Erilaisten yhteiskäyttöisten kulkuvälineiden käyttäminen on lisääntynyt viime vuosina useissa kaupungeissa. Sähköpotkulaudat ovat ylittäneet suosiossa jopa kaupunkipyörät Traficomin alkuvuoden tietojen mukaan.

Tapaturmiakin kuitenkin nähdään koko ajan enemmän kasvaneen suosion myötä. Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ovat yleisimmin kaatumisia. Kaatuminen johtuu usein eturenkaan osumisesta esimerkiksi katukivetykseen, mukulakiveen tai kaivonkanteen.

– Varsinkin alkukeväästä kaatumisen syynä on usein maaperän muutokset, eli routavaurioisen maan, soran ja hiekan vuoksi tapahtuneet onnettomuudet. Kaatumisista syntyneissä vammoissa korostuvat käsi, polvi ja nilkka sekä valitettavasti myös päänalue. Se tarkoittaa kaikkea hammasvaurioista vakaviin aivovammoihin, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo sanoo.

Tyypillistä sähköpotkulautaonnettomuuksille on se, että ihminen loukkaa skuutilla kaatuessaan monta eri kehonosaa. Pohjola Vakuutuksen korvattavista onnettomuuksista joka kymmenennessä tilanne on niin vakava, että tarvitaan leikkausta.

– Keskikorvauksen määrä sähköpotkulautaonnettomuuksissa on noin 900 euroa. Keskimääräinen leikkaus maksaa jo hieman alle 3500 euroa. Osa näihin johtaneista onnettomuuksista voitaisiin välttää tarkkaavaisuudella ja ajamalla fiksusti, Erkamo sanoo.

Väärin parkkeeratut skuutit aiheuttavat onnettomuuksia

Kaatumisen lisäksi sähköpotkulaudoilla törmätään myös muihin henkilöihin tai ajoneuvoihin. Yleensä kyse on vahingosta, mutta yksittäisissä tapauksissa erimielisyydet sähköpotkulautojen käytöstä on johtanut jopa pahoinpitelyihin.

– Pohjola Vakuutuksen datassa näkyvät myös loukkaantumiset sähköpotkulaudoilla ilman, että niitä on edes käytetty. Tällaisia ovat pääsääntöisesti sähköpotkulautoihin kompastumiset tai niiden kantamisessa sattuvat loukkaantumiset, Erkamo sanoo.

Myös liikenne- ja viestintäministeriö haluaa puuttua sähköpotkulautojen mukanaan tuomiin haasteisiin. Sen ehdotuksen mukaan sähköpotkulautojen pysäköinti jalkakäytäville kiellettäisiin, virheellisesti pysäköidyt sähköpotkulaudat siirrettäisiin lautailijan kustannuksella ja promilleraja otettaisiin käyttöön.

Näin skuuttionnettomuuksia korvataan

Sähköpotkulaudoilla sattuneisiin vahinkoihin suhtaudutaan kuten esimerkiksi polkupyörällä tapahtuneisiin onnettomuuksiin. Se tarkoittaa, että mitään erityisiä rajauksia korvattavuudessa ei ole. Lakisääteiset vakuutukset ovat kuitenkin aina ensisijaisia korvauksen suhteen.

– Jos onnettomuuden toisena osapuolena on esimerkiksi liikennekäytössä oleva henkilöauto, vahinkojen korvausten määrä arvioidaan ensisijaisesti ajoneuvon liikennevakuutuksen perusteella, Erkamo sanoo.

Mahdollisesta tapaturma- ja sairaskuluvakuutuksesta korvataan laajasti onnettomuuteen liittyviä hoitokuluja, aina laajasta diagnosoinnista hoitoon, mahdolliseen leikkaukseen ja kuntoutukseen.

Törkeä huolimattomuus voi johtaa korvausten vähentämiseen

Pohjola Vakuutus voi vähentää korvauksia tai jopa evätä ne, jos henkilö on syyllistynyt törkeään huolimattomuuteen onnettomuustilanteessa. Törkeän huolimattomuuden voi aiheuttaa muun muassa päihtymys.

– Varsinkin vakavimmissa tapauksissa tieto henkilön päihtymyksestä on usein tiedossamme. Kokonaiskuva onnettomuustilanteesta on kuitenkin vakuutusyhtiön näkökulmasta tärkein tekijä, Erkamo sanoo

Sähköpotkulaudan kuljettaja voi syyllistyä törkeään huolimattomuuteen myös selvin päin. Sähköpotkulaudoilla liikkuessa on aina noudatettava liikennesääntöjä.

– On huolestuttavaa, että sähköpotkulautojen väärinkäyttö tuntuu lisääntyvän. Esimerkiksi ajaminen niin, että kaksi ihmistä matkustaa yhdellä skuutilla ei ole hyvien liikennetapojen mukaista ja aiheuttaa todennäköisemmin onnettomuuksia, Erkamo sanoo.

Pohjola Vakuutuksen neuvot turvalliseen skuuttaamiseen 

  • Noudata liikennesääntöjä. Skuutilla ei saa pyörän tapaan ajaa muun muassa jalkakäytävällä. Skuutit ovat myös tarkoitettu vain yhden ihmisen käytettäväksi kerrallaan
  • Käytä kypärää. Myös vuokrasähköpotkulautaa käyttäessä on hyvä olla kypärä päässä, se voi parhaimmillaan säästää hengen
  • Pysäköi oikein. Kun lopetat skuutin käytön, jätä se niille varattuun paikkaan tai tien sivuun muut kanssakulkijat huomioon ottaen
  • Älä aja päihtyneenä. Käytä skuuttia ainoastaan selvinpäin ja virkeänä.

Lue myös:

Pitääkö sähköpotkulaudalla olla liikennevakuutus?

Kuka korvaa, jos fillarisi varastetaan, menee rikki tai jos kaadut pyörällä?