Yhä useamman ikäihmisen taskusta löytyy nykypäivänä älypuhelin, ja yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä sen hankkimisesta on tullut tärkeää. Ilman puhelimessa olevaa internet-yhteyttä seniori jää nopeasti “digiosattomaksi”, sillä helppoa ja nopeaa pääsyä digitaalisiin palveluihin ei tällöin ole.

Älypuhelimen hankinta helpottaa elämää nopeasti, ja syitä sen hankkimiseen on yhä enemmän. Laitteen avulla hoituvat esimerkiksi monet terveyspalveluiden ajanvaraukset, uutisten lukemiset – ja koronpassikin kulkee kätevästi puhelimessa mukana. Monella seniorilla älypuhelin on korvannut pöytätietokoneen, ja puhelimen pankkisovelluksen kautta laskujen maksaminen sujuu helposti ja turvallisesti.

Turvallisuuteen liittyvät kysymykset askarruttavat usein iäkkäämpiä käyttäjiä, ja laitteen hankkiminen saattaa jäädä sikseen esimerkiksi tietoturvariskeihin liittyvien uutisten vuoksi. Puhelimen tavalliseen käyttöön ei riskejä liity, ja tunnettujen puhelinmerkkien käyttöjärjestelmät suojaavat itsessään haittaohjelmilta sekä viruksilta.

Älypuhelin takaa myös nopeamman sekä helpomman yhteydenpidon sukulaisten kanssa. WhatsAppin kaltaisten maksuttomien pikaviestisovellusten avulla onnistuvat esimerkiksi viestittelyt sekä videopuhelut lastenlasten kanssa. Lapsenlapsilta voi myös pyytää neuvoja sekä vinkkejä älypuhelimen sekä vaikkapa puhelimen kameran käyttöön.

Edullinen peruspuhelin riittää

Mutta millainen puhelinmalli on iäkkäälle käyttäjälle paras mahdollinen? Ennen puhelinkaupoille suuntaamista kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön laitetta hankitaan. Laskujen maksuun, uutisten selailuun sekä sukulaisten kanssa viestittelyyn riittää mainiosti ainoastaan 150 euron hintainen puhelinmalli, joka kestää käytössä yleensä ainakin parin vuoden ajan. Laadukkaampaa kameraa tai pitkäikäisempää mallia etsivien kannattaa puolestaan panostaa vähintään 300-400 euron hintaiseen laitteeseen.

Eri puhelinvalmistajien käyttöliittymät vaihtelevat keskenään, ja seniorikäyttäjät kokevat yleensä Samsungin puhelimet käyttöliittymältään helpoimmiksi. Puhelinta ostaessa kannattaa varoa erilaisia maksullisia lisäpalveluita, sillä seniorikäyttäjälle kallis 5G-liittymä tai tietoturvapalvelut tuovat usein vain marginaalisen hyödyn. Seniori voi kysyä mukaansa puhelinkaupoille vaikka lapsenlapsen, joka tietää paljon nykyajan älypuhelimista.

Digiaikaan kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, sillä jokainen ikään katsomatta voi oppia älypuhelimen käyttöön liittyvät perustaidot. Uuden opettelu, puhelimen näppäily sekä tietotekniikan päivittäinen käyttö pitävät myös sormet liikkeessä sekä mielen vireänä.

Opastusta ikäihmisten digitaitojen opetteluun löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta, ja Suomessa toimii neljä seniorien tietotekniikkajärjestöä: Helsingin ENTER, Tampereen seudun ATK Seniorit Mukanetti, Joensuun Joen Severi sekä Savon ATK-yhdistys SAVONETTI. Tietotekniikkakursseja kannattaa katsoa myös kansalaisopistoilta ja paikallisista kirjastoista.

Juttuun on haastateltu Joen Severi -järjestön toiminnanjohtaja Henrik Mäkeä.

Onko käytössäsi Osuuspankin verkkopalvelutunnukset, mutta et ole niitä vielä hyödyntänyt? Olemme koonneet avuksesi aloittelijan oppaan digitaalisten palveluidemme käytöstä.

Lue myös:

Paras laite pankkiasiointiin ikäihmiselle?

Älypuhelimen salaiset kikat – tiesitkö näitä?

Näin pääset helpoimmalla raha-asioiden hoidossa - OP-mobiilin kätevimmät ominaisuudet