Poikkeuskesien lomasuunnitelmat – näin Kaisa ja Milja aikovat viettää kesälomaa
Lisää aiheesta
Korona muutti monien lomasuunnitelmat jo viime vuonna, ja samalla kaavalla mennään todennäköisesti vielä tuleva kesä. Kaisa Mäntymaa ja Milja Haaksluoto kertovat, miten pandemia on mullistanut heidän kesälomansa.
Viime kesä opetti Kaisa Mäntymaalle, 55, kuinka vähällä rahalla hän tulee toimeen. Se antoi rohkeutta jäädä vuorotteluvapaalle – ja kokeilla kaikkea uutta.
”Olen oppinut elämään hetkessä”
Viime kesänä varkautelaisen Kaisa Mäntymaan auto ei juuri lähtenyt kotipihasta.
Aiemmin Kaisa ja hänen puolisonsa kiersivät autolla Suomea kaikki kesäkuukaudet. He rakastavat eritoten kesäteattereita, joita tuli koluttua helposti viisitoistakin yhden kesän aikana. Lisäksi matkat kotiseudulle Ouluun, Savonlinnan Oopperajuhlat ja lukemattomat muut tapahtumat kuuluivat aina kesän ohjelmaan.
Sitten tuli korona ja pisti suunnitelmat uusiksi.
– Rakastan paikkoja, missä on paljon ihmisiä. Saan energiani sosiaalisesta kanssakäymisestä, Kaisa sanoo.
Korona vaikutti suuresti myös Kaisan työhön nuortenpajan yksilövalmentajana. Yhtäkkiä nuoria piti yrittää auttaa etänä. Halaaminen ja silittäminen oli kielletty. Lopulta työ kävi niin raskaaksi, että Kaisa päätti hakea vuorotteluvapaata.
Hän jäi pois töistä tammikuussa ja alkoi heti suunnitella seuraavaa kesää.
– Ajattelin, että vihdoin minulla olisi aikaa toteuttaa unelmiani. Olin varma, ettei korona voi enää kesällä.
Kaisan isoimpana suunnitelmana oli Kaisa Mäntymaa yökylässä -seikkailu. Hän aikoi ottaa repun selkäänsä, liftata ympäri Suomea ja ottaa yhteyttä kaikkiin niihin ystäviin ja tuttuihin, jotka olivat joskus tarjonneet yösijaa.
– Olisin yöpynyt tutun luona ja nauttinut täysillä vieraanvaraisuudesta. Aamulla ennen lähtöäni olisin kirjoittanut kirjeen, jossa kerron, miksi halusin tulla juuri sen ihmisen luokse käymään.
Kevään aikana kävi varsin selväksi, ettei kesällä voi vielä unelmoidakaan moisesta. Epävarma tilanne on jättänyt Kaisan keinumaan tyhjän päälle.
– Toisaalta olen oppinut elämään hetkessä. Olen ajatellut kokeilla kaikkea uutta, mitä tässä tilanteessa voi tehdä: pilkkiä, tehdä karjalanpiirakoita, pestä ikkunoita ja luistella. Taitaa kuitenkin jäädä ajatuksen tasolle.
Kaisa näkee koronakesissä myös positiivisia puolia. Hän ei ole ennenkään käyttänyt kesälomamatkoihin suuria summia, mutta edellinen kesä osoitti, kuinka pienellä loppujen lopuksi tulee toimeen. Se antoi osaltaan rohkeutta hakea vuorotteluvapaata.
– Ansaitsen nyt 900 euroa kuussa, mutta pärjään sillä. Tiedän, että kesästä tulee tiukka, mutta onneksi osaan nauttia pienistä asioista, Kaisa sanoo.
Iloa kesäpäiviin tuovat ainakin kaksi lapsenlasta, jotka tulevat viettämään aikaa mummolassa. Lisäksi Kaisa aikoo laittaa kodin pihaa.
– Aikaa ei korvaa mikään raha. Ja ensi kesänä minulla tulee olemaan sitä enemmän kuin koskaan.
”Olen tajunnut, kuinka paljon tarjottavaa lähiympäristöllä on”
Ulkomailla reissaamista rakastava Milja Haaksluoto, 34, suuntasi viime kesänä lammaspaimenlomalle, hyljesafarille ja roadtripeille. Ensi kesän hän aikoo suunnitella tekemisen kautta.
Milja Haaksluodolla, 34, on ollut krooninen matkakuume lapsesta asti.
