Angolassa asuvan 9-vuotiaan Luyeye Konssin elämä muuttui hetkessä. Elettiin vuotta 2001 ja Angolassa puhkesi sisällissota. Äiti pakkasi Konssin ja tämän sisarusten tavarat ja perhe muutti Suomeen. Konssi luuli, että kyse oli lomareissusta. Matka on kestänyt yli 20 vuotta ja sen tuloksena Konssista on tullut Suomen kansalainen.

Ensimmäinen pysyvä koti oli Salossa. Siellä Konssi kävi ala-asteen, sai kavereita ja oppi nopeasti uuden kielen. Oli pakko, koska omaa kieltä ei puhunut kukaan muu. Yläasteen Konssi aloitti Helsingissä, jonne koko perhe muutti pysyvästi.

Konssi on tullut tunnetuksi sosiaaliseen mediaan tekemistään hauskoista videoista, joissa usein tarkastellaan suomalaisuutta maahanmuuttajan näkökulmasta ja pilke silmäkulmassa. Hän on myös rap-metallia esittävän Lähiöbotox-yhtyeen solisti.

Sketsien käsikirjoittamisen lisäksi Konssi on kirjoittanut mainoksia ja tehnyt musiikkia isoille yrityksille, kuten esimerkiksi Ingmanille ja Koffille. 

Kahdeksan vuotta yrittäjänä toiminut Konssi sai kokea korona-ajan vaikeudet, keikkojen loppumisen ja mainosalan hiljentymisen. Se ei kuitenkaan saanut Konssia hiljenemään. Haasteet ovat hänen mukaansa asioita, jotka voi voittaa vain ”kovalla duunilla”. 

Nyt Konssi vastaa kysymyksiin rahasta.

Mikä on ensimmäinen rahaan liittyvä muistosi?

Ajasta Angolassa en muista paljoakaan. Silloin vanhempani hoitivat kaiken, eikä minun tarvinnut miettiä mitään. Suomessa sain joskus vähän omaa rahaa, kun kävin auttamassa äitiäni töissä. Koulussa joillain lapsilla oli usein rahaa ja he kävivät välitunnilla ostamassa karkkia. Minä en pystynyt, koska minulla ei ollut viikkorahaa, joten katselin vieressä. Söin mielelläni koulun ruokalassa ja se riitti minulle ihan hyvin.

Minkälaisen rahan käyttämisen mallin sait äidiltäsi?

Ymmärsin, että rahan ansaitseminen vaatii kovaa duunia. Luovuttaa ei koskaan saa. Äitini oli yksinhuoltaja, joten mihinkään ylimääräiseen ei ollut varaa. Hän teki monia eri töitä. En edes muista, mitä kaikkea.

Kun minulle tuli ikää lisää, halusin löytää oman juttuni ja menestyä siinä. Se olisi tapa tehdä rahaa: kehittyä jossain duunissa niin hyväksi, että olisi siinä ihan voittamaton. Teininä myin jotain tiedelehtiä ovelta ovelle, mutta minulta meni hermo, kun kukaan ei ostanut, joten lopetin kolmantena päivänä. Sen jälkeen olin puhelinmyyjänä ja myin miehille partahöyliä.

Mitä omaan talouteen liittyviä suunnitelmia sinulla oli nuorempana?

Säästin rahaa ensimmäistä omaa asuntoani varten. Äitini kuoli muutama vuosi sitten, joten se muutti tilanteen. Hänen toiveensa oli saada tulla haudatuksi Afrikkaan, joten käytin kaikki säästöni siihen. Hautajaisjärjestelyt ja arkun kuljetus täältä Afrikkaan oli hyvin kallista. Halusin kuitenkin kunnioittaa hänen tahtoaan. Sen jälkeen aloitin säästämisen uudestaan.

Millaisia rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut yrittäjänä? 

Yrittäjänä ole oppinut joitain asioita vähän kantapään kautta. Esimerkiksi arvonlisäverojen kanssa kannattaa olla aika tarkkana. Myös kirjanpitäjän valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä huonon kirjanpitäjän kanssa eteen voi tulla ikäviä yllätyksiä.

Korona-aikana keikat loppuivat kuin seinään ja tuloni putosivat melkein 75 prosenttia. Samaan aikaan sain verottajalta kymppitonnin mätkyt. Silloin mietin, miten oikein elän seuraavat kuukaudet.

