Pimeä vuodenaika vaikuttaa jaksamiseen: unen laatumme heikkenee väistämättä. Monen uni häiriintyy myös jokasyksyisestä kellojen siirtämisestä.

Jotkut nukkuvat liian vähän, toisille ei taas meinaa riittää mikään määrä unta.

Muuta evästeasetuksiasi

Valon määrän väheneminen sekä siirtyminen talviaikaan vaikuttaa sisäiseen kelloomme. Sen jätätystä voi korjata vain kirkasvalolla. Saat kirkasvalolampusta apua, kun oleskelet kirkasvalossa aamuisin (5.30-10 välillä) puoli tuntia tai tunnin. Kirkasvaloa kannattaa hyödyntää ainakin viitenä aamuna viikossa. Myös herätyskelloon liittyvästä sarastusvalosta voi olla hyötyä.

Henkisesti pimeydessä vaeltavaa voi piristää myös muiden valaisimien lisääminen kotona. Onko kaapissasi käyttämätön pöytälamppu, jonka voisit laittaa pimeään nurkkaan tuomaan valoa? Myös kynttilät tuovat tunnelmaa kotiin syysiltoina. Ethän jätä kynttilöitä valvomatta! Led-kynttilä on turvallinen valinta.

Lähde ulos!

Liikunta tuo hyvää oloa ja pitää mielen virkeänä. Älä siis jää sohvalle, vaan mene ulos esimerkiksi ystäväsi kanssa. Säännöllinen liikunta on hyvää lääkettä kaamoksen kouriin.

Jos sinulla on mahdollista käydä ulkoilemassa valoisaan aikaan, saat siitä apua kaamosväsymykseen. Lenkin tulisi olla vähintään puoli tuntia kerrallaan, vaikutuksen koet noin kuukauden kuluttua. Jos saat itsesi hengästymään, aina parempi!

Harmaassa kelissä kannattaa syödä värikkäästi

Paras keino pysyä pimeinä kuukausina virkeänä on noudattaa terveellistä, ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota ja säännöllistä ruokailurytmiä. Valitse lautasellesi siis värikkäitä kasviksia ja muista myös hedelmät aterioiden välissä. Suuri osa suomalaisista tarvitsee talviaikaan myös D-vitamiinilisää.

Lautasmalli sekä säännölliset ruokailut paitsi ylläpitävät terveyttä yleisesti, myös vähentävät hiilihydraattipitoisen syötävän himoa, jonka moni kaamosoireista kärsiviä tunnistaa.

Opettele jokin uusi taito

Jos vihmova keli saa sinut pysymään sisätiloissa, vältä sohvalle jämähtäminen ja kiloja tuovien herkkujen napostelu käyttämällä aikasi jonkin uuden asian opetteluun. Oletko jo kokeillut virkkaamista tai neulomista? Vai opettelisitko soittamaan jotain instrumenttia? Kentien opit kaamoksen aikana puhumaan itsellesi vierasta kieltä?

Useimmilla kaamosoireet katoavat maaliskuuhun mennessä. Ei siis kannata luovuttaa!

Lue myös:

Sotkeeko kellojen siirto unesi? Nämä kuusi keinoa auttavat nukkumaan paremmin

Kärsitkö syysväsymyksestä? Nämä neljä keinoa auttavat pysymään virkeänä