Juontaja-toimittajana Ylessä työskentelevä Emma Karasjoki on oppinut sääteliääksi jo lapsena. Mitä Karasjoki ajattelee taloudesta? Kysyimme 8 kysymystä rahasta.

Millainen on ensimmäinen rahaan liittyvä muistosi?

Se liittyy mummolaan. Isovanhempani asuivat Lapissa, ja kävimme siellä tosi paljon silloin kun me lapset olimme pieniä. Aina kun olimme lähdössä takaisin kotiin, mummo ja pappa antoivat minulle ja sisaruksilleni kahdenkympin setelin taskuun, vähän salaa vanhemmilta. Se oli parasta. Tuntui valtavan hienolta saada omaa rahaa. 

Olen ymmärtänyt, että tekemällä töitä ja säästämällä fiksusti voi toteuttaa haaveitaan.

Mitä vanhempasi opettivat rahasta?

He opettivat, ettei asioita saa heti, vaan pitää olla kärsivällinen ja säästää. Meillä ei ollut viikkorahaa eikä meille maksettu esimerkiksi huoneemme siivoamisesta, koska sellaiset asiat vain piti tehdä. Ja kun me lapset halusimme jotain, vaihtoehtoja katseltiin ja mietittiin, ja toive toteutui esimerkiksi jouluna.

Kerran sain himoitsemani Bratz-nuken opettelemalla ulkoa Olavi Virran Hopeinen kuu -kappaleen ja laulamalla sen videokameralle. Se oli yksi isäni lempibiiseistä tuohon aikaan. Vanhempani satsasivat meihin paljon, koska minä pelasin ringetteä ja veljeni jääkiekkoa. Lapsena en ymmärtänyt, kuinka kallista se oli. 

Millaisia omaan talouteen liittyviä suunnitelmia sinulla oli nuorempana?

En ole mikään excel-ihminen, en myöskään raha-asioissa, mutta olen tehnyt töitä teinistä asti. Parikymppisenä avasin ASP-tilin ja siirsin säästötililtäni sinne kaksi vuotta maksimimäärän verran rahaa. 24-vuotiaana pystyin ostamaan ensimmäisen asuntoni. Myin sen kolme vuotta myöhemmin, kun ostin rivitalon päätyasunnon. 

Millaisia rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Ahdistavin hetki oli niin sanottu kahden asunnon loukku. Myin ensimmäistä asuntoani tilanteessa, jossa olin jo ostanut uuden, edellistä paljon kalliimman. Myytävään asuntoon oli tulossa putkiremontti, joten ostajaa ei löytynytkään niin nopeasti kuin olin toivonut. Stressasin ja nukuin huonosti kolme kuukautta. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin ja sain omani pois. Ja uusi koti tuntuu ihanalta.

Miten varaudut tulevaisuuteen?

Olen ylpeä siitä, että olen hyvä säästämään. Tilini on tyhjentynyt todella harvoin kokonaan palkkapäivien välillä.

Onneksi jossain vaiheessa ymmärsin, että rahaa voi – ja kannattaa – säästää myös rahastoihin. Niinpä soitin omaan pankkiini ja avasin rahastosalkun. Nyt salkkuun menee säännöllisesti joka kuukausi osa palkastani. Minulla on myös erillinen tili, jonne säästän puskurirahastoa.

Mitä ostit viimeksi?

Ostin uudet avantotossut talviuimista varten. Muuten olen vähän tylsä enkä shoppaile paljoakaan. Ehkä siksi olen pystynyt ostamaan kaksi asuntoa yksin ja alle kolmekymppisenä. Olen ymmärtänyt, että tekemällä töitä ja säästämällä fiksusti voi toteuttaa haaveitaan.

Milloin olet suurpiirteinen raha-asioissa?

Satsaan laadukkaisiin urheiluvälineisiin ja -vaatteisiin, koska se on sen arvoista. Liikunta tuo elämääni niin paljon iloa ja hyvää oloa, etten pihistele niiden suhteen – vaikka merinovillakerrastot maksavatkin ihan älyttömästi. En mene överiksi, mutta tekemisen pitää olla kivaa. Kevättalvella lähden hiihtolomalle Ylläkselle. Se ei ole halpaa puuhaa, mutta tiedän nauttivani siitä varmasti.

Kuinka paljon rahaa on riittävästi?

Sen verran, että normaalit elämisen kustannukset hoituvat. Siihen kuuluvat esimerkiksi ruoka, asuminen ja vakuutukset. Sen lisäksi jotain pitäisi jäädä säästöön pahan päivän varalle ja myös niin, että voi toteuttaa itselleen iloa tuottavia asioita.

Kuka?

Emma Karasjoki

Ikä: 30

Koulutus: Laajasalon opiston monimediatoimittaja-linja 2013–14. Tutustui opintojensa aikana myös tuleviin työkavereihinsa Gogi Mavromichalisiin ja Essi Lamppuun.

Mistä tunnetaan: ISTV:n kuvaaja ja leikkaaja 2014–16. Aloitti Yle Kioskin toimittajana ja somesisällön tuottajana 2016. Sai Vuoden tekijä -palkinnon 2020 Yle Kioskin YouTube-videoista. Oma Miksei kukaan kertonut? -podcast-sarja Yle Areenassa.

Ajankohtaista: Suositun Sinkut paljaana -realitysarjan juontaja. Uusi neljäs kausi on nähtävissä Yle Areenassa, ja tällä kertaa teemana on raha.

Motto: Elämä on tässä ja nyt. – ”On tärkeää tehdä juuri niitä asioita, jotka tuovat itselle iloa ja onnellisuutta.”

Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Tutustu miten pääset alkuun ja aloita jo tänään.

Lue myös:

Radiojuontaja Ville ”Viki” Eerikkilä eli vuosia kädestä suuhun, sitten kaikki muuttui: 8 kysymystä rahasta

Yasmine Yamajako sijoittaa itseensä kouluttautumalla – 8 kysymystä rahasta

Minulla ei ole ollut koskaan luottokorttia – laulaja Evelina vastaa 8 kysymykseen rahasta