Taloudellinen ympäristö on ollut hyvin epävarma. Keskuspankkien nollakorkopilotoinnin jälkiseurauksena inflaatiopeikko nousi esille. Korkotasojen nopeat muutokset aiheuttivat haasteita alkuvuodesta myös pankkisektorille, kun Yhdysvalloissa 20 suurimman pankin joukkoon kuulunut Silicon Valley Bank kaatui. Laineet löivät myös Eurooppaan ja Credit Suisse pelastettiin Sveitsin keskuspankin tukemana. Pankkitoiminnan peruspilareita kannattavuutta, vakavaraisuutta ja maksuvalmiutta testattiin jälleen kerran.

Suomessa toimivat pankit ovat pitäneet kiinni perusasioista ja ovat lähtökohtaisesti hyvässä kunnossa. Vahvassa kunnossa on myös päättyvän vuoden aikana 120-vuotista taivaltaan juhlinut OP Keski-Suomi. Vuonna 1903 perustetusta Nisulan-Syrjälän osuuskassasta on kasvanut maakunnan markkinajohtaja. Omistajia on yli 80 000 ja pankilla on vastuullaan 6 miljardin euron asiakasliiketoiminta. Juhlavuoden aikana järjestimme ympäri maakuntaa erilaisia tapahtumia. Vuoden lopussa pankin edustajisto päätti juhlavuoden ylimääräisestä 120 000 euron lahjoituksesta 3 eri toimijalle.

Suomen pankin tuoreimman ennusteen mukaan olemme taantumassa ja vielä ensi vuosi näyttää vaisulta. On syytä varautua negatiiviseen uutisvirtaan vielä jatkossakin. Markkinoiden odotukset korkotason nopean alenemisen suhteen saattavat vielä olla EKP:n suunnittelemia toimenpiteitä toiveikkaampia. Inflaation ja korkotason alenemisen ennustetaan kuitenkin piristävän talouttamme lähemmäs pidemmän aikavälin kehitystrendiä vuodesta 2025 eteenpäin. 

Perustehtävämme viitoittamana haluamme edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Olemme pitäneet pankkitoiminnan peruspilarit kunnossa ja kykenemme olemaan asiakkaidemme tukena investoinneissa, varallisuudenhoidossa sekä vakuuttamisessa myös heikossa suhdanteessa.

Kiitos kuluneesta vuodesta asiakkaillemme, henkilöstöllemme ja yhteistyökumppaneillemme.

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle