Tavallisimmin perinnöstään luopuu jo hieman iäkkäämpi henkilö lastensa hyväksi, kertoo OP Etelä-Pohjanmaan pankkilakimies Maiju Malkamäki-Laurila. Perintö saattaa olla vaikkapa metsää, peltoja tai asuinkiinteistöjä eikä henkilö halua ottaa omaisuutta enää vaivoikseen ja vastuulleen.

Perinnöstä luopumiseen kannustavat yleensä myös verotukselliset syyt.

– Kun henkilö luopuu perinnöstään, se siirtyy perintökaaren mukaisesti automaattisesti hänen lapsilleen tai muulle perintöjärjestyksessä seuraavana olevalle, niin sanotulle sijaantuloperilliselle, Malkamäki-Laurila sanoo.

Perinnöstä luopuminen on tehtävä kirjallisesti. Luopua voi joko ennen perittävän kuolemaa tai sen jälkeen. Sen voi tehdä esimerkiksi perunkirjoituksen yhteydessä tai myöhemmin, ennen kuin on ottanut perintöä vastaan. Perinnöstä luopumiselle ei ole säädetty tarkkaa aikarajaa, sillä se perustuu juridiseen kokonaisharkintaan.

Luopuminen on tehtävä oikealla tavalla

Malkamäki-Laurila korostaa, että verotuksen kannalta on olennaisen tärkeää, että perinnöstä luopuminen tapahtuu tavalla, josta käytetään lakiteksteissä termiä tehokas luopuminen.

– Tehokas luopuminen tarkoittaa sitä, että henkilö ei tosiaan ota perintöä vastaan eikä käytä pesän osakkaalle kuuluvia oikeuksia ennen luopumista. Edellytyksenä on myös, että hän luopuu perinnöstä kokonaan ja vastikkeetta eikä luovuta sitä jollekin tietylle nimeämälleen henkilölle.

Mikäli ehdot eivät täyty, eli perinnöstä luovutaan tehottomasti, tämä johtaa kaksinkertaiseen verotukseen.

– Mikäli henkilö vaikkapa siirtää perinnön muilta osin lapsilleen, mutta pitää itsellään siihen kuuluvan kesämökin, hän joutuu itse maksamaan perintöveroa laskennallisesti koko perinnön arvosta. Hänen lapsensa joutuvat taasen maksamaan lahjaveroa siitä perinnön osasta, jonka he saavat.

Tehokkaassa luopumisessa luopuja välttyy perintöveroseuraamuksilta. Perintöveron maksaa luopujan sijaan se, jolle perintö siirtyy. Lahjaveroa ei tässä tapauksessa peritä ollenkaan.

Kun henkilö luopuu perinnöstä tehokkaasti, hän ei ole enää kuolinpesän osakas. Hän ei voi enää käyttää pesän osakkaalle kuuluvaa päätäntävaltaa.

Kiinteistön voi pistää myyntiin jakamattomana kuolinpesänä

Mutta mitä tehdä, jos on saamassa perinnöksi huonokuntoisen talon syrjäseudulta, jota ei haluaisi ottaa vastaan, mutta ei myöskään luopua siitä lapsiensa riesaksi?

– Tällaisessa tapauksessa hyvä ratkaisu on, että perinnöstä ei luovuta, mutta kiinteistö laitetaan myyntiin jakamattomana kuolinpesänä. Kun kiinteistö on myyty, siitä saadut varat jaetaan kuolinpesän kesken. Omaisuutta ei ole pakko säilyttää.

Malkamäki-Laurila muistuttaa, että OP:n lakiasiantuntijat auttavat mielellään perintöasioissa.

– Perimysasioihin liittyvät veroasiat voivat olla mutkikkaita. Kannattaa aina varmistaa etukäteen asiantuntijalta, mitä mistäkin ratkaisusta seuraa, hän huomauttaa.

Ota yhteyttä omaan osuuspankkiisi, jossa laaditaan yhdessä tilanteesi sopivat asiakirjat. Toimeksiannosta veloitetaan palveluhinnaston mukainen palkkio, jonka maksamiseen käytetään kertyneitä OP-bonuksia.

Lue myös:

Perintöveron maksaminen: miten ja milloin se pitää tehdä? Entä jos perintöveroa ei pysty maksamaan?

Tiedätkö, mikä voi ohittaa testamentinkin? Tutustu vakuutussäästämiseen

Oletko miettinyt, millaisen taloussotkun jättäisit jälkeesi, jos kuolisit nyt? Tee nämä asiat jo tänään

Artikkeli on julkaistu 6.10.2022 ja sitä on päivitetty 4.5.2023.