Nyt minulla on erittäin hyvä kirjanpitäjä. Juttelen hänen kanssaan melkein päivittäin, ja hän jaksaa selittää ja näyttää, miten asiat menevät. Tällaisessa vaihtelevassa työssä ja artistina se on tärkeää, koska monia muuttujia pitää ottaa huomioon. Haluan joka hetki tietää, mitä tapahtuu ja ennen kaikkea mitä on tulossa. 

Millainen rahankäyttäjä olet arjessa?

En ole enää materian perään tai tuhlaa tavaroihin, joita en oikeasti tarvitse. Sen olen oppinut viime vuosina. Siinä mielessä minusta on tullut jo ihan suomalainen mies. Minulle riittää, että on kivat ja siistit vaatteet päällä. Käytän rahani mieluummin matkusteluun sekä erilaisista kokemuksista ja elämästä nauttimiseen.

Miten varaudut tulevaisuuteen: säästätkö, sijoitatko vai uskotko, että kaikki kyllä järjestyy?

En halua tehdä tylsiä duuneja ja juosta keikkojen perässä vain siksi, että minun on pakko saada lyhennettyä asuntolainaa. Minulle se ei sovi. Jonkin verran pitää olla säästössä pahan päivän varalle ja säästäminen onkin ihan kivaa, kyllä, mutta haluan myös nauttia elämästä tässä ja nyt. Aiemmin minulla oli osakesalkku, mutta en jaksanut seurata kursseja niin aktiivisesti, joten myin sen. Tällä hetkellä minulle on pääasia se, että firmani tilillä on rahaa. Pidän suurimman osan fyrkastani siellä. Turha sitä on nostaa liian paljon omalle tilille makaamaan. 

Onko sinulla heikkouksia tai intohimoja, jotka tuntuvat kukkarossa?

En sanoisi, että minulla on rahaan liittyviä heikkouksia. Jos levy on ilmestynyt ja on syytä juhlia, saatan mennä kaupungille ja syödä oikein hyvin. Ehkä pahin paheeni on toisten artistien kanssa hengailu, koska silloin rahaa kuluu yllättävän nopeasti. Ja niin kuin sanoin, pidän matkustelusta. Vähän aikaa sitten sain passin ja päätin, että yhtä hyvin voin matkustaa Espanjan lämpöön tekemään töitä. Se tosin ei tule yhtään sen kalliimmaksi kuin Suomessa eläminen. 

Mikä rahaan liittyvä opetus on jäänyt mieleesi? 

Meillä päin Afrikassa sanottiin, että säästää kyllä voi, mutta hautaan ei saa mitään mukaan. Toinen hyvä ja ajankohtainen opetus on se, että kriisit voivat välillä tehdä hyvää. Ainakin ne saavat meidät havahtumaan. Hintojen nousu ja inflaatio aiheuttavat paljon harmia monille. Siitä huolimatta vaikea tilanne voi parhaimmillaan sytyttää uuden ja entistä kovemman motivaation tehdä duunia. Elämän pitää välillä lyödä, jotta asioita oppii arvostamaan.

Kuka: Luyeye ”Viki” Konssi eli Seksikäs-Suklaa 

Ikä: 30

Kotipaikka: Helsinki

Koulutus: Matkailuvirkailija 2012, käsikirjoittajan perusopinnot 2014

Mistä tunnetaan: Humoristisista arkea, ihmissuhteita, maahanmuuttajia ja suomalaisuutta käsittelevistä sosiaalisen median videoista. Julkaissut mm. singlen Bandida 2016 ja vieraillut lukuisien artistien kappaleilla. Lähiöbotox-yhtyeen solisti. Kilpaillut Farmi Suomessa 2020.

Ajankohtaista: Omaelämäkerrallinen kirja Viki, Seksikäs-Suklaa Suomesta yhdessä Seppo Lampelan kanssa 2022 (Johnny Kniga).

Motto: Kuluja on, siksi mies liikkuu. – ”Yrittäjällä on menoja koko ajan ja kaikki maksaa, jopa pelkkä kotona oleminen, joten töitä pitää tehdä, eikä vain lomailla.”

Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Tutustu miten pääset alkuun ja aloita jo tänään. 

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Tiia Rantanen

8 kysymystä rahasta: Ilkka Herola

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

8 kysymystä rahasta: Olli Halonen

8 kysymystä rahasta: Teemu Potapoff