Hän on viettänyt kesälomansa poikkeuksetta ulkomailla, etenkin Välimeren maita koluten. Toissakeväälle varattu Kalifornian matka oli tarkoitus tehdä kaksin puolison kanssa, loppukesän Kreikan loma kaverin kanssa. Sitten tuli korona.
– Kalifornia peruuntui ja Kreikkakin kutistui lopulta syyskuiseksi viikonloppulomaksi Tallinnassa, Milja muistelee.
Milja myöntää, että matkojen peruuntuminen kirpaisi niin, että tuli itku.
– Kun olin aikani ripotellut tuhkaa päälleni, otin sellaisen asenteen, että näillä mennään. Vihdoin minulla oli mahdollisuus tehdä niitä asioita Suomessa, joille ei ollut aiemmin ollut aikaa.
Milja alkoi tehdä listaa asioista, joita halusi kokea. Ensimmäisenä mieleen tuli saaristo. Googlettelun jälkeen hän päätyi varaamaan eksoottiselta kuulostaneen hyljesafarin.
– Sää oli lopulta niin myrskyisä, ettemme koskaan päässeet hyljekallioille asti. Oli kuitenkin ikimuistoinen kokemus yöpyä ulkosaaristossa majakkasaarella hurjassa myrskyssä. Meren pauhu oli jotain maagista!
Toisena listalla oli löytää edullinen, mutta ihana elämys 11- ja 15-vuotiaille lapsille. Vaihtoehtoja miettiessään Milja törmäsi lammaspaimenlomiin. Sysmäläinen maatila tarjosi mahdollisuutta majoittua idyllisissä puitteissa erittäin edulliseen hintaan.
– Vietimme siellä ystävän kanssa helteisiä kesäkuun päiviä. Lapset saivat hoitaa lampaita niityllä ja pulahtaa välillä järveen uimaan. Maaseutuelämä oli iso kokemus kaupunkilaislapsille. SUP-lautailu Päijänteen kansallispuistossa oli elämys.
Loppukesästä Milja suuntasi toisen ystävänsä kanssa Kainuuseen karhusafarille. Alle otettiin ystävän auto ja matkaa tehtiin roadtrip-tyylillä hitaasti edeten. Auto pysäytettiin aina, kun jommallekummalle tuli sellainen fiilis.
– Yö piilokojussa karhuja bongaten oli upea, mutta samoin itse roadtrip. Mieleen jäi eritoten Raatteentie, joka oli koskettava katsaus sotahistoriaan.
Ulkomaanmatkailustakaan ei tarvinnut luopua kokonaan. Milja vuokrasi puolisonsa kanssa auton kesälomien ajaksi minileasing-sopimuksella, joka tuli normaalia autonvuokrausta huokeammaksi.
– Kävimme roadtripeillä Virossa, Latviassa ja Ahvenanmaalla. Kaikki hienoja ja tosi erilaisia kohteita.
Poikkeuskesästä tuli lopulta yksi hienoimmista hetkeen. Kun ei voi tehdä sitä, mihin on tottunut, on pakko katsoa laatikon ulkopuolelle.
– En ole aiemmin tajunnut, kuinka paljon koettavaa riittää Suomessa ja lähiympäristössä.
Ensi kesän suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon. Toukokuinen reissu tyttären kanssa siskon luo New Yorkiin tulee peruuntumaan. Toiveissa olisi päästä toteuttamaan jo kerran siirretty Kreikan matka, mutta nyt ajatukseen mahdollisesta peruuntumisesta on jo tottunut. Lappi, Yyteri ja Hailuoto kiinnostavat kotimaan kohteista.
– Mietin, että ensi kesän voisi suunnitella tekemisen kautta. Haluaisin ehkä mennä purjehduskurssille, laskemaan koskea ja tekemään kuvataidetta.
Sen Milja tietää viime kesän perusteella, että kotimaan matkailussa täytyy miettiä kustannuksia vielä tarkemmin kuin ulkomailla. Suomi ei ole halpa matkailumaa, mutta Miljan kokemuksen mukaan ei myöskään niin kallis kuin mielikuvissa. Penniä voi venyttää, kun käyttää vähän mielikuvitusta.
– Budjetoin aina reissumme tosi tarkasti, joten tiedän, mistä voi säästää. Kaikki viime kesän reissut tulivat maksamaan yhteensä suurin piirtein saman verran kuin parin viikon loma Italiassa.
Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi myös kotimaan matkoillasi. |
Lue myös:
Muista nämä viisi asiaa matkavakuutuksesta kotimaassa
Saisiko olla hyvinvointia seuraavalle lomallesi? Katso vinkit eri hintaluokista