhetkiä voi antaa palkinnoksi.

Panosta yöuniin

Kiinnitä huomio uneen. Usein kesällä tulee valvottua pidempään, ja valvominen taas lisää napostelua ja hiilihydraattien himoa.

Jos valoisuus vaikeuttaa nukahtamista, pimennä huone. Rauhoitu, huolehdi makuuhuonehygieniasta ja käy iltakävelyllä.

Asiantuntijana jutussa oli ravintoneuvoja Tuulikki Heikkilä.

Juttua on muokattu 14.8.2018: Jutun viittaus öljyjen vaihtamisesta oliivi- ja kookosöljyyn on päivitetty rypsi-, oliivi-, ja auringonkukkaöljyyn.

Lue myös: Makenhimo iskee - pakko saada suklaata!