Ajattelin, että osaisin ottaa paljon iisimmin, mutta huoli on ollut paljon voimakkaampi kuin osasin kuvitella. Eka oma koira. Haluan, että sillä on kaikki mahdollisimman hyvin, näin toteaa Viivi Griinari sileäkarvaisesta colliestaan Ailasta.

Itse puheenaihe on autuaan tietämätön emäntänsä huolista. Se elää huoletonta pennun elämää: syö, nukkuu, leikkii, tekee hassuja juttuja – niin kuin pennun pitääkin.

– Vaikka harjoittelemme päivittäin tärkeitä elämän perustaitoja, haluan, että se saa elää myös ihan pennun elämää, Viivi sanoo.

Aila syntyi lokakuussa 2020 ja siirtyi uuteen kotiinsa seitsenviikkoisena. Sen ikäisenä pennut aikaisintaan vaihtavat uuteen osoitteeseen. Viivi, 28, oli käynyt katsomassa pentua, kun se oli vielä ”marsun” kokoinen. Käynti oli tuiki tärkeä, sillä sen yhteydessä Viivi tapasi kaikki kahdeksan pentua sekä niiden emän. Vaikka luontoäidillä on aina näpit pelissä, geeniperimällä on vaikutusta pennun tulevaisuuteen.  

Viivi ei ostaisi pentua auton peräkonttiin ahdetusta pentueesta. Sellaista kuulemma tapahtuu. Kyse on silloin hyvin todennäköisesti pentutehtailusta, millä on julma kaiku vastuuntuntoisten lemmikinomistajien korvissa. Sellainen pentu maksaa todennäköisesti huomattavasti vähemmän kuin kasvattajalta hankittu pentu, mutta riskitkin ovat suuremmat. Ostaja ei voi olla varma, onko pentu esimerkiksi saanut rokotukset ja millaisia sairauksia sillä on. Jokainen toivoo saavansa terveen pennun.

Koiraan uppoaa helposti pitkä penni. Alan ihmiset vinkkaavat, että ennen kuin koiran hankkii, pesämunaksi kannattaa varata kaksi kertaa koiran ostohinta.

Aila maksoi 1 200 euroa. Nyt Viivi säästää kuukausittain kaksisataa euroa Ailaan liittyviä yllättäviä kuluja varten. Säästökohteena on myös auton ylläpitokustannukset. Koiraperheessä autosta on usein hyötyä, mutta ilmankin tulee toimeen, varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa Viivillä on koti ja työpaikka Fortumin Valkea Growth Clubissa. Korona-aikana hän on viettänyt paljon aikaa myös Porin ”kakkoskodissaan” poikaystävänsä Julien Bobetin luona. Etätöitä voi tehdä missä vain – ja koira asettuu taloksi sinne, minne omistajakin.

Viivi Griinari ja sileäkarvainen collie Aila

Sileäkarvainen collie on Viivi Griinarin ensimmäinen oma koira. Nimensä se sai Aila-myrskystä.

Pennulle solmittiin lemmikkivakuutus

Koiran hankkiminen oli Viiville ja Julienille yhteinen päätös. Kun se oli tehty ja sopiva rotu päätetty, Viivi tutustui lukuisiin kasvattajiin ja oli lopulta yhteydessä kuuteen. Ailan sukutaulut vaikuttivat lupaavilta.

Lopullisen päätöksen Viivi teki kuitenkin vasta paikan päällä, sillä pentu ja sen emä oli nähtävä omin silmin. Cinnaberry’s-kennelin kasvatti varasti heti Viivin sydämen: se oli reipas ja hyvinvoiva, tomera pentu. Ja narttu. Kaikki Viivin lapsuudenkodin koirat olivat narttuja, joten valinta tuntui luontevalta. Lapsuusajoistaan hän tunsi myös rodun. Koirien ikuisille metsästysmaille siirtynyt sileäkarvainen collie Tessa oli ollut hänelle merkityksellinen koira.

Pennun tulon varmistuttua Viivi solmi koiravakuutuksen. Vakuutuksen hankkiminen pennulle on järkevää sikälikin, että pennut koheltavat. Tilastojen mukaan alle vuoden vanhoille koirille sattuu huomattavasti enemmän vahinkoja kuin niitä vanhemmille.

Koronapandemia lienee kiihdyttäneen monien koirakuumetta, sillä vuonna 2020 koirien vakuuttaminen kasvoi Pohjola Vakuutuksessa noin neljä prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Loppuvuotta kohti koiria vakuutettiin jopa 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Ennätysmäärä vakuutuksia otettiin sekarotuisille koirille.

Sileäkarvainen collie Aila

Eläinlääkärikustannukset ovat yllätys monelle

Eläinlääkäri Varpu Kupiainen Omaeläinklinikasta pitää fiksuna sitä, että vakuutus otetaan koiralle heti pentuna.

– Pennut voivat saada myrkytyksen, vaikkapa kyyn pistoksen, tai syödä leluja tai kiviä. Vierasesineleikkaus sairaalahoitoineen voi maksaa 1 500 euroa. Jos rotu on allergiaherkkä, hoito on elinikäinen ja siitä aiheutuu kustannuksia. On tärkeää, että vakuutus on heti pennusta asti.

