Kryptovaluutat ovat jo usean vuoden ajan olleet trendikkäitä sijoituskohteita. Bitcoinin arvo on lähes 2,5-kertaistunut vuodessa, ja sen kurssi saavutti uuden ennätyksen maaliskuussa. Kurssihuumaa pyrkivät hyödyntämään valitettavasti myös rikolliset.

– Sijoitushuijaukset ylikorostuvat, kun jokin markkina kasvaa todella nopeasti ja mahdollistaa sijoittajille korkeita tuottoja. Kryptovaluuttahuijauksia nähtiin noin vuoden ajan huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Selvä käänne tapahtui kuitenkin pian sen jälkeen, kun Bitcoinin kurssi alkoi hätyytellä ennätyslukemia, kertoo OP:n Väärinkäytösten hallinnan päällikkö Kim Sirén.
 
Finanssiala ry:n mukaan suomalaiset menettivät viime vuonna eniten rahaa sijoitushuijauksiin, yhteensä 16,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 vastaava summa oli 8,5 miljoonaa euroa, eli vuodessa sijoitushuijaukset kasvoivat jopa 91 prosenttia. Finanssiala ry on arvioinut, että läheskään kaikista sijoitushuijauksista ei ilmoiteta omalle pankille, jolloin niiden todellinen määrä voi olla huomattavasti suurempi.

Kiinnitä huomiota tarjouksen kiireellisyyteen

Tyypillisissä kryptovaluuttahuijauksissa rikolliset uskottelevat uhrille sijoituskohteen tuottavan varmuudella suuria voittoja. Uhrille pyritään myös luomaan kiireen ja paineen tunne esimerkiksi sanomalla, että tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan. Usein sijoitushuijaus saa alkunsa sosiaalisessa mediassa, jossa uhri saa joko suoran yhteydenoton esimerkiksi sijoitusneuvojaksi tekeytyvältä huijarilta tai luovuttaa yhteystietonsa valemainokseen. 

Rikolliset saattavat tehdä uhrin rahoilla myös oikeita sijoituksia todellisiin kryptovaluuttoihin, mutta siirtää omistukset omaan kryptolompakkoonsa eli kryptovaluuttojen säilytyspaikkaan. Uhri ei välttämättä ymmärrä, että ostetut kryptovaluutat eivät tällöin ole hänen omistuksessaan.

– Pelko siitä, että ei pääse osaksi huikeita tuottoja aiheuttaa sijoitushuijausten uhreille kiireen tunnetta, josta seuraa epärationaalista käytöstä. On erittäin tärkeää sijoittaa aina vain sellaiseen, minkä itse ymmärtää ja toimiluvan omaavien palvelutarjoajien kautta. Liian hyviin tarjouksiin ei kannata uskoa, sillä lähes aina, jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta, Sirén painottaa. 

Näin vältät huijauksen

  • Älä paljasta pankkitunnuksiasi kenellekään – pankki, viranomaiset tai mikään muu luotettava toimija ei koskaan kysy niitä.
  • Suhtaudu varauksella poikkeuksellisen hyviä tuottoja lupaileviin sijoitustuotteisiin ja niitä markkinoiviin mainoksiin, sivustoihin ja myyjiin.
  • Jos houkuttelevassa mainoksessa on tuntemasi pankin tai muun luotettavan toimijan logo, varmista kyseisen pankin tai toimijan asiakaspalvelusta onko kyseessä aito tuote ja mainos vai kyseisen toimijan logoa hyödyntävä huijaus.
  • Ennen kuin sijoitat mihinkään sijoitustuotteeseen, tarkista sitä tarjoavan yrityksen tiedot. Varmista, että sillä on asianmukainen toimilupa, eikä yritys ole Finanssivalvonnan varoituslistalla.
Mitä ovat kryptovaluutat?

•    Kryptovaluutat ovat digitaalisia tai virtuaalisia valuuttoja, joita käytetään verkossa tapahtuvaan arvonvaihtoon ja maksamiseen. Ne perustuvat hajautettuun lohkoketjuteknologiaan, kuten Bitcoinin tapauksessa.
•    Kryptovaluuttoja voi ostaa, myydä ja säilyttää verkko- tai kryptovaluuttapörsseissä. Ne tarjoavat usein hajautetun ja anonyymin tavan tehdä rahansiirtoja.
•    Kryptovaluutat eivät ole keskuspankin tai viranomaisen liikkeeseen laskemia tai takaamia, eikä niillä ole samaa oikeudellista asemaa kuin valuutalla tai rahalla.
•    Kryptovaluuttojen arvo voi vaihdella voimakkaasti markkinoiden kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Lue myös:

Varo huijauksia netissä – Ilmaisia puhelimia ei ole oikeasti olemassa

Huijari vaanii verkossa – terve epäluulo tuo turvaa