Teltassa nukkuminen ei sovi kaikille. Luonnosta voi nauttia myös pehmeän tyynyn vierellä. Listasimme patikkareittejä, joiden varrelta löytyy majoitusta eri hintaluokissa.

Syötteen kansallispuisto

Syötteen kansallispuisto sopii hyvin koko perheelle. Palveluita ja majoitusmahdollisuuksia on saatavilla paljon, aina hotelleista mökkimajoitukseen. Monelle reitille pääsee lähtemään melkein suoraan mökin pihasta. Mukava reitti on 9 kilometrin Pytkyn pyrähdys, joka sisältää rauhaisaa vaaramaisemaa ja vesistöjä. Uimaankin voi vaikka pulahtaa, jos haluaa.

Iso-Syötteen reitit: https://www.luontoon.fi/iso-syote/reitit
Esim. Hotelli Iso-Syöte, 150 e/2hh https://hotelli-isosyote.fi/majoitus/hotel-rooms/

Rokuansydän-rengasreitti

Pohjois-Pohjanmaan Rokualla on paljon helppoja reittejä, joille pääsee niin ikään lähtemään suoraan kylpylähotellin pihasta. Hotelli sijaitsee omassa rauhassaan metsän keskellä. Rokualla näkyvät jääkauden jäljet hyvin, ja reitit tarjoavat tietoa jääkauden muovaamasta luonnosta.
Esimerkiksi kahdeksan kilometrin Rokuansydän-rengasreitti johdattaa patikoijan hiekkadyyneille ja niin sanotulle Syvyydenkaivolle, joka on Suomen syvin suppa eli jääkauden aikana syntynyt kuoppa.

Rokuansydän-reitti: https://www.luontoon.fi/rokua/kesareitit#rokuansydan
Esim. Pihkan perhepaketti Rokua Health and Spassa, majoitus ja kylpylän käyttö 2 aikuiselle ja 2 lapselle: 135 e/vrk
https://www.rokua.com/kylpylahotelli

Evon retkeilyalue


Hämeenlinnan lähellä sijaitsevalle Evon retkeilyalueelle on lyhyt matka Etelä-Suomen asutuskeskuksista, mutta se ei ole yhtä ruuhkainen kuin monet muut Etelä-Suomen retkeilyalueet. Esimerkiksi 3 kilometrin Niemisjärven luontopolulla pääsee tutustumaan vanhaan aarniometsään, suohon ja liito-oravan elinalueeseen.

Evon reitit: https://www.luontoon.fi/evo/reitit
Esim. Evon erähuvila 250 e/vrk https://www.evonerahuvila.fi

Lemmenjoen kansallispuisto


Hieman pohjoisempana sijaitsee laaja Lemmenjoen kansallispuisto, joka on hyvinkin rauhallinen: kävijämäärät ovat vuodessa noin 21 000, mikä on hyvin vähän verrattuna esimerkiksi Pallas-Yllästunturin alueeseen, jossa käy 600 000 luontoliikkujaa vuodessa.
Erityisesti Lemmenjoen laakso sopii hyvin aloittelijoille, sillä siellä on tulipaikat ja merkityt reitit valmiina. Hyväkuntoinen pystyy päiväseltään käymään Ravadaskönkäällä, joka on yksi Suomen upeimmista vesiputouksista. Reitin pituudeksi tulee 15 kilometriä. Matka tosin vaatii venekuljetuksen, johon pääsee paikallisen Ahkun tupa -yrityksen pihasta. Jos ei halua mennä veneellä, matkasta tulee tuplasti pidempi, eli sitä ei ehdi tehdä päivässä.
Lemmenjoen nähtävyydet: https://www.luontoon.fi/lemmenjoki/nahtavyydet
Esim. Valkeaporon rantamökki 85 e/yö https://www.valkeaporo.fi/saunamokit/

Koli

Koli on eeppinen paikka ja yksi Suomen ikonisimmista retkikohteista. Ukko-Kolin reitti on tunnetusti ruuhkainen, mutta rauhaa rakastava retkeilijä löytää alueelta myös muita vaihtoehtoja. Kolinuuron kierros on lyhyt, vain 3,5 kilometriä, mutta se liikkuu vaaran rinteillä ja takaa huikeaqt näköalat.

Kolinuuron kierros: https://www.luontoon.fi/koli/reitit/kesaretkeily#kolinuuronkierros
Esim. Kolin keitaan maatilamajoitus 2 hengen huoneessa 85 e: https://kolinkeidas.com/hinnasto/

Vinkit patikoijalle!

  • Patikointivälineitä saa vuokrattua tai lainattua helposti. Siten voi saada pienellä budjetilla käyttöönsä laadukkaammat välineet, kuin jos ostaisi kaiken mahdollisen tavaran kerralla. Esimerkiksi Partioaitta lainaa välineitä klubiasiakkailleen. Myös retkirent.fi tarjoaa retkeilyvarusteiden vuokrausta.
  • Myös merkitylle polulle kannattaa ottaa aina varalta kartta ja kompassi mukaan. Niistä ei voi loppua akku.
  • Jos haluaa retkeillä mahdollisimman rauhassa, kannattaa katsoa Metsähallituksen sivuilta, miten paljon eri kansallispuistoissa on kävijöitä vuosittain. Kannattaa myös valita taktisesti kellonaika, jolloin lähtee retkeilemään. Esimerkiksi ilta-auringon aikaan poluilla on vähemmän porukkaa.

Asiantuntija: Metsähallituksen luontopalveluiden asiakasneuvoja Juho Niemelä Syötteen luontokeskuksesta

Tiesitkö, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi myös Suomessa ja kotimaan matkoillasi?Lue lisää kotimaan matkavakuutuksesta.

Lue myös:

Vuokraa teltta, käytä peittoa makuupussina, älä majoitu pihapiiriin – Lue vinkit aloittelevalle telttailijalle

Hybridiroadtrippejä ja nollamökkeilyä – nämä ovat ensi kesän matkailutrendit