Televisiokaupoille lähteminen voi tuntua siltä kuin ulkoavaruuteen astuisi. Telkkareista löytyy nykyisin toinen toistaan erikoisempia ominaisuuksia, ja valinnanvaraa tuntuu olevan loputtomasti.

– Teknologia on kehittynyt valtavasti viime vuosina, ja siksi asiakas usein tarvitsee apua oikeanlaisen laitteen valitsemisessa, Gigantin apulaismyyntipäällikkö Noel Kaiponen toteaa.

– Televisio on nykyisin kodin keskeinen viihdekeskus ja jopa sisustuselementti.

Niin, mistä tietää, millainen telkkari on hyvä?

Kaiponen korostaa, että jo ennen televisiokaupoille lähtemistä kannattaisi miettiä tarkasti, mihin televisiota käyttää ja mitä siltä toivoo. Onko esimerkiksi suoratoistopalveluiden suurkuluttaja, vai onko televisio päällä lähinnä iltauutisten aikaan?

– Valintakriteerit ovat entistä yksilöllisempiä ja laitteen ominaisuudet kannattaa valita arjen tarpeiden mukaan.

Koko, näkö ja laatu

Yleisimmät kriteerit liittyvät kuvanlaatuun, kokoon ja television ulkonäköön.

Kaiposen mukaan suosituin kokoluokka on edelleen 55–65 tuumaa, mutta selkeä trendi on ollut se, että suomalaiset ostavat yhä isompia televisioita. Moni haluaa ison tv:n pysähtymättä pohtimaan, sopiiko se omiin tarpeisiin. Asiantuntijalle kannattaakin kertoa tarkasti, mihin tilaan laite on tulossa ja miltä etäisyydeltä sitä katsotaan.

– Televisioita kiinnitetään myös yhä useammin seinälle ja niitä asennetaan muuallekin kuin olohuoneeseen.

Kuvanlaatu on tärkeä ominaisuus, jonka vaatimuksiin vaikuttaa niin ikään käyttötarkoitus. Suoratoistopalveluita katsovat ja telkkarilla pelaavat panostavat yleensä eniten väreihin, kirkkauteen ja liiketoistoon, kun taas perinteistä tv-lähetystä katsoville kontrasti ja terävyys saattavat tuntua tärkeämmiltä ominaisuuksilta.

– Vaihtoehtoja on markkinoilla valtavasti, ja tässäkin asiassa yksilöllinen makutottumus ratkaisee eniten.

Laitteiden huimasti muuttunut ulkonäkö kiinnittää monen telkkarikaupoille pitkästä aikaa lähtevän huomion. Nykyiset televisiot ovat usein huomattavan ohuita ja huomaamattomia etenkin seinälle kiinnitettyinä. Osasta löytyy erilaisia ratkaisuja, joiden ansiosta itse laitteeseen ei tarvitse kiinnittää juurikaan johtoja.

– Löytyy myös sellaisia malleja, joissa kehyksen voi vaihtaa eri väriseksi. Television merkitys osana sisustusta on selkeästi korostunut viime aikoina.

Älytelevisiot suosittuja

Suurin osa nykypäivän laitteista on niin kutsuttuja älytelevisioita.

Ominaisuus tarkoittaa sitä, että laite on yhteydessä internetiin. Älyominaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi suoratoistopalveluita ja sitä, että televisiota voi käyttää kodin muiden älylaitteiden keskuksena. Mikäli asunnosta löytyy yhteensopivia älylaitteita, telkkarista voi vaikkapa seurata pesukoneen ohjelman edistymistä tai tarkistaa, missä asunnon huoneista palavat valot.

– Uusimpiin ominaisuuksiin liittyy se, että osaan televisioista saa kiinnitettyä webkameran. Sen kautta voi kätevästi hoitaa esimerkiksi etäpalavereita.

Toki televisiota saa edelleen niin sanotusti ”älyttöminä”. Usein sellaisten laitteiden tuumakoot ovat pienempiä, ja niitä on markkinoilla huomattavasti vähemmän.

– Älytelevision älykkäitä ominaisuuksia ei ole pakko käyttää, eli siinä mielessä älytelevisio sopii kaikille. Mikäli laitteesta seuraa vain perinteisiä, aikaan sidottuja tv-lähetyksiä, voi olla fiksuakin ostaa niin kutsuttu älytön malli.

Toisaalta älyominaisuudet on mahdollista yhdistää vanhaan televisioon, josta niitä ei löydy. Se onnistuu erilaisilla ulkoisilla laitteilla, jotka kytketään televisioon.

– Suurin osa käyttäjistä arvostaa älyominaisuuksia, ja koska teknologia kehittyy nopeasti, moni ajattelee älytelevision kestävän paremmin aikaa.

Kestävä kehitys mielessä

Nykypäivänä myös vastuullisuusnäkökulma on useimmille tärkeä.

– Myös kierrätyksestä huolehditaan niin, että vastaanotamme myymälöissä kierrätyskelpoista elektroniikkajätettä. Sitä päätyy kierrätykseen kauttamme 11 tuhatta tonnia vuodessa.

Tärkeää on miettiä tarkasti etukäteen myös sitä, mitkä omaisuudet televisiossa ovat itselle tarpeellisia nyt ja tulevaisuudessa. Tavoite on tietenkin se, ettei laitetta tarvitsisi vaihtaa uuteen turhan nopeasti.

Myös televisiota energiatehokkuus on kehittynyt huikeasti. Paljon televisiota käyttävä pystyy säästämään pitkän pennin sähkölaskussa valitessaan energiatehokkaan laitteen.

– Laitevalmistajille kestävän kehityksen näkökulma on erittäin tärkeä. On kehitetty esimerkiksi kaukosäätimiä, joissa ei käytetä lainkaan paristoja. Myös öljypohjaisten maalien käyttöä televisioiden pakkauksissa on vähennetty.

Kaiponen uskoo, että televisio tulee säilymään suomalaisissa kodeissa seuraavinakin vuosikymmeninä. Laitteiden koko todennäköisesti kasvaa edelleen, mutta niistä tulee yhä enemmän osa kodinsisustusta.

– Televisiosta on tullut ajan saatossa keskinen osa suomalaisten arkea. Siinä on yhteisöllinen ominaisuus, joka älypuhelimista ja tableteista puuttuu. Televisio kokoaa ihmiset yhteen.

Aina välillä sattuu ja tapahtuu, tv putoaa lattialle tai kahvit kaatuvat läppärille. Onneksi on Tuoteturva. Se vakuuttaa omistaja-asiakkaan OP:n luottokortilla tehdyt credit- tai debit -ostokset puoleksi vuodeksi vai vuodeksi kortistasi riippuen. Lue lisää.

Lue myös:

Älypuhelimella kiinni digiaikaan – seniori, osta tällainen puhelin

Älypuhelimen salaiset kikat – tiesitkö näitä?