Hoitokustannukset voivat olla siis yllättävän korkeat, eivätkä ne ole Kela-korvattavia.

Jotkut rodut ovat alttiimpia vaivoille kuin toiset. Kääpiörodut, kuten yorkshirenterrieri ja chihuahua, tarvitsevat suun tukikudosongelmien vuoksi säännöllistä hammashoitoa.

Lyhytkuonoisilla roduilla on taipumusta hengitystien sairauksiin. Tanskandoggin kaltaiset jättirodut saattavat joutua kasvuhäiriöiden vuoksi leikkaukseen, jota vakuutus ei kata.

Kupiainen kehottaakin lukemaan vakuutusehdot tarkkaan.

Eläimillä on runsaasti sairauksia, joita on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla. Osa on ihmisen aiheuttamia. Kupiainen näkee paljon etenkin ylipainoisia lemmikkejä. 

– Ihmiset eivät ymmärrä, miten paljon ylipaino vaikuttaa koiran terveyteen. Koiralla voi olla kohtalaisia kipuja, esimerkiksi nivelrikkoa, mutta se ei ilmaise sitä, sillä se haluaa miellyttää omistajaansa. Myös koiran suun huono kunto on merkittävä ongelma. Täydellinen hammastarkastus voi maksaa 500 euroa ja hampaidenpoiston kanssa lähes 1 000 euroa.

Hoitokäyntien määrää voi vähentää kiinnittämällä huomiota koiran terveyteen. Tarjotaan sille hyvälaatuista ruokaa, hoidetaan sen turkkia ja kynsiä ja tuodaan se säännöllisesti rokotuksiin. 

– Me suosittelemme, että 8-vuotias koira tuodaan terveystarkastukseen kerran vuodessa ja yli 10-vuotiaat puolen vuoden välein. Tarkastus verinäytteineen maksaa noin 200 euroa.

Koiran pitäisi tulla toimeen paitsi omistajiensa, myös muiden koirien kanssa, ja siksi se on sosiaalistettava ajoissa. Eläinlääkäri pelkää, että korona-ajan jälkeen yksinolosta tulee ongelma monelle koiralle. Kupiainen kehottaa käymään pentukursseilla ja hakemaan apua, jotta lemmikistä ei tulisi liian arka ja sen kanssa voisi liikkua vaivatta ihmisten ilmoilla.

– Lemmikin tulisi tuottaa omistajalleen iloa, ei harmia ja murhetta, Kupiainen muistuttaa.

Viivi Griinari ja sileäkarvainen collie Aila kävelyllä

Yhteiselämän opettelua

Viivi Griinari on perehtynyt antaumuksella pennun kouluttamiseen ja elämäntaitojen kartuttamiseen. Neuvoja ja sparrausta hän on saanut äidiltään ja siskoltaan ja nettiavaruudesta. Pentu tarvitsee opastusta ihan joka asiassa, myös yksinoloon totuttelemisessa.

Viivi kertoo, että hänen piti oikein lähtemällä lähteä Ailan luota, ensin sekunneiksi, sitten minuuteiksi. Keväällä Aila oli ollut pisimmillään neljä tuntia yksin – ilman minkäänlaisia ongelmia sinnikkään harjoittelun ansiosta. Sisäsiistiksi pikkuneiti oppi noin kahden ja puolen kuun ikäisenä.

Yhteinen elämä on vaatinut totuttelua kaikilta osapuolilta, mutta kaikkinensa koira solahti Viivin ja Julienin arkeen yllättävän luontevasti.

– En halua kuitenkaan siloitella. Pentuvuosi on antoisaa, vaikkakin myös intensiivistä, rankkaa aikaa, Viivi toteaa. Ranskasta kotoisin oleva Julien opettelee Ailan kanssa suomea, ja Viivi odottaa, että pääsisi Ailan kanssa nuoruudesta tutun harrastuksen, agilityn, pariin. Ehkä he kokeilevat joitain muitakin koiraharrastuslajeja. Sen saa päättää Aila.

Näin paljon Aila maksaa ensimmäisen vuoden aikana:

  • hankintahinta: 1 200 €
  • eläinvakuutus: 40 €/kk
  • rokotukset: 100 €
  • muona: n. 80 €/kk
  • tarvikkeet: n. 50 €/kk
  • pentukurssi: 120 €
  • koiraharrastuskurssit: 40 €/kk

Koirille sattuu ja tapahtuu, kuten meille ihmisillekin. Pohjola Koiravakuutuksen turvin voit viedä koirasi parhaaseen hoitoon, eikä eläinlääkärin laskua tarvitse pelätä.

Pohjola Vakuutus tarjoaa rajattoman määrän maksuttomia FirstVet-etäkonsultaatioita jokaiselle vakuuttamallesi lemmikillesi. Edun saat käyttöösi, kun lemmikilläsi on hoitokuluvakuutuksen sisältävä Pohjola Vakuutuksen Koira-, Kissa, tai Hevosvakuutus.

Lue myös:

Lemmikin ylipaino aiheuttaa elintapasairauksia – mitä vakuutus korvaa?

Koiran allergia voi yllättää: Sisun oudot oireet helpottivat ruokavaliomuutoksilla ja lääkityksellä

Moni lemmikkieläinten tyypillisistä vaivoista hoituu ilman lääkärikäyntiä