Yhdessä erikseen
Lisää aiheesta
Kirjanjulkkarit Instagramissa, korttipeli videopuhelun äärellä, koko perheen yhteinen illallinen eri osoitteissa. Kun koronavirus vaatii ihmisiä pitämään fyysistä etäisyyttä toisiinsa, henkinen läheisyys löytää uusia tapoja.
Maaliskuisena lauantaina tamperelainen kirjailija J. S. Meresmaa alkoi valmistautua vastailmestyneen Dodo-romaaninsa julkistamisjuhliin. Hän meikkasi, pukeutui kauniisti ja kaatoi juhlajuomaa lasiin.
Korkokenkien tilalla jaloissa olivat kuitenkin villasukat ja juhlapaikalle lähdön sijaan kirjailijatar suuntasi työhuoneeseen, avasi puhelimensa ja kirjautui sisään Instagram-tililleen. Maailman kenties ensimmäiset Instagram-julkkarit olivat alkaneet.
– Olin suunnitellut pitäväni ihan perinteiset julkistamisjuhlat Tampereella kulttuurikahvila Laikussa. Kun jouduin perumaan juhlat korona-ohjeistusten takia, ajattelin ensin, että en juhlista uutta kirjaani mitenkään. Mutta sitten siitäkin tuli surullinen olo; kirjan eteen tekee aina kovasti töitä ja sille on hyvä saada selkeä päätöspiste, Meresmaa juttelee.
Instagram-julkkareissa oli saman tyyppistä ohjelmaa kuin tavallisissakin julkistamistilaisuuksissa. J.S. Meresmaa luki katkelman Dodo-kirjasta ja piti puheen, jossa kertoi kirjan kirjoittamisesta. Yleisö oli saanut lähettää etukäteen kysymyksiä kirjasta ja kirjailija vastasi niihin live-esityksessä.
– Olihan se vähän hassu tunne – käytännössä olin yksin työhuoneessani ja puhuin omalle naamalleni puhelimen näytöllä! Mutta samalla siitä tuli ihanan yhteisöllinen tilanne. Kirjoitan pääasiassa nuorille ja usein julkkarit järjestetään sellaiseen ajankohtaan ja paikoissa, joissa nuorilla ei ole mahdollisuutta osallistua. Nyt oli mukavaa saada lukijoita langoille.
Dodo-säeromaani sai mieleenpainuvat julkistamisjuhlat. Mutta entäpä seuraava kirja, juhlistetaanko sitäkin Instagramissa?
– Tämän kokemuksen perusteella sanoisin, että molempi parempi! Perinteiset julkkarit ovat aina ihania tilaisuuksia, eli en halua niistä luopua. Mutta jos julkkareista saisi jatkossa striimattua myös live-esityksen, jonka kautta pääsisivät osallistumaan nekin, jotka eivät pysty fyysisesti tulemaan paikalle, sehän olisi huippua!
KOKEILE MYÖS NÄITÄ!
Aliasta tai Unoa lasten ja aikuisten kesken
Miltä kuulostaisi peli-ilta ystävän, kummilapsen tai vaikka lapsenlapsen kanssa? Yhteinen tekeminen voi katkaista pitkiä päiviä ja tarjota pienten lasten vanhemmille hengähdystauon. WhatsApp-videopuhelu ja pöydälle levitetyt kortit tai pelilaudat riittävät saamaan aikaan yhtä kiihkeitä pelivuoroja kuin livenä pelaaminen.
Moni perinteinen lautapeli tai korttipeli kuten Uno tai Afrikan tähti löytyvät myös mobiilisovelluksina, jolloin yhdessä pelaaminen onnistuu ilman lautaa tai kortteja.
Jumppaa ohjaajan kanssa kotona
Moni kuntokeskus ja palveluntarjoaja on koronan myötä herännyt virtuaalitarjonnan maailmaan. Kotikuntoilijalle on tarjolla jumppia, joogaa ja kuntoiluohjelmia, jotka sopivat kaiken tasoisille liikkujille. Mikä parasta, kotisohvalla ei kukaan arvioi omaa suoritusta, eli liikkeiden kanssa voi revitellä täysin vapautuneesti!
Kahville kaveriporukan tai sukulaisten kanssa
Kun harrastukset ovat tauolla ja kaikkien kalenterit tyhjiä, voi monella olla tilausta yhteistreffeille mobiililaitteiden äärellä. Kerää kasaan kaveriporukka tai kauempana asuvat perheenjäsenet virtuaalikahveille tai pastalautasen ääreen! Jos porukkaa on enemmän kuin neljä henkeä, paras sovellus voi olla Messenger, jota pystyy käyttämään videopuheluihin niin älypuhelimelta, tietokoneelta kuin tabletiltakin. Yhdessä syöminen ja kahvittelu vähentää eristäytyneisyyden tunnetta tehokkaasti.
Lenkille parhaassa seurassa
Moni kuuntelee musiikkia tai äänikirjoja kävely- tai juoksulenkkien aikana. Kun sosiaaliset kontaktit muuten ovat vähentyneet, voi kävelylenkkiseuraksi olla mukava valita oma ystävä.
Handsfree-laitteet ja kuulokkeet mahdollistavat normaalin lenkkeilyn juttelun lomassa. Jos älykännykän piteleminen juoksun tai kävelyn lomassa ei tunnu hassulta, myös videopuhelun soittaminen lenkiltä on mukavaa vaihtelua. Jos lenkkiseura on vaikkapa eri puolilla maata, voi samalla saada pienen virtuaalikierroksen uusissa lenkkimaisemissa!
Höpinä ystävän kanssa voi myös saada jalan nousemaan kevyemmin – ja hyvä kunto taas auttaa jaksamaan koronan aiheuttamaa poikkeustilannetta.
Lue myös:
Poikkeusolot pakottivat Ainon, 71, kotiinsa karanteeniin: “Harrastukset jäivät tauolle”
Koronakriisistä voi seurata myös hyvää – näiden asioiden arvostus paranee kriisin myötä