Julia Risula, 22, on kahden pienen lapsen äiti ja bloggaaja. Ennen omia lapsia Risula ei ymmärtänyt äitejä, jotka‬ ostivat kalliita vaatteita lapsilleen.

‪Nyt‬ hän ymmärtää paremmin. Hän on myös huomannut käyttävänsä nykyään rahaa mieluummin lasten vaatteisiin kuin omiinsa.

‪- Vaikka‬ päätinkin raskausaikana, että minä en ole sellainen äiti, Risula naurahtaa.

‪Nyt‬ bloggaajan tyttäret Aada, 10 kuukautta ja Eevi, 3 vuotta, kulkevat äidin valitsemissa kauniissa, laadukkaissa lastenvaatteissa. ‪Mutta‬ vaatteita ei hankita mihin tahansa hintaan.

‪‬Kestävät kotimaiset

‪Syksykin‬ tekee tuloaan taas kovaa kyytiä ja tuntuu, että mä oon ollut taas niin myöhässä välikausivaatteiden kanssa. Viime viikolla huomasin keväthaalarin olevan nafti ja lenkkareilla ei kuralätäkössä paljon hypitä. Aadan suhteen ei sinällään ollut mitään hätää, kun hän viihtyy ulkoillessa lähinnä rattaissa, kun taas Eevin ulkovaatteilta toivon sään- ja kulutuksen kestoa.

‪Risula‬ pitää Sininen norsu ja samettikarhu -blogia. Hän aloitti bloggaamisen kesällä 2015, kun Eevi oli syntynyt, ja sukulaiset ja tutut halusivat kuulla, mitä vauvalle kuuluu.

‪Blogista‬ ei makseta kiinteää palkkaa, mutta sen myötä Risula on saanut yhteistyökuvioita, joista hän hyötyy myös taloudellisesti. Ennen lapsia ja lasten välissä Risula työskenteli tarjoilijana.

‪Blogin‬ kuvissa tytöillä on aina nätit vaatteet. Risula myöntää tykkäävänsä kauniista lasten vaatteista.

‪- Tärkein kriteeri on kuitenkin se, että vaatteet ovat lapsen päällä mukavat ja että ne kestävät, hän sanoo.

‪Myös ‬kotimaisuus on tärkeää. Esimerkiksi Papu-merkillä on Risulan mielestä hyvä hinta-laatu -suhde.

‪Osta vain tarpeeseen

‪Risula antaa blogissaan neuvoja lastenvaatehankintoihin, ja pyrkii elämään kuten opettaa: Hyödynnä alennusmyynnit. Kolua kirpputorit. Myy ensin vanhoja vaatteita ja osta niillä rahoilla uusia.

‪Tärkein‬ ohje on hänen mukaansa tämä: osta vain tarpeeseen.

‪Kahden‬ lapsen äiti on oppinut, että lapset kasvavat niin nopeasti, että moni vaate saattaa jäädä kokonaan käyttämättä.

‪- Vaikka‬ tykkäänkin näteistä vaatteista, meidän tytöillä ei ole paljon vaatteita. Panen vaatteita heti kiertoon, jos niitä alkaa kertyä, Risula sanoo.

‪Moni‬ lastenvaatteita osteleva vanhempi voi ajatella, ettei vaatteiden hamstraus ole ongelma, koska ne voi myydä eteenpäin. Risula tietää, ettei vanhoista lastenvaatteista ole kuitenkaan aina helppoa päästä eroon.

‪Hän‬ on itse myynyt niitä kirpputoreilla ja Facebookissa, mutta sanoo olevansa toisinaan melkein valmis maksamaan, että joku hakisi vaatteita pois.

‪- Yritän‬ myydä halvalla, jotta ne menisivät kaupaksi, Risula sanoo.

‪Lapset oppivat mallista‬

‪Pohtiessani syksyn ulkoiluvaatteita sain Jollyroomilta yhteydenoton koskien näitä Petite Chérie uutuuksia enkä voinut kieltäytyä näistä vaatteista, nimittäin sadeasu ja fleecehaalari pääsi samantien käyttöön ja toppahaalariin Aada hyppää sitten pakkasten tultua. Otinkin sen vähän reilummassa koossa, nimittäin talvi tuppaa yleensä tulemaan vasta joulukuussa jos silloinkaan ja vielä viime huhtikuussa meidän pihassa oli 20 senttiä lunta.

‪Risula‬ on tässä kuussa ostanut vain yhden lasten vaatteen: Eeville paidan synttäreille. Hän ostaa suurimman osan vaatteista käytettyinä, mutta osan myös uusina verkosta, varsinkin alennusmyynneistä. Joskus perhe ajaa Lempäälään Ideaparkiin vaateostoksille.

Risula on saanut kotoaan sellaisen kasvatuksen, että laskut pitää hoitaa heti, ja jos sen jälkeen ei ole rahaa, ei osteta mitään.

Joten kun‬ hän esimerkiksi halusi tytöille suomalaisen Gugguun villapipot, hän ennakoi sen ja säästi hankintaa varten etukäteen.

Risulan mielestä on joka tapauksessa parempi ostaa yksi laadukas tuote kuin kuusi halpaa.

‪Risula‬ tiedostaa, että lapset oppivat kuluttamisen mallin kotoa. Sillä on merkitystä, miten äiti kuluttaa. Siksi hän ottaa lapsensa mukaan kirpputorille ja opettaa heille, että jos hankitaan jotain uutta, jostain vanhasta pitää luopua.

Bloggaaja Julia Risulan neuvot lastenvaateostoksille:

  • ‪Hyödynnä‬ alennusmyynnit ja muista, että kivijalkaliikkeissä voi olla eri alennukset kuin verkkokaupassa.
  • ‪Tilaa‬ verkkokauppojen uutiskirjeet. Ota ale-koodit talteen.
  • ‪Kolua kirpputorit. Muista myös Facebookin kirpputorit.
  • ‪Myy‬ ensin vanhoja vaatteita ja osta vasta niistä tienatuilla rahoilla uusia.
  • ‪Panosta laatuun. Kannattaa ostaa vähemmän, mutta laadukkaampaa. Laadukkaat vaatteet on myös helpompi myydä eteenpäin.
  • ‪Harrasta‬ vaihtokauppaa: "Vaihdetaan koon 74 toppahaalari kokoon 86."
  • Osta‬ vain tarpeeseen. Mieti, tarvitseeko lapsesi oikeasti sitä 5 euron tyllihametta vai ostatko sen siksi, kun se on niin söpö ja alennuksessa.
  • ‪Pyydä‬ lahjaksi.
  • ‪Älä‬ osta liian isoa kokoa varastoon. Kun katselet, ihastelet ja sovittelet vaatetta, lopulta kyllästyt siihen.
  • ‪Osta pikkuvikaisia. Pikkutahrat eivät haittaa ja usein niihin puree pyykinpesuaine tai Fairy.
  • ‪Laske,‬ montako kappaletta mitäkin vaatetta todellisuudessa tarvitset. Myy tarvittaessa ylimääräiset pois.
  • ‪Älä‬ ota osamaksuja vaatehankintojen rahoitukseen, äläkä osta siksi, että muutkin ostavat.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Julia Risulan blogikirjoituksista.

Lue myös:

Käytännöllistä marketista vai merkkivaatteita nettikirppikseltä – Paljonko perheet käyttävät rahaa lastenvaatteisiin?

Näin saat parhaan hyödyn alennusmyynneistä

Joukkorahoituksella kohti maailmanvalloitusta

Yrittäjäperheen arki rullaa omalla painollaan - Osat vaihtuvat lennosta