Radiojuontaja Hanna Kinnunen suhtautuu rahaan nöyrästi: vaikka se vaikuttaa elämään, se ei saa olla koko elämä. Opiskeluaikoina ostoskoriin sujahti halvinta makaronia, nyt laadukasta ruokaa ja lempijuustoa.

Kysyimme Kinnuselta, mitä hän ajattelee rahasta ja rahankäytöstä.

Mitä lapsuudenkodissasi opetettiin sinulle rahasta?

Vanhempani työskentelivät Oulussa asiantuntijatehtävissä, ja rahaan suhtauduttiin aika pragmaattisesti. Sitä tarvittiin elämiseen, mutta se ei ollut keskipiste. Olin kouluikäinen, kun kotona alettiin puhua säästämisestä. Ensimmäinen viikkorahani oli ehkä viisi markkaa, ja vanhempien kanssa käytiin läpi, mitä sillä summalla saa.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

Ensimmäinen virallinen kesätyöni oli 16-vuotiaana, kun istutin Kuusamossa metsää. Kesätyö kesti kaksi viikkoa, ja sain jokaisesta istutetusta havupuusta tietyn summan. Se oli todella konkreettista. Ohjasin myös omia tanssiryhmiä, ja minulla oli lukion ohella bändi. Teininä ansaitsemillani rahoilla ostin vaatteita, mutta hillosin rahoja myös pitkään jenkkireissuun. 19-vuotiaana ostin sitten halvimmat lentoliput Etelä-Carolinaan.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

Molempia. Osaan sekä säästää että ottaa rennommin. Parisuhteessamme mieheni on se tarkempi Excel-tyyppi, joka haluaa säästää joka käänteessä. Minä taas saatan haluta vähän parempaan hotelliin ja nauttia ansaitusti silloin, kun on sen hetki.

Mihin kannattaa aina investoida?

Tietynlaiseen elämänlaatuun. Opiskelijana ostin halvinta mahdollista makaronia. Työelämässä ollessani olen halunnut panostaa laadukkaaseen ja hyvään ruokaan. Myös hyvinvointiin ja terveyteen panostaminen kannattaa. Samoin jos lähtee reissuun, ei kannata tuhlata lomaa valitsemalla pisintä lentoreittiä tai kämäsintä hotellia. Mieluummin jätän reissun sitten tekemättä.

Paljonko lempiherkkusi maksaa kaupassa?

Valion Keisarinna-juusto maksanee hieman yli kuusi euroa. Ostan sitä säännöllisen epäsäännöllisesti, ja yleensä se kestää pari viikkoa.

Paljonko on paljon rahaa?

Riippuu tilanteesta. Kun olin nuori eikä ollut perhettä tai asuntolainaa, 350 euroa oli paljon rahaa. On se toki vieläkin, mutta kun on rakentanut kaksi omakotitaloa ja maksellut puoli vuotta putkeen 15 tai 45 tuhannen laskuja, niin alle kymppitonnin laskut eivät ole tuntuneet enää niin suurilta. Rahan suhteuttaa elämäntilanteeseen ja tulotasoon. Mutta toisaalta, jos kaupassa jätskipaketti maksaa seitsemän euroa, se tuntuu liialta.

Milloin tingit viimeksi?

Jossain raksajutuissa varmaan. Olen aika herkkä aistimaan, sopiiko tinkiminen tilanteeseen. Jos näen luontevan mahdollisuuden, niin tinkaan kyllä.

Millaiset tilanteet elämässäsi ovat muuttaneet suhtautumistasi rahaan?

Työelämään siirtyminen – havahtuminen siihen, miten kulutustottumukset sen myötä muuttuivat. Minulla on säilynyt rahaan tietyllä tavalla nöyrä suhtautuminen: raha vaikuttaa elämään, mutta ei saa olla koko elämä. En ole työelämässäkään ikinä halunnut tehdä asioita pelkästään rahan takia.

Jaetaanko ravintolassa lasku tasan vai maksaako jokainen omansa?

Riippuu tilanteesta. Jos ollaan sellaisessa läheisessä porukassa, jossa usein jaetaan asioita ja hetkiä, silloin on luontevampaa laittaa vain puoliksi. Jos joku haluaa eritellä erihintaiset viinit omiksi laskuiksi, niin voin hyvin maksaa myös tarkasti oman osuuteni.

Hanna Kinnunen asuu puolison ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa Vantaalla. Juontaa Aito Iskelmän päivää, Olennaisen äärellä ja Vaarallinen keski-ikä -podcastien vetäjä. Näyttelee Salatut elämät -sarjassa MTV3-kanavalla.

Tiedätkö, kuinka paljon sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Lue lisää.

Lue myös:

Katja Ståhl: ”Viisikymppisenä aloin säästää ensimmäistä kertaa elämässäni”

Anu Sinisalo: ”Olen joutunut luopumaan ajatuksesta, että kaikki isot hankinnat hoidetaan säästöillä”

Säästän poikani tilille joka kuukausi: Kari Kanala vastaa 8 kysymykseen rahasta