Suomalaiset ovat säästeliäs kansa, joka kiristää kukkaronnyörejään arkisten välttämättömyyksien hankinnassa. Moni käyttää marketissa aikaa peruselintarvikkeiden hintavertailuun ja valitsee ostoskoriinsa tuotteiden edullisemmat vaihtoehdot.

Mutta osaamme myös kuluttaa: vaikka budjetti olisi rajallinen ruokaostoksilla, ylimääräistäkin löytyy. Rahaa käytetään esimerkiksi, kun varaudutaan uuteen elämäntilanteeseen, harrastetaan tai toteutetaan erilaisia intohimoprojekteja. Kuluttamalla rakennamme identiteettiämme, ja tyypillinen tapa korostaa itselle tärkeitä asioita, on täydellisen kokoelman tavoittelu.

Varustelu voi edetä lumipallon lailla, sillä tarpeita ilmenee sitä mukaa, kun tavaraa kannetaan kaupasta ulos. Tutkijat vertaavat ilmiötä Diderot-efektiin: uusi tavara, esimerkiksi näyttävä sohva, jättää kaikki muut varjoonsa. Pian olohuoneeseen tarvitaankin myös uusi sohvapöytä, verhot sekä näyttävä televisio.

Kuulostaako tutulta? Listasimme kolme tilannetta, joissa varusteluhulluus voi iskeä.

Harrastukset

Mielekäs harrastus tempaa helposti mukaansa, ja laadukkailla välineillä on myös mukavampi harrastaa. Esimerkiksi pyöräily voi äityä ostoskierteeksi, kun pyörä pitää vaihtaa uuteen ja taas uuteen. Sen jälkeen päivitetäänkin housut, hanskat, kypärä sekä hankitaan tankoon kiinnitettävä GPS-laite. Pian uutta pyörää sekä näyttävää varustepakettia pakataan lentokoneeseen, kun ulkomaiset pyöräreitit alkavat kiinnostaa.

Myös viattomalta tuntuva ruoanlaittoharrastus voi käynnistää hankintakierteen, kun keittiön välineistö tulee päivittää. Kokkaus sujuu mukavammin myös laadukkailla elintarvikkeilla sekä huippuunsa kehitetyillä paistinpannuilla, ja innovatiivisten ruokien hintalappu kasvaa kasvamistaan.

Perheenjäsen

Uuden perheenjäsenen saapuminen saa usein aikaan varusteluhulluuden. Vauvalle ostetaan kaikki mahdolliset tavarat itsekeinuvasta vauvasitteristä aurinkolaseihin, eikä kulutuksen huumassa huomata painaa jarrua – tarvitseehan silmäterä kaikki mahdolliset sekä mahdottomatkin tarvikkeet. Jos perheessä ei ole entuudestaan autoa, täytyy sellainenkin hankkia ennen pitkää – tietenkin varusteltuna kaikilla asiaan kuuluvilla herkuilla aurinkosuojuksista turvakaukaloon.

Myös koiran hankkiminen käynnistää usein ketjukulutuksen, kun lemmikille ostetaan valikoima leluja, pantoja, hihnoja, ruokakuppeja sekä laadukasta ruokaa. Koira otetaan myös mukaan perheen reissuille, joten tilava auto sekä koiran häkki kilahtavat ostoslistalle.

Mökki tai puutarha

Pienikin mummonmökki voi muuttua kulutuskohteeksi, kun sitä varustellaan erilaisin mukavuuksin. Pihaan hankitaan keinu sekä huvimaja, ja pitäähän saunassa olla mahdollisimman ärhäkkä kiuas, näyttävät lauteet sekä puun sävyyn sopivat pefletit ja löylykauha.

Myös puutarhaharrastus saattaa tempaista mukaansa. Yksi kukkapenkki muuttuu harrastelija-tasoiseksi kasviparatiisiksi. Pian takapihalla komeileekin uutuuttaan hohtava kasvihuone, joka kätkee sisuksiinsa paitsi kalliita kasveja, myös parhaat mahdolliset välineet niiden hoitoon.

Juttuun on haastateltu kulutustutkija Minna Autiota Helsingin yliopistosta.

Lue myös:

Joona Vuorenpää hurahti kelloihin - unelmien keräilykappaleen hinta voi nousta jopa puoleen miljoonaan euroon

Kun harrastus muuttuu työksi – Flipperien keräily johti pelihallin perustamiseen