Sarjoista, elokuvista ja teatterista tuttu näyttelijä Anu Sinisalo osaa vertailla hintoja, tinkiä torikaupoilla ja säästää epäsäännöllisistä tuloistaan – paitsi jos kyse on juhlahetken kruunaavista juustoista.

Kysyimme Sinisalolta, mitä hän ajattelee rahasta ja rahankäytöstä.

Mitä lapsuudenkodissasi opetettiin rahasta?

Kasvoin työläiskodissa, jossa rahaa ei ollut koskaan riittävästi. Rahasta oltiin tarkkoja, ja säästäväisyys oli tärkein ohjenuora, jota rahasta puhuttaessa sain. Koulussa luokallani oli oppilaita eri tuloluokista. Pienenä en sitä miettinyt, ja sittemmin olen ollut ylpeä työväentaustaisesta kodistani.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

Olin nuorena valokuvaliikkeessä töissä. Minulla oli ollut kauan haaveena saada viettää yö hotellissa. Säästin pitkään ja käytin ensimmäiset ansaitsemani rahat yöhön InterContinental-hotellissa, jossa yö maksoi muistaakseni 475 markkaa.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

Olen harkitseva ja hintatietoinen kaikissa hankinnoissani. Olen oppinut suhteuttamaan elintasoni tulojen vaihtelevuuden mukaan. Laitan aina kun mahdollista rahaa myös säästöön. Toki nautin myös hetkellisestä tuhlailevuudesta ja itseni hemmottelusta.

Mihin kannattaa aina investoida?

Itse olen sijoittanut asuntoon. Se on ollut minulle luontaisin kohde, koska siedän vain vähän riskiä. Olen saanut juuri minun tarpeisiini sopivaa opastusta omalta pankkihenkilöltäni, joka tuntee riskinsietokykyni. Vaikka minulla oli aikanaan periaate, että kaikki muut suuremmat hankinnat – asuntoa lukuun ottamatta – hoidetaan säästöillä, niin tästä ajatuksesta olen joutunut luopumaan.

Paljonko lempiherkkusi maksaa kaupassa?

Ruuan hinnan nousun myötä olen hyvin tietoinen eri kauppaketjujen hintatasoista. Tiettyinä juhlahetkinä käyn kuitenkin aina Hakaniemen kauppahallissa juusto-ostoksilla, ja sieltä tulee samalla ostettua muitakin herkkuja. Eli olen tarkka siitä, mistä juustoni ostan.

Paljonko on paljon rahaa?

No ainakin miljardi on paljon! Se raha on jo niin suuri summa, että se toisi mukanaan haaveiden toteuttamisen lisäksi paljon vastuuta.

Milloin tingit viimeksi?

Vähän ennen joulua olimme Kaikki ystäväni -esityksen kanssa vierailemassa Riihimäen teatterissa Hyvinkäällä. Siellä sattui olemaan samaan aikaan saksalainen joulutori, josta ostin huovutetut tumput. Tingin hinnasta, mutta hukkasin tumput melkein saman tien.

Millaiset tilanteet elämässäsi ovat muuttaneet suhtautumistasi rahaan?

Varmaankin freelancer-elämän vakinaistuminen. Kun ei ole vakinaista tuloa, joka helpottaisi talouden suunnitelmallisuutta, vapaus saattaa kärsiä. Vakavaraisuus ja tulojen säännöllisyys tuovat eri tavalla tiettyä vapautta ja mahdollisuuksia. En myöskään voi tietää, olisiko suhtautumiseni rahaan erilainen, jos ei olisi tarvinnut miettiä, että riittääkö se. Olisinko silloin toisenlainen kuluttajakin?

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

Koen, että rahaan liittyy paradoksi: suuri omaisuus tuo yksilön vapauden lisäksi yhteisöllisen vastuun. Uskon, että se lisää myös huolta. Mutta toisaalta – olen joka kerta omasta palkkapäivästäni onnellinen.

Jaetaanko ravintolassa lasku tasan vai maksaako jokainen omansa?

Riippuu siitä, kenen kanssa laskua jaetaan. Jos tiedän, että jollain ystävälläni on tiukka taloudellinen tilanne ja minulla sillä hetkellä varaa, niin tarjoan mielelläni. Meillä on tiivis ystäväporukka, jossa tykätään hemmotella tai tarjota hyvä hetki toiselle. Jos ei muuta, niin teekupposen kera ystävyyden hetket ovat ihan yhtä merkittäviä.

Näyttelijä Anu Sinisalon tähdittämän Pohjolan laki -sarjan toisen kauden jaksot ovat nähtävissä Elisa Viihteellä. Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa Dream team -näytelmän ensi-ilta 2.2.2023, Kaikki ystäväni -esitykset koko kevään ajan.

Tärkeintä oman talouden hallinnassa ei ole suuret tulot, vaan se, että talous pysyy tasapainossa. OP:n maksuttoman Talouden tasapaino -palvelun avulla seuraat kulutustasi ja pysyt paremmin kartalla taloudestasi. Lue lisää.

Lue myös:

Katja Ståhl: ”Viisikymppisenä aloin säästää ensimmäistä kertaa elämässäni”

Teppo Ruohonen: ”Jos saadaan lapsenlapset ja lapset kasaan, niin pappa betalar!”

8 kysymystä rahasta: Luyeye Konssi