Stop palaveripönötykselle! Näin lisäät helposti ja huomaamatta kevyttä liikuntaa työpäivän aikana
Lisää aiheesta
Kalenteri täynnä kokouksia ja pelkkää istumista aamusta iltaan. Kuulostaako tutulta? Työfysioterapeutti kehottaa ravistelemaan luutuneita kokouskäytäntöjä ja kirjaimellisesti jumppaamaan uusia ajatuksia.
– Työpäivään voi tuoda liikettä monella tavoin. Päivä voi luontevasti alkaa ja päättyä työmatkaliikunnalla, mutta myös sen aikana voi ja pitäisi liikkua, työfysioterapeutti Tuula Sivander-Heinonen muistuttaa.
Seisominen ja käveleminen ovat helpoin tapa aktivoida ja liikuttaa koko kehoa. Sivander-Heinonen ohjeistaa puhumaan työpuhelut seisoen. Jos muistiinpanoja ei tarvitse tehdä, puhelun aikana voi myös kävellä huoneessa tai neukkarissa ympyrää.
– Pitkäkestoinen päätetyöskentely ei tee hyvää silmille eikä selkärangalle. Pitkäkestoinen istuminen sisältää staattista lihastyötä ja vastaa aineenvaihdunnan kannalta lähes lepotilaa. Harva muistaa istua koko päivää ryhdikkäästi, joten istumista pitäisikin pätkiä noin puolen tunnin välein. Vessatauot, kahvi- ja lounastauot sekä puhelut ovat luontaisia istumisen tauottajia. Niiden aikana kroppaa voi liikutella ja vetreyttää muutenkin päästä varpaisiin.
Vaihtele tuolia
Jos istuminen on kuitenkin välttämätöntä, Tuula Sivander-Heinonen kehottaa vaihtelemaan istuinta ja istuma-asentoa. Oman tuolin keinumekanismin käyttö, jumppapallo tai vaikkapa satulatuoli aktivoivat ja rentouttavat selän ja vatsan lihaksia tutusta työlista poikkeavalla tavalla.
– Sähköinen pöytä antaa runsaasti päätetyötä tekeville mahdollisuuden työskennellä osa päivästä seisoen. Seisoma-alustana voi välillä käyttää myös keinuva alustaa eli GYMBAA. Pystyasennossa erilaisten pienten venytysten ja jumppaliikkeiden tekeminen työn ohessa käy kuin huomaamatta.
Netissä ja mobiilisovelluksina on runsaasti erilaisia valmiita taukoliikuntaohjelmia, joita voi ajastaa koneelle vaikkapa tunnin välein. Vaikka muutaman minuutin jumppa voi tuntua kiireisen työpäivän lomassa keskeytykseltä, se virkistää, rentouttaa ja voi itse asiassa lisätä työn tuottavuutta.
– Pieni tauko ja jumppa virkistävät kehon lisäksi myös mieltä, Sivander-Heinonen muistuttaa.
Koko porukalla kävelemään
– Toisinaan työpalaveri kannattaa buukata talon kauimmaiseen kulmaan ihan vaan sen takia, että palaveriin ja sieltä pois on pidempi kävelymatka. Jos matkalle osuu portaita, sen parempi, Sivander-Heinonen ohjeistaa.
Palavereissa äänessä oleva henkilö voisi Sivander-Heinosen mukaan puhua aina seisoen tai liikkua paikaltaan yleisön eteen puhumaan. Myös pallomikki, jota heitetään puhujalta seuraavalle, on suurissa tapahtumissa mainio tapa aktivoida osallistujia.
– Tutussa porukassa tällaisia liikuntaa ja liikkumista lisääviä kokouskäytäntöjä on helppo rakentaa. Esimies on vastuussa ilmapiirin ja käytäntöjen rakentamisesta ja käyttöönotosta. Omalla aktiivisuudellaan hänellä on mahdollisuus näyttää esimerkkiä. Henkilöstön kanssa kannattaa pohtia yhdessä, millaisissa palavereissa uusia kokouskäytäntöjä voitaisiin noudattaa.
Kahdenkeskiset kehityskeskustelut on helppo pitää kävellen, samoin kuin pienen tiimin sisäiset palaverit. Ne sopivat mainiosti ideoiden sparraamiseen sekä tiimityöskentelyyn.
Maailmalla kävelykokouksia ovat suosineet esimerkiksi Applen Steve Jobs ja Facebookin Mark Zuckerberg. Viimeksi mainittu on pitänyt muun muassa työpaikkahaastatteluja kävellen.
– Raitis ilma ja rauhallinen liikunta tuulettavat päätä ja rentouttavat mieltä, jolloin tuoreita ajatuksia kumpuaa paremmin kuin istuessa. Kun lähdetään ulos ja aikomuksena on kävellä, kengistä ja vaatetuksesta on hyvä antaa ohjeistus viimeistään edellisenä päivänä, Sivander-Heinonen muistuttaa.