Himottaako sähköpyörä? Näin hankit sinulle sopivan pyörän
Sähköpyörä on jo koko kansan ajokki, joka sopii niin kauppareissulle kuin kuntoiluun. Hinta on tavalliseen pyörään verrattuna kova.
Hyvää kuntoilua
Sähköavustus keventää lihastyötä ja vähentää nivelten rasittumista. Se ei kuitenkaan poista pyöräilyn kuntoiluvaikutusta. Tutkimusten mukaan sähköavustus loiventaa kuormituspiikkejä, mutta pidentää pyörämatkojen pituutta. Rasvankulutuksen kannalta sydämen syke pysyy optimaalisena ja huonokuntoisetkin voivat nauttia pyöräilystä. Avustus käynnistyy poljettaessa, mutta sen voi kytkeä halutessaan pois päältä.
Varaa valita
Sähköavusteisia pyöriä on paljon, joten sopiva fillari löytyy kaikkiin tarpeisiin sekä kaikenkokoisille. Saatavana on muun muassa retki-, kaupunki- ja maastopyöriä, sekä matkakäyttöön suunniteltuja taittorunkoisia pyöriä. Erityisen kätevä sähköavustus on lastipyörissä, joilla voi kuljettaa kauppaostoksia ja perheen pikkuväkeä. Sähköpyörä on fiksuinta hankkia liikkeestä, jonka myyjillä on hyvä osaaminen juuri sähköpyöristä.
Vanhan pyörän sähköistäminen
Myös vanhan hyvän polkupyörän voi sähköistää. Sähköistyssarjojen hinnat lähtevät vajaasta tonnista. Pyörien korjaamiseen tottunut voi tehdä asennuksen itse paketin ohjeiden avulla, mutta sähköistyksen voi hankkia myös avaimet käteen -palveluna.
Älä unohda koeajoa
Sähkömoottori sijoittuu etu- tai takarenkaan napaan tai pyörän keskiöön, poljinten väliin. Se saa virtansa litiumakusta. Avustuksen voimakkuutta säädetään elektronisesta hallintapaneelista. Momentti- tai liiketunnistin tarkkailee poljentaliikettä ja ohjaa avustusta. Pyörien tekniikassa on suuria eroja, joten sähköpyörää on fiksua koeajaa ennen ostamista. Varmista, että avustus toimii jouhevasti ja hallintapaneeli on helppokäyttöinen.
Laatu näkyy hinnassa
Kalliimmat pyörät ovat yleensä kestävämpiä, varmatoimisempia, energiatehokkaampia ja suorituskykyisempiä parempien komponenttiensa ansiosta. Suurten valmistajien, kuten Boschin, Shimanon, Panasonicin ja Bafangin, teknologia on luotettavaa ja varaosien, esimerkiksi akkujen, saatavuus on hyvä. Sähköavusteisen pyörän hankintaan kannattaa varata vähintään 1500 euroa. Pyörän kallein yksittäinen osa on akku, joka kustantaa 500–700 euroa.
Sähköpyörä vai mopo?
Sähköavusteisessa polkupyörässä saa olla enintään 250 W:n moottori ja pyörä saa avustaa ajamista 25 km/h nopeuteen asti. Kotivakuutus, esimerkiksi OP:n Omakoti-vakuutus, kattaa sähköavusteiden pyörän ja korvaa pyörälle aiheutuneet vahingot vakuutukseen valittujen turvien ja omavastuiden mukaisesti. Kodin ulkopuolella Pohjoismaissa se on vakuutettuna Omakoti-vakuutuksessa 5 000 euroon saakka.
Tehokkaammille ja myös ilman polkemista kulkeville pyörille on hankittava mopovakuutus. Mopovakuutus koostuu vähintään pakollisesta liikennevakuutuksesta, mutta halutessasi voit laajentaa turvaa vapaaehtoisella kaskovakuutuksella. Yli 25 km/h kulkevat pyörät vakuutetaan mopon tavoin. Mopon ajamiseen tarvitaan mopo- tai B-ajokortti ja ajaessa on pidettävä moottoripyörästandardin mukaista pyöräilykypärää.
Tarkkana akun latauksessa
Sähköpyörien, kuten muidenkin sähkölaitteiden, akut on ladattava tulipaloriskin vuoksi valvotusti. Akun voi irrottaa pyörästä ja viedä kotiin ladattavaksi, jotta latautumista voi seurata. Viallinen tai kolhiintunut akku tulee tarkastuttaa. Taloyhtiön yhteistiloissa akkua ei pidä ladata taloudellisistakaan syistä. Latauksen vuosikulut tosin ovat vain 10–15 euroa vuodessa.
Lähteet: toiminnanjohtaja Matti Koistinen, Pyöräliitto; vakuutuspäällikkö Hannu Partanen, OP Vahinkovakuutus; lakimies Tommi Leppänen, Isännöintiliitto; Greencycle.fi; eBikeCenter.fi; Sähköfillari.fi; Electrobike.fi; XXL